TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

H μεγάλη πλημμύρα της 6ης Νοεμβρίου 1961

Στις 5 προς 6 Νοεμβρίου του 1961 είχαμε 47 νεκρούς από πλημμύρες κυρίως στο Μπουρνάζι (Δυτική Αθήνα). Πάνω από 3.000 ήταν οι άστεγοι και σημειώθηκαν 114 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στη Ν. Φιλαδέλφεια. Καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού κατά διαστήματα επί δέκα ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ήταν Κυριακή, περίπου 11:30 το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου, όταν στην πρωτεύουσα ξεκίνησε να βρέχει. Οι περισσότεροι Αθηναίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα σπίτια τους, έχοντας επιστρέψει από τις απογευματινές τους βόλτες . Κανείς δεν είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Σε λίγα μόλις λεπτά το ψιλόβροχο μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την Αθήνα για τουλάχιστον τρεις ώρες και αργότερα σε ισχυρή θύελλα συνοδευόμενη από χαλάζι. Στην ανάλυση του χάρτη από την ΕΜΥ ( από κ. Ανδρεάκο) διακρίνεται αυτό το χαμηλό το οποίο μάλλον με τα σημερινά δεδομένα θα του δίναμε τον χαρακτηρισμό του Μεσογειακού κυκλώνα (Medicane )  
Ήταν ένα σύστημα που είχε να παρουσιαστεί ξανά από το 1935 και το ερώτημα αν ήταν κυκλώνας ή “σφοδρά καταιγίς”  είχε διατυπωθεί από τότε στα μέσα της εποχής. Ήταν ένα χαμηλό του Κόλπου της Γένοβας με χαρακτηριστικά κυκλώνα
Γεγονός είναι ότι αυτές οι τρεις με τέσσερις ώρες ασταμάτητης νεροποντής μετέτρεψαν την Αθήνα σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Τα ποτάμια της πόλης ξεχείλισαν και τεράστιοι όγκοι νερού από τον Κηφισό και τον Ιλισό ξεχύθηκαν με ορμή στις Δυτικές και Βορειοδυτικές χαμηλές περιοχές.
Το σύστημα που επηρέασε τη χώρα μας και ιδιαίτερα ΄την Αθήνα ήταν ενα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που ήρθε από τα Δυτικά προς τα ανατολικά και το οποίο κινήθηκε αργά .

300 άτομα τραυματίστηκαν και 3.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια. Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Η καταστροφική πλημμύρα συνέβη δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, ο Ταύρος, το Θησείο, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, η Νίκαια και η περιοχή του Ρέντη. Το νερό κατέστρεψε ολοσχερώς εκατοντάδες χαμόσπιτα και μπήκε στα περισσότερα υπόγεια και ισόγεια κτίσματα που παρέμειναν στη θέση τους. Στην Πειραιώς μάλιστα το ύψος του νερού έφθασε ακόμη και τα δύο μέτρα και προκάλεσε την καταστροφή μιας γέφυρας.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΨΥΧΡΗΣ ΜΑΖΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΕ

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 196 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *