TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Η Εθνική Ημέρα των Μετεωρολόγων στις ΗΠΑ και ημέρα γέννησης του John Jeffries

Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την ημέρα μας – ή να αποτελέσουν έναυσμα συζήτησης σε ένα ασανσέρ – όπως ο καιρός.

Στις ΗΠΑ γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα Καιρού και των Μετεωρολόγων κάθε χρόνο στις 5 Φεβρουαρίου — στα γενέθλια του John Jeffries, ενός από τους πρώτους παρατηρητές καιρού που έκανε καθημερινές μετρήσεις (πριν το 1774).

Η ημέρα τιμά άτομα στους τομείς της μετεωρολογίας, της πρόγνωσης καιρού και της παρουσίασης του καιρού στη τηλεόραση, καθώς και τους εθελοντές μετεωρολόγους και κυνηγούς καταιγίδων.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο JOHN JEFFRIES

Ο John  Jeffries ήταν Αμερικανός γιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μετεωρολογία. Ξεκίνησε κάνοντας καθημερινές καταγραφές του καιρού στη Βοστόνη το 1774 και ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που έκαναν τακτικές παρατηρήσεις καιρού.

Ο Jeffries έκανε δύο εξαπολύσεις αερόστατων στην Ευρώπη με τον Blanchard το 1784 και το 1785. Με την επιστροφή του στη Βοστώνη το 1789, ξανάρχισε τις παρατηρήσεις καιρού, τις οποίες συνέχισε μέχρι το 1814. Σε υπόμνημά του προς την Royal Society το 1786, ο Τζέφρις αναφέρει τις γενικές γραμμές τις ιδέες και τους στόχους του για τις εξαπολύσεις
αερόστατων.

Ο Jeffries και ο Blanchard έκαναν την πρώτη τους πτήση τους στις 30 Νοεμβρίου 1784. Ο Jeffries είχε μαζί του ένα βαρόμετρο υδραργύρου, ένα θερμόμετρο, ένα υγρόμετρο και ηλεκτρόμετρο. Είχε επίσης ειδικές φιάλες αέρα για δειγματοληψία του αέρα σε διάφορα επίπεδα. Ο Henry Cavendish είχε συμφωνήσει να πραγματοποιήσει την ανάλυση αυτών των δειγμάτων. Η πτήση διήρκεσε περίπου μία ώρα και το αερόστατο ταξίδεψε περίπου 30 χλμ. από το Λονδίνο στο Dartford. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο Jeffries κατέγραφε τα δεδομένα ανάλογα με το ύψος, την κατεύθυνση της κίνησης, τη θερμοκρασία του αέρα την υγρασία, το ηλεκτρικό φορτίο, την εμφάνιση των νεφών
και τη γραμμή του ορίζοντα. Βρήκε ότι η θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος, από 11°C στο έδαφος σε -2 °C στα 9000 πόδια (2740 m). Κατέγραψε επίσης μια σταθερή μείωση της πίεσης με το ύψος και σημείωσε μεγάλες διακυμάνσεις της υγρασίας.

Αυτή ήταν η δεύτερη επιστημονική πτήση αερόστατου (η πρώτη είχε γίνει την 1η Δεκεμβρίου 1783 με τον JAC Charles.

Στη δεύτερη πτήση τους, στις 7 Ιανουαρίου 1785, ο Τζέφρι και ο Blanchard έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που διέσχισαν τη Μάγχη με αερόστατο. Πέταξαν από το Ντόβερ στο Καλαί σε περίπου 2 ½ ώρες. Το αερόστατο πέταξε τόσο χαμηλά και για να αποφευχθεί η πρόσκρουση του αερόστατου στη θάλασσα, οι αεροναύτες αναγκάστηκαν να ρίξουν σχεδόν τα πάντα στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των ρούχων που φορούσαν! Ο Jeffries είχε προγραμματίσει να προβούν σε πρόσθετες ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά, δυστυχώς, τα μέσα που είχαν, αναγκάστηκαν να τα πετάξουν.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Προς τιμήν του Jeffries και του μετεωρολογικού του έργου, η 5η Φεβρουαρίου (ημερομηνία γέννησης του) έχει οριστεί ως Εθνική Ημέρα των Μετεωρολόγων στις ΗΠΑ.

Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί τη συμβολή όλων των φορέων των οποίων οι εργασίες καταλήγουν σε μετεωρολογικές υπηρεσίες για το κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των μετεωρολόγων παρατηρητών και ερευνητών.

Visited 57 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *