TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Η καιρική ανασκόπηση του 2023

Με τον ερχομό κάθε νέου έτους, όλοι κοιτάμε λίγο πίσω, θέτουμε νέους και φιλόδοξους στόχους για την χρονιά που έρχεται και αναλύουμε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε. Στη καιρική ανασκόπηση θα περιοριστούμε στην απλή καταγραφή των σημαντικότερων καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια του 2023 με αναφορές σε ορισμένα έκτακτα δελτία , όπως αναλύθηκαν μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ.  Ο Δεκέμβριος βρίσκεται “επί του πιεστηρίου “. Τα κλιματικά δελτία που μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ , τα εξέδωσε η Διεύθυνση Κλιματολογίας της ΕΜΥ και τα επιμελήθηκε η τμηματάρχης Μετεωρολόγος  κ. Μαρία Μιχελαράκη . 

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Ο Ιανουάριος ήταν αρκετά θερμός μήνας για όλη τη χώρα. Οι τιμές υετού ήταν υψηλότερες από τις κανονικές κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.. Είχαμε πλημμύρες στην Αρκαδία και στην Ξάνθη, με προβλήματα στις μετακινήσεις και ζημιές σε κτήρια και επιχειρήσεις, και κατολισθήσεις στο  οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας. Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε στέγες στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Μάλιστα μεγάλες ποσότητες χιονιού καταγράφηκαν στα ορεινά (πάνω από 1500 μέτρα ) αλλά μόνο το τελευταίο δεκαήμερο. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε σημαντικά πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα.

Το έκτακτο Δελτίο της 24ης Ιανουαρίου 2023

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Ο Φεβρουάριος ήταν αρκετά ψυχρός στο πρώτο μισό του μήνα και αντίθετα θερμός στο δεύτερο μισό για όλη τη χώρα. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στις κανονικές τιμές. Επίσης οι μέσες τιμές υετού ήταν χαμηλότερες από τις κανονικές παντού και κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο σημαντικές ποσότητες χιονιού καταγράφηκαν στα Ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και την Βόρεια Κρήτη. Η κακοκαιρία Barbara προκάλεσε πολυήμερες χιονοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις, διακοπές ηλεκτροδότησης και κλείσιμο των σχολείων κυρίως σε περιοχές των νομών Αττικής, Θεσσ/νίκης, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, και Φθιώτιδας.

Κακοκαιρία “Barbara”- Ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου της 3ης Φεβρουαρίου 2023

ΜΑΡΤΙΟΣ  2023

Ο Μάρτιος είχε αυξομειώσεις στη Θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επίσης οι μέσες τιμές υετού ήταν υψηλότερες από τις κανονικές κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο σημαντικές ποσότητες χιονιού καταγράφηκαν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. Η μέση θερμοκρασία ήταν γενικά πάνω από τις κανονικές τιμές.

Ανάλυση εκτάκτου δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Ο Απρίλιος είχε αυξομειώσεις στη Θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επίσης οι μέσες τιμές υετού ήταν  υψηλότερες από τις κανονικές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Παράλληλα σημαντικές ποσότητες χιονιού καταγράφηκαν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και χαλαζοπτώσεις στον Πύργο Ηλείας, στα Τρίκαλα, τη Λαμία και τη Δράμα. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε γενικά κοντά στις κανονικές τιμές. Η Κακοκαιρία Ilina στις αρχές του μήνα προκάλεσε καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους που προκάλεσαν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα από πτώσεις δέντρων και πλημμυρισμένους δρόμους

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ- ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ “ILINA”

02/04/2023 14:00

ΜΑΙΟΣ 2023

Ο Μάης ήταν ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Επίσης οι μέσες τιμές υετού ήταν αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές. Ωστόσο καταγράφηκαν πλημυρρικά φαινόμενα στη Ρόδο (28/5), στην πόλη της Θεσσαλονίκης (31/5) αλλά και τοπικά στη δυτική Αττική την ίδια μέρα. Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Πρώτες εικόνες από τον νέο Μετεωρολογικό Δορυφόρο MTG-I1 της EUMETSAT
06/05/2023 00:00

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Ο Ιούνιος ήταν ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Επίσης οι μέσες τιμές υετού ήταν γενικά υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές. Ωστόσο καταγράφηκαν χαλαζοπτώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά προκαλώντας ζημιές.Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα και την Κρήτη. Είχαμε τριήμερη κακοκαιρία με πλημμύρες κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, έναν νεκρό ορειβάτη στην Πιερία (παρασύρθηκε όταν υπερχείλισε το ρέμα του Ορλιά),Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε γενικά χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Ο Ιούλιος ήταν πολύ ζεστός μήνας, με τις μέσες τιμές θερμοκρασίας να ξεπερνούν κατά 2 με 3,5 βαθμούς Κελσίου τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα. Το αίτιο ήταν η συνεχής μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών στη χώρα μας για διάστημα δεκαπέντε ημερών. Το αποτέλεσμα ήταν η καταγραφή ενός σημαντικού επεισοδίου καύσωνα μεγάλης του διάρκειας (12-26/7 ).. Από τον καύσωνα «Κλέωνα» είχαμε πέντε επιβεβαιωμένους νεκρούς από θερμοπληξία σε Αττική, Χαλκίδα, Ιεράπετρα. Ακολούθησαν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκτός από τις πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν αυξήθηκαν σταδιακά και οι ελάχιστες θερμοκρασίες φτάνοντας ή και ξεπερνώντας κατά τόπους τους τριάντα 30 βαθμούς Κελσίου.Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη παντού σχετική υγρασία δημιούργησαν συνθήκες έντονης δυσφορίας σε όλες τις περιοχές της χώρας

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Φαινομένων με Θερμοκρασίες σε Επίπεδα Καύσωνα – Κακοκαιρία Cleon 10/07/2023 00:00

Επεισόδια καύσωνα Ιουλίου 2023: πραγματικά και κλιματολογικά δεδομένα και ιστορική αναφορά

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν ζεστή, μεσολάβησε ένα σχετικά δροσερό δεκαήμερο ενώ το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν αρκετά υψηλές τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια τμήματα καταγράφηκαν αξιόλογα ποσά υετού λόγω αστάθειας Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κατά τόπους στη Δυτική και Βόρεια χώρα.  Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε παντού πάνω από τις κανονικές τιμές

 

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της 4ης Αυγούστου 2023 -04/08/2023 17:30

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Σεπτέμβρης πέρασε στην ιστορία ως ο μήνας των ρεκόρ βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, τη Β. Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Το αίτιο ήταν η διέλευση δύο συστημάτων κακοκαιρίας από την Ελλάδα, με τις ονομασίες Daniel και Elias. Το πρώτο και ισχυρότερο στις αρχές του μήνα ( 5-7/9) και το δεύτερο προς το τέλος (26-28/9). Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά κυρίως η μεγάλη διάρκεια αυτών στις παραπάνω περιοχές προκάλεσαν έντονες πλημμύρες. Ο συνδυασμός των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων με πολλούς άλλους παράγοντες είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στη Θεσσαλία, τη Βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε παντού πάνω από τις κανονικές τιμές.

Ανάλυση Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων-Κακοκαιρία Daniel – 03/09/2023 11:32

Κακοκαιρία Elias-Ανάλυση καιρικής κατάστασης εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 25ης Σεπτεμβρίου 2023-25/09/2023 15:00

Ιστορική αναδρομή σε κακοκαιρίες στη Μεσόγειο. Πως ο Daniel άλλαξε τα δεδομένα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Ο Οκτώβρης πέρασε στην ιστορία ως ο μήνας με τις υψηλότερες μέσες τιμές θερμοκρασίας των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών για όλες τις περιοχές της χώρας. Αντίθετα οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιοχές.

Ανάλυση επί του εκτάκτου Δελτίου επιδείνωσης του καιρού της 25ης Οκτωβρίου 2023
25/10/2023 14:00

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Νοέμβρης ξεκίνησε με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και μάλιστα με ρεκόρ μέγιστων τιμών μήνα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Επίσης οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν πολύ υψηλότερες από τις κανονικές τιμές στη δυτική Ελλάδα αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα  ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στη δυτική Ελλάδα, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε πάνω από τις κανονικές τιμές κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της 24ης Νοεμβρίου 2023 – Ανάλυση καιρικής κατάστασης
24/11/2023 14:13

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Επί του πιεστηρίου…

Μειωμένες οι βροχοπτώσεις σε όλο τον Ευρωπαικό Νότο και οι θερμοκρασίες πάνω απο τα κανονικά επίπεδα

Περισσότερα σε λίγες μέρες

Visited 353 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *