TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Μια τρύπα στο…σύννεφο ! – Η εξήγηση του φαινομένου “Fallstreak Hole”

“I’m looking through a hole in the sky
I’m seeing nowhere through the eyes of a lie
I’m getting closer to the end of the line
I’m living easy where the sun doesn’t shine….”

“Κοιτάζω μέσα από μια τρύπα στον ουρανό και ζώ εύκολα εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος…”  μας τραγουδούν από το μακρινό 1975 οι Black Sabbath στο τραγούδι τους Hole in the Sky ενώ ο έμπειρος φωτογράφος και λάτρης της Μετεωρολογίας κ. Χρήστος Ντουντουλάκης κοιτάζει ψηλά στον ουρανό και αντικρύζει ανάλογο φαινόμενο. Μια μεγάλη τρύπα στα σύννεφα ! Περιληπτικά μας δίνει την ερμηνεία του φαινομένου σε  ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

O σχηματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε νέφη Cirrocumulus η σε Altocumulus και τέτοιες οπές σχηματίζονται όταν η θερμοκρασία του νερού στα σύννεφα είναι κάτω από το μηδέν, αλλά το νερό δεν έχει παγώσει ακόμη, λόγω της έλλειψης πυρήνων παγοποίησης (νερό σε υπέρτηξη). Όταν οι παγοκρύσταλλοι αρχίζουν να δημιουργούνται, τότε πυροδοτείται μια κατάσταση ντόμινο  (λόγω της διαδικασίας Bergeron)  με αποτέλεσμα τα σταγονίδια νερού γύρω από τους κρυστάλλους να εξατμιστούν. Αυτό αφήνει μια μεγάλη, συχνά κυκλική, τρύπα στο σύννεφο.  Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο όταν μέρος ενός νέφους σταγονιδίων νερού παγώνει και γίνονται κρύσταλλοι  πάγου. Οι επιστήμονες γνωρίζουν  ότι η επίδραση αυτή συμβαίνει όταν οι παγοκρύσταλλοι μεγαλώνουν αρκετά ώστε ακολούθως να πέσουν κάτω και να δημιουργήσουν αυτή την παράξενη εικόνα του “καταρράκτη” . Αυτό όμως που ήταν πάντα ασαφές είναι ακριβώς γιατί αυτή η «κατάψυξη» ξεκινά σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενός στρώματος του νέφους και πώς η τρύπα μεγαλώνει σε μέγεθος, φτάνοντας μερικές φορές στα 50 χλμ σε μια ώρα μετά την έναρξη της τρύπας.

Σχετικά πρόσφατη έρευνα (2011) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science μας βοήθησε να εξηγήσουμε μερικά από τα μυστήρια αυτών των όμορφων “οπών του φθινοπώρου”. Γνωρίζαμε ήδη ότι, για να σχηματίσουν την τρύπα, τα σταγονίδια στο στρώμα των νεφών πρέπει να «υπερψυχθούν». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία κάτω από 0°C , χωρίς όμως ακόμη να έχουν παγώσει. Στην πραγματικότητα, τα σταγονίδια νεφών μπορεί -και συχνά παρατηρείται – να παραμένουν σε υγρή μορφή, σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από τη θερμοκρασία ψύξης μιας ποσότητος νερού όταν αυτό βρίσκεται στην επιφάνεια της γης. Όταν το νερό βρίσκεται σε μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων, χρειάζεται έναν μηχανισμό , ένα είδος  πυρήνα που θα το ενθαρρύνει  να παγώσει – και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μικροσκοπικό σωματίδιο που μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία domino  Χωρίς ένα από αυτά τα σωματίδια , τα σταγονίδια θα αρνούνται αποφασιστικά να παγώσουν ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα πέσει ακόμη και στους -40 ° Κελσίου.

Αλλά τι είναι εκείνο που ξεκινά αυτό το πάγωμα σε μια περιοχή του σύννεφου; Η έρευνα επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια υποψία ότι ένα αεροσκάφος που πετά μέσα από ένα σύννεφο μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάψυξηςδιότι προκαλείται μεγάλη πτώση της πίεσης. Η επίδραση toy αέρα καθώς περνάει πάνω από τα φτερά του αεροσκάφους και (για ορισμένους τύπους αεροπλάνων ) πάνω από τα πτερύγια των ελίκων του, προκαλεί την ψύξη του. Αυτή η στιγμιαία ψύξη μπορεί να είναι αρκετή για να οδηγήσει τη θερμοκρασία σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε τα σταγονίδια να αρχίσουν να παγώνουν , παρόλο που μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί πυρήνες πήξης.

Η έρευνα αναλύει  τον λόγο τον τρόπο με τον οποίο το νερό κατάψυξης θα μπορούσε να προκαλέσει μια τρύπα να επεκταθεί προς τα έξω από το σημείο όπου το αεροπλάνο πέταξε μέσα από το σύννεφο. Όταν τα σταγονίδια αλλάζουν και γίνονται στερεά σωματίδια, εκπέμπουν μια μικρή ποσότητα θερμότητας – αρκετή για να προκαλέσει τον αέρα να διασταλεί και να ανέβει λίγο προς τα πάνω . Ωε αντίδραση σε αυτό το αυξανόμενο ρεύμα, ο περιβάλων αέρας βυθίζεται ελαφρά. Καθώς ο αέρας γύρω από το κατεψυγμένο πτύχωμα βυθίζεται και θερμαίνεται, τα σταγονίδια εκεί εξατμίζονται. Αυτή φαίνεται να είναι η μέθοδος με την οποία η πτώση των παγωμένων κρυστάλλων που παράγονται από το αεροπλάνο που ανέρχεται ή κατεβαίνει μέσα από το στρώμα νεφών,  σχηματίζει μια κυκλική οπή που εμφανίζεται διάτρητη μέσα από το στρώμα νεφών .

Εάν το αεροπλάνο διέρχεται από το σύννεφο σε μια πιο μικρή (ρηχή) γωνία, προκαλεί την κατάψυξη μιας γραμμής νεφών δημιουργώντας μια τρύπα σε μορφή πούρου, που είναι γνωστή ως κανάλι νέφους.

Ακούστε τον ιδρυτή της Εταιρείας Εκτίμησης Νεφών  Gavin Pretor-Pinney, που μιλά για αυτό το όμορφο φαινόμενο των νεφών στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο στις ΗΠΑ . Επίσης μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη νέα έρευνα στο New Scientist.

Προσπάθησα όσο πιό απλά να σας περιγράψω μια διαδικασία που γίνεται μέσα στην ατμόσφαιρα η οποία για πρώτη φορά μελετήθηκε από τον Γερμανό Alfred Wegener το 1911. Δηλαδή, λίγα χρόνια μετά την εφεύρεση του αεροπλάνου. Ο μεγάλος φυσικός Bergeron το 1933 θεμελίωσε όλο το θεωρητικό υπόβαθρο, ενω οι ατμοσφαιρικές διαδικασίες ερευνώνται μέχρι τις μέρες μας σε βάθος. Δυστυχώς υπάρχει η παραπληροφόρηση για ανάλογα τέτοια φαινόμενα (με τις γραμμές των νεφών, τους ψεκασμούς  κ.α.  Γιαυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά . Σύντομα .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Για Φυσικούς ή Μετεωρολόγους αλλά και για αυτούς που θέλουν να εμβαθύνουν και να πλουτίσουν τις γνώσεις τους προτείνω να να διαβάσουν τις μελέτες από τους Westbrook and Davies, καθώς επίσης από τον Heymsfield κ.α  .

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Visited 95 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *