TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Η φονική κακοκαιρία με 39 νεκρούς στις 2 Νοεμβρίου 1977

Ο Νοέμβριος ονομάζεται από τον λαό και “Βροχάρης” λόγω των πολλών και έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται στη διάρκειά του. Και αν σε πολλές περιπτώσεις οι βροχές αυτές είναι ευεργετικές για την γεωργία, υπάρχουν και άλλες που είναι καταστροφικές. Ιδιαίτερα, όταν άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι μένουν άστεγοι και προκαλούνται γενικά μεγάλες καταστροφές. Μη ξεχνάμε ότι σε λίγες μέρες κλείνουν 6 χρόνια από τη φονική καταιγίδα που έπληξε τη Μάνδρα Αττικής στις 15 Νοεμβρίου 2017 , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τον μήνα Νοέμβριο πλήττεται ιδιαίτερα το Λεκανοπέδιο της Αττικής από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1977 εκδηλώθηκε μια από τις εντονότερες καταιγίδες που επηρέασε την Αθήνα και τον Πειραιά . Την καταιγίδα την βίωσα ως φοιτητής , καθώς το απόγευμα εκείνης της ημέρας είχα κατέβει στο κέντρο . Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν τον Πειραιά, οι οποίες σε μια περίπου ώρα επηρέασαν και την Αθήνα με πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Η Ακαδημίας που βρισκόμουν είχε γίνει στην κυριολεξία ένα ποτάμι .

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μετά από ανάλυση των δεδομένων από την ΕΜΥ εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 150 mm βροχής στα Δυτικά τμήματα της Αττικής τοπικά έφτασαν τα 165mm και πάνω από 100 mm στις συνοικίες του Πειραιά. 

Η ισχυρές καταιγίδες -Περιγραφή συνοπτικής κατάστασης στις 2 Νοεμβρίου 1977

Εκείνο το απόγευμα ο καιρός στην Αττική έκλεισε από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όχι από τα νότια- νοτιοδυτικά όπως συνηθίζεται σε άλλες ιστορικές καταιγίδες. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσα από ένα σύνθετο χάρτη Reanalysis την δημιουργία ενός αβαθούς χαμηλού στον κόλπο της Γένοβας το οποίο κινήθηκε νοτιοανατολικά , ενισχύθηκε στη κεντρική και νότια Ιταλία και από το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου το κέντρο του βρισκόταν στα ΒΔ της χώρας. Το σύστημα αυτό μας συνέχισε την πορεία του προς τα Α-ΝΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές το απόγευμα .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Επλήγησαν περισσότερο οι περιοχές που βρίσκονταν κοντά στον Πειραιά και γενικότερα στο δυτικό, κεντρικό και νότιο Λεκανοπέδιο, ενώ αντίθετα στα δυτικά του νομού τα εκτός Λεκανοπεδίου καθώς και στα βόρεια και τα ανατολικά η νεροποντή δεν είχε τόσο καταστροφικό χαρακτήρα. Στον πίνακα παρατίθενται οι παρατηρήσεις του αεροδρομίου του Ελληνικού , όπου αρχικά είχαμε ένα τυπικά φθινοπωρινό καιρό , ενώ αργότερα οι καταιγίδες άρχιζαν να επηρεάζουν την περιοχή του αεροδρομίου γύρω στις 8 το απόγευμα. Πάντως ήδη από τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος κυρίως στα δυτικά προάστια αρχικά. Η πτώση κεραυνών προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά εν μέσω της εξελισσόμενης θεομηνίας.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Μετά την πρώτη ώρα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, το ρεύμα άρχισε να κόβεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, το αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε, δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου διακόπηκαν, ο Κηφισός ξεχείλισε, σε πολλά νοσοκομεία τα χειρουργεία σταμάτησαν και κατέρρευσε μεγάλο κομμάτι του δικτύου του ΟΤΕ.

Η τεράστια ποσότητα υετού (έως 165 τόνοι ανά στρέμμα γης), προκάλεσε την πλημμύρα σε 1.924 υπόγεια του λεκανοπεδίου, ενώ το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Περισσότερα από 170 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν ενώ, δυστυχώς, δεν έλειψαν και οι θάνατοι, που έφτασαν τους 39 σε Αθήνα και Πειραιά.

Visited 216 times, 2 visit(s) today
0Shares

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *