TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Το τεράστιο κύμα που βύθισε την πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της “OCEAN RANGER” – 15 Φεβρουαρίου 1982

Οι ναυτικοί διηγούνται ιστορίες για τερατώδη κύματα που ξεπερνούν τα 30 μέτρα. Συμβαίνουν πολύ συχνά και έχουν καταγραφεί κύματα στην ανοικτή θάλασσα που έφθασαν και τα 36 μέτρα. Ονομάσθηκαν γιγάντια (superwaves ή freak waves) και το ενδιαφέρον τους βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται. Όταν τα κύματα κινούνται με διαφορετική ταχύτητα και το ένα “πιάνει” τα άλλα πλησιάζοντάς τα από διαφορετική γωνία η ενέργεια τους προστίθεται και αρχίζουν να μεγαλώνουν. Οι θύελλες είναι κυρίως εκείνες που προξενούν την ξαφνική αύξηση των κυμάτων, όμως έως πρόσφατα οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι τα κύματα αυτά δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 25 μέτρα. Με την εκτέλεση πειραμάτων διαπιστώθηκε ότι η κίνηση των κυμάτων όταν οι συνιστώσες δεν μεταβάλλονται παραμένει σταθερή. Όταν όμως ο άνεμος κάνει τα κύματα να κινούνται με αστάθεια, τα διαφορετικά κύματα με τις διαφορετικές ταχύτητες προσπερνούν το ένα το άλλο. Όταν ένας αριθμός μεγάλων κυμάτων συναντάται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, μπορούν να παραχθούν κολοσσιαία κύματα με ύψος πάνω από 30 μέτρα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

 Ο βράχος της Κορνουάλης, ίσως είναι το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής δημιουργίας τέτοιων κυμάτων. Ο βράχος ύψους 45 μέτρων φέρει στην κορυφή του περίβλεπτο φάρο και τα κύματα των καταιγίδων που προκαλούνται στην περιοχή συχνά φθάνουν έως την βάση του φάρου
.
Οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου έχουν κινδυνεύσει συχνά από τέτοια κύματα. Τον Φεβρουάριο του 1982 μια καταιγίδα κτύπησε την πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου “OCEAN RANGER” έξω από τις ακτές του Καναδά (New Foundland) και
την βύθισε παρασέρνοντας μαζί της στον βυθό το προσωπικό της (84 άτομα). Μετά την απόδειξη της ύπαρξης των πολύ μεγάλων κυμάτων ανοικτής θαλάσσης διεξήχθησαν πολλές έρευνες για να εξηγηθούν τα αίτια τους.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Προέκυψε ότι τα τεράστια κύματα σχηματίζονται όταν ο άνεμος πιέζει έντονα ένα ήδη ισχυρό ρεύμα στον ωκεανό, εκεί που το βάθος του ωκεανού αλλάζει δραματικά και όταν οι καταιγίδες που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη οδηγούν τα κύματα σε επικάλυψη. Όταν τα πλοία χάνουν την ικανότητα ελιγμού τους και τα απλά κύματα μπορούν να φανούν πολύ επικίνδυνα. Ένα κύμα ύψους 30 μέτρων η ακόμη μεγαλύτερο μπορεί να συνθλίψει σε κομμάτια ένα πλοίο διότι η πίεση που προκαλείται μπορεί να ανέλθει και σε 100 τόννους ανά τετραγωνικό μέτρο .

Έτσι Οκτώβριο του 2000 ένα τεράστιο κύμα προκαλεί ζημιά στην πλώρη του πλοίου “LEVOLI SUN” και το πλοίο βυθίζεται. Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου διασώζονται. Επίσης τον Δεκέμβριο του 1999 το πλοίο “ERIKA” θα βρεθεί στην μέση μιας τρομερής θύελλας έξω από τις ακτές της Βρετάνης. Η γάστρα του σκάφους θα σπάσει έπειτα από το κτύπημα ενός μεγάλου κύματος. Το περιστατικό κινητοποίησε την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και την ΕΕ για την λήψη αυστηρότερων μέτρων στην κατασκευή των πλοίων. Σήμερα οι ναυτιλιακοί οργανισμοί ερευνούν εκ νέου για τα πλοία που συνετρίβησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες κάτω από απροσδιόριστες συνθήκες. Τα συμπεράσματα τους είναι πράγματι ανησυχητικά, Τα τελευταία 20 χρόνια 200 μεγάλα πλοία και τρεις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου βυθίστηκαν λόγω των
γιγάντιων κυμάτων

Visited 183 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *