TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Το μετέωρο του Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας – 15 Φεβρουαρίου 2013

Το πρωινό της 15ης Φεβρουαρίου 2013, στις 9:15 ώρα Γιεκατερίνμπουργκ (3:15 ώρα Γκρίνουιτς), ένα μετέωρο εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης, μετατράπηκε σε βολίδα και εξερράγη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων, σχεδόν επάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Το ωστικό κύμα, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη, προκάλεσε ζημιές στα τζάμια πολλών κτιρίων. Από το γεγονός προκλήθηκαν εκατοντάδες μικροτραυματισμοί, κυρίως λόγω των σπασμένων τζαμιών.

Φωτό : Τα ίχνη που άφησε το μετεωροειδές στον ουρανό λίγο μετά την έκρηξή του.

Αν και το συμβάν έλαβε χώρα μερικές ώρες πριν την διέλευση του μικρού αστεροειδή 2012 DA14 σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη (περίπου 30.000 χιλιόμετρα), ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με αυτόν και η εμφάνιση των δυο φαινομένων την ίδια ημέρα αποτελεί σύμπτωση.

Εικόνες: Ap;o ton Meteosat-9 σύγκριση μεταξύ θερμοκρασιών φωτεινότητας κοντά στο υπέρυθρο (Α) και θερμικό υπέρυθρο (Β) για το ίχνος μετεωριτών του Τσελιάμπινσκ. Εδώ, οι «θερμές» θερμοκρασίες φωτεινότητας που υποδεικνύονται στις εγγύς υπέρυθρες εικόνες μπορούν να παρερμηνευθούν ως υπογραφή θερμότητας από την αρχική βολίδα του μετεωρίτη. Στην πραγματικότητα, αυτές οι θερμοκρασίες φωτεινότητας ενισχύονται από τη συμβολή της ηλιακής ανάκλασης και επομένως δεν αντιπροσωπεύουν τη θερμοδυναμική θερμοκρασία.Αντίθετα, η θερμική υπέρυθρη ζώνη αποκαλύπτει τις πιο αντιπροσωπευτικές ψυχρές θερμοδυναμικές θερμοκρασίες.

Η ενέργεια, που απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη (διάλυση) του μετεωροειδούς στην ατμόσφαιρα, ήταν περίπου 50 κιλοτόνοι ΤΝΤ, 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Το μετεωροειδές υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο δεκαεπτά μέτρων και βάρος 10.000 τόνων. Είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο, του οποίου έχει καταγραφεί η καταστροφή μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης, μετά το αντικείμενο που εικάζεται πως προκάλεσε την Έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908.

Τις 16 Οκτωβρίου 2013 ανασύρθηκε από τη λίμνη, που είχαν πέσει θραύσματα του μετεώρου, ένας μετεωρίτης βάρους 570 κιλών. Το θραύσμα βρισκόταν σε βάθος 12 μέτρων και όταν ανασύρθηκε έσπασε σε τρία κομμάτια. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί. Ταξινομικώς κατατάσσεται στους συνήθεις χονδρίτες και βρέθηκαν σε αυτό αρκετές ποσότητες μετάλλου. Μια ομάδα ερευνητών με μέλη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και τον NOAA ανακάλυψε ότι αρκετοί δορυφόροι που περιφέρονταν γύρω από τη Γη τη στιγμή της έκρηξης μετεωρίτη στο Τσελιάμπινσκ κατέγραψαν το ίχνος των συντριμμιών σε φιλμ. Όπως εξηγεί η ομάδα στην εργασία της που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι εικόνες που καταγράφηκαν επέτρεψαν τον υπολογισμό της τροχιάς του μετεωρίτη και στη συνέχεια της τροχιάς του.

Η έκρηξη του Τσελιάμπινσκ που σημειώθηκε στη στρατόσφαιρα πάνω από τη Ρωσία ήταν μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων που θέτουν οι μετεωρίτες – το ωστικό κύμα που προέκυψε τραυμάτισε πάνω από 1000 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή. Λόγω του σχετικά μικρού τους μεγέθους, η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει έναν τρόπο να δει τέτοιους μετεωρίτες πριν χτυπήσουν τη γη. Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ ήταν μια πλήρης έκπληξη – κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή του μέχρι που εξερράγη. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν νέα εργαλεία για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι αμερικανικοί μετεωρολογικοί δορυφόροι είχαν καταγράψει το χτύπημα και αν ναι, αν θα μπορούσαν να παρέχουν νέες πληροφορίες.

Μετά από μελέτη εικόνων από πολλούς δορυφόρους, η ομάδα ανακάλυψε ότι αρκετοί από αυτούς είχαν όντως καταγράψει εικόνες του ίχνους των συντριμμιών, μερικοί λίγες στιγμές μετά την έκρηξη του μετεωρίτη. Η ανάλυση των εικόνων επέτρεψε τον υπολογισμό της τροχιάς του μετεωρίτη και από αυτήν την προηγούμενη τροχιά του. Ο επιστήμονας είχε ήδη κάνει το ίδιο χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ανθρώπους στη Ρωσία, φυσικά, αλλά επειδή οι υπολογισμοί ταίριαζαν τόσο πολύ, οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι εικόνες δορυφόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ακριβών δεδομένων σχετικά με συμβάντα μετεωριτών που δεν έχουν καταγραφεί σε άλλοι τρόποι.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο υπολογισμός των τροχιών και των τροχιών είναι σημαντικός επειδή πιστεύεται ότι έως και το 15 τοις εκατό των μετεωριτών ταξιδεύουν σε ζεύγη ή ακόμα και ως τρίδυμα. Εάν οι επιστήμονες μπορούν πολύ γρήγορα να υπολογίσουν την τροχιά ενός χτυπήματος, μπορούν να ψάξουν να δουν αν έρχονται περισσότερα, σώζοντας πιθανώς ζωές. Επίσης, εάν η ανίχνευση μετεωριτών ενσωματωθεί σε δορυφόρους στο μέλλον, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναφέρουν τον πραγματικό αριθμό και τις τοποθεσίες των χτυπημάτων σε όλο τον κόσμο – όπως έχουν τα πράγματα τώρα, είναι πιθανό σχετικά μικροί μετεωρίτες να χτυπούν αρκετά τακτικά σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή στον ωκεανό και κανείς δεν ξέρει ότι συμβαίνει.

Πηγή : https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1307965110

Visited 107 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *