TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία

13 Οκτωβρίου 1955 – Η φονική πλημμύρα του Βόλου

Όλοι γνωρίζουμε οτι τα μπαζωμένα ρέματα , οι καμένες εκτάσεις που δεν αναδασωνονται και τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα, που συντελούν στην καταστροφή δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Οι φονικές πλημμύρες είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια . Στη δεκαετία του 1950, ο Βόλος με ανοιχτές ακόμη τις πληγές από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου, προσπαθεί να βρει μέσα από τις καθημερινές ανάγκες που παρουσιάζονται την πορεία του και τρόπους για να ορθοποδήσει. Ωστόσο, από το 1954 έως το 1957 πλήττεται από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες που τον κρατάνε σε μακροχρόνια κατάσταση ανάγκης .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Σχετικά με τον ισχυρό σεισμό στις 19 Απριλίου 1955 όπως είδαμε στο παραπάνω βίντεο είχαμε 1 νεκρό , 41 ανθρώπους τραυματίες και 459 κτίρια που καταστράφηκαν,  από τα 10047 που υπέστησαν βλάβες.. Ο σεισμός προκάλεσε βλάβες σε 61 χωριά του νομού Μαγνησίας καθώς και στη Βόρεια Εύβοια.

Οι υλικές και κυρίως οι ανθρώπινες απώλειες από τις πλημμύρες που ακολούθησαν τον Οκτώβριο του 1955 ήταν πολλαπλάσιες.

Ήταν Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 1955, όταν ο Βόλος μεταβλήθηκε σε υγρό τάφο. Απολογισμός 27 νεκροί και 23 τραυματίες.Υλικές ζημιές ανυπολόγιστες, δεκάδες σπίτια εξαφανίστηκαν και εκατοντάδες άλλα πλημμύρισαν. Ο Βόλος χάθηκε κάτω από τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων από τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου και η βροχή μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα. Παρότι στην ανάλυση του χάρτη που ακολουθεί (Reanalysis-GFS) το βαρομετρικό χαμηλό δεν ήταν ενισχυμένο (περί τα 1008 hPa το κέντρο του στην Ελλάδα) οι ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκάλεσαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις στα κεντρικά ανατολικά τμήματα της χώρας .

VOLOS

Το παρακάτω  απόκομμα είναι από την εφημερίδα Ελευθερία των Αθηνών στις 15 Οκτ. 1955.

Ο ποδοσφαιριστής Παρίσης Τσιγαρίδας, ήταν ο ένας ήρωας της πλημμύρας και ο άλλος ο ιερέας π. Αλέξανδρος Παπαποστόλου, πρεσβύτερος του Αγίου Κωνσταντίνου εκείνη την εποχή.Με κίνδυνο της ζωής τους σώσανε αρκετούς ανθρώπους που τους είχαν παρασύρει τα νερά και στον δρόμο Γαλλίας και Περραιβού,  ο ιερέας από τον Άγιο Κωνσταντίνο και ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλουρίξανε ένα σχοινί από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο και σώσανε δεκάδες ανθρώπους . Στον ιερέα η Ακαδημία Αθηνών απένειμε έπαινο , ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δώσει προς τιμήν του Π. Τσιγαρίδα το όνομα του σε δρόμο της Νέας Δημητριάδας κοντά στον Άναυρο..

Στην ιστοσελίδα “Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου” ο συντάκτης σημειώνει οτι δεν μπόρεσε να διασταυρώσει αν οι διασώσεις έγιναν ακριβώς όπως τις περιγράφει η μητέρα του σε επιστολή της , αλλά γνωρίζει οτι οι αναφορές στα δυό αυτά ονόματα είναι σωστές από τις διηγήσεις των παλαιοτέρων.

Η έλευση της ψυχρής μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα συνοδεύτηκε από πτώση της θερμοκρασίας με το πέρασμα και μετωπικής διαταραχής  Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη θεομηνία που έπληξε την περιοχή μετά τους σεισμούς του 55 που σε συνδυασμό είχαν ως συνέπεια τον τραγικό απολογισμό, καθώς πολλοί ζούσαν σε ακόμη σε σκηνές.

Το τραγικό νέο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο,  με πρωτοσέλιδα όπως στον “Ταχυδρόμο της Αιγύπτου”,  την επομένη της μεγάλης καταστροφής.

Η αγωνία για το πώς θα αποκατασταθούν οι πληγέντες ήταν έκδηλη, καθώς στον σχετικό έρανο που για τους σεισμοπαθείς οι προσπάθειες δεν είχαν ευοδοθεί

 Ανάλογα φαινόμενα είχαμε πολλές δεκαετίες αργότερα όταν στις 10 Οκτωβρίου 2006 η Μαγνησία κηρύχθηκε ακόμα μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Νεάπολη έγινε ξανά  λίμνη , μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε Βόλο, Αγριά και Χόρτο.

Από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα πλημμύρισε υποσταθμός της ΔΕΗ, η μεταλλική γέφυρα του Ξηριά από την οποία γίνεται η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας κατέρρευσε το απόγευμα στις 4.00, καθώς υποχώρησε ένα από τα δύο μεσόβαθρα. Γενικότερα αυτή την εποχή ειδικά όταν έρχονται συστήματα που δημιουργούν σύγκλιση αερίων μαζών πάνω απο την Ανατολική ηπειρωτική χώρα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη Μαγνησία και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του Πηλίου.

Πηγές : H Μαγνησία στο πέρασμα του Χρόνου, GFS

Visited 536 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *