Στις 3 και 4 Φεβρουαρίου του 1949 το ύψος της βροχής έφτασε το ιστορικό ρεκόρ των 301 χιλιοστών μέσα σε ένα μόλις 24ωρο στην πόλη των Χανίων. Ο παρατηρητής του ΜΣ Χανίων την χαρακτηρίζει «σφοδρά κακοκαιρία µετά ζηµιών». Έπεσαν 90 σπίτια, κυρίως παλιά, 100 κατέστησαν ακατοίκητα, 180 άστεγοι, µπορούσαν να πλεύσουν βάρκες στα εντέκια, δηµιουργήθηκε η περίφηµη «λίµνη του Τσόντου» που διατηρήθηκε για περίπου 1,5 µήνα.
Σπίτια έπεσαν και στα χωριά της πεδινής Κυδωνίας, πλημμύρισαν όλοι οι ποταμοί, έπεσε η γέφυρα Πλατανιά, παρασύρθηκαν τεράστιες εκτάσεις από τον Ταυρωνίτη, ζημίες σε σπίτια στα χωριά της Κισσάμου όπου ξεριζώθηκαν εκατοντάδες δένδρα.
Στο Σέλινο η καταστροφή χαρακτηρίστηκε βιβλική (όπως και τον Δεκέμβριο 1929), αφού λόγω εκτεταμένων κατολισθήσεων, πνίγηκαν χιλιάδες ζώα, έπεσαν 17 σπίτια σε διάφορα χωριά, ξεριζώθηκαν πάρα πολλά δένδρα. 4 σπίτια έπεσαν επίσης σε Καλύβες και Γεωργιούπολη, το ίδιο και στη Χώρα Σφακίων. Σκεπάστηκε από τα νερά η Σούδα.
Ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού υπέστη σοβαρές ζημίες».
Πηγή: Γιώργος Στυλιανάκης ( άρθρο στα Χανιώτικα Νέα-haniotika-nea.gr)
Ευχαριστώ που κάνετε αναφορά στο όνομά μου. Ομως τα 301 χιλιοστά δεν σημειώθηκαν σε ένα 24ωρο αλλά σε 48 ώρες (3 και 4/2/1949).
Με εκτίμηση