Μπορεί οι κάτοικοι μέσα στη πόλη της Φλώρινας να ξύπνησαν σήμερα Δευτέρα με -10.4°C , στη Καστοριά με -11°C και στην Κοζάνη με -7°C , θερμοκρασίες αρκετά συνηθισμένες τον χειμώνα, όμως λίγο βορειότερα από τη Φλώρινα και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος έδειξε -15.2°C και στο Νέο Καύκασο -19.8°C .
Πολλοί αναρωτήθηκαν αν πράγματι οι μετρήσεις είναι σωστές και αν ναι, γιατί συμβαίνει να υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στους Μετεωρολογικούς Σταθμούς σε τόσο κοντινές αποστάσεις .Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε αναφέρει οτι στις δολίνες ( φυσικοί σχηματισμοί που υπάρχουν σε υψίπεδα) λόγω της καταβύθισης του εδάφους υπάρχουν μακρές περίοδοι παγετού .
Ο όρος «δολίνη» έχει τις ρίζες του στην Σέρβο-κροατική λέξη «dolina» που σημαίνει «κοιλάδα» και χρησιμοποιείται για τις κοιλάδες των ποταμών και τις καρστικές πόλγες ή το οποιαδήποτε κοίλωμα, ανοικτό και κλειστό.
Στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία τον όρο «δολίνη» πρώτος χρησιμοποιούσε ο Morlot (1848) για το κλειστό κυκλικό κοίλωμα και στην συνέχεια ο Cvijić (1895) εισήγαγε τον ορό για τα κλειστά κυκλικά κοιλώματα του καρστικού τοπιού σε αντίθεση με τον τοπικό όρο vrtača. Στην Ευρώπη η λέξη “dolina” χρησιμοποιείται ως μια κυρίως περιγραφική σημασία. Στην Βόρεια Αμερική η λέξη sinkhole χρησιμοποιείται συνήθως για την περιγραφή των κοιλωμάτων στα οποία τα ρεύματα του νερού βυθίζονται υπόγεια και στην Ευρώπη περιγράφονται από τον όρο «καταβόθρα» (ponor). Στην παγκόσμια καρστική γεωμορφολογική ορολογία η λέξη δολίνη καλύπτει μια πολύ ευρεία έννοια ανάλογων γεωλογικών σχηματισμών
Οι δολίνες υπάρχουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν “καλές” καιρικές συνθήκες με άπνοια και ξαστεριά και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.
Στη χιονισμένη Φλώρινα το φαινόμενο της “Ψυχρής Δολίνης” είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε έντονες κατολισθήσεις ψυχρών αερίων μαζών διαφορετικών από τόπο σε τόπο και γιαυτίό τον λόγο η θερμοκρασία σήμερα να παρουσίασε τόσο μεγάλες διαφορές .
Πριν από 3 χρόνια είχαμε γράψει ένα άρθρο σχετικά με τα απόλυτα ρεκόρ ελαχίστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην Ισπανία με τιμές που έφτασαν τους -34.1°C στις 6 Ιανουαρίου 2021 -τη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Ιβηρική- λόγω ενός ιδιαίτερου φαινομένου που καλείται Cold Αir Pool ή φαινόμενο Ψυχρής Δολίνης . Το ίδιο συνέβη και στην Κεχρωτή Αρκαδίας ακριβώς πριν από 9 χρόνια. Στις 17/1/2012, στη Κεχρωτή Αρκαδίας ο σταθμός κατέγραψε την εξωπραγματική ελάχιστη θερμοκρασία των -35,3ºC, ενώ στις 26/1/2011 καταγράφηκε η πολική ελάχιστη θερμοκρασία των -32,5ºC , ανάλογη τιμή με της Ισπανίας και έτσι αι οι δυο αυτές θερμοκρασίες αποτελούν ρεκόρ ελαχίστων θερμοκρασιών για τα Ελληνικά δεδομένα.
Θα συμπλήρωνα μέχρι στιγμής ….