Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε τονίσει ότι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 400 έντονα καιρικά επεισόδια, όπου περίπου τα 300 από αυτά (ποσοστό 75%) είναι συνδεδεμένα με αιφνίδιες πλημμύρες. Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εκδήλωση των αιφνίδιων πλημμυρών , όπως είναι η ένταση της βροχόπτωσης και η διάρκεια της, η τοπογραφία του εδάφους, οι συνθήκες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών και η αστικοποίηση. Στο σημερινό άρθρο θα τονίσουμε μόνο το μέρος της αστικοποίησης και θα φέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής. Θα αναδείξουμε ότι ακόμη και με ύψη βροχής περί τα 100-150 mm το προβλήματα μπορεί να είναι μεγάλα και οι βροχές και οι καταιγίδες είναι ικανές να προκαλέσουν όχι μόνο καταστροφές αλλά και ανθρώπινα θύματα.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Η κακοκαιρία στη Νέα Υόρκη στις 29-9-2023/ Credit: CSU/CIRA & NOAA
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ (NOAA) το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 εξέδωσε τον διπλανό πίνακα των υψών βροχής που σημειώθηκαν 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023 , με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στο αεροδρόμιο JFK και να φτάνουν τις 8.58 in . Στο Cemtral Park το ύψος της βροχής μέχρι στιγμής έφτανε τις 5,85 in και υπολείπεται σημαντικά από το ρεκόρ όλων των εποχών της 23ης Σεπτεμβρίου 1882 που ήταν 8,28in.
Κατά το παρελθόν οι μεγαλύτερες κακοκαιρίες στη Νέα Υόρκη συνέβησαν +March 1913 , +August 1995, Hurricanes Connie and Diane τον +June 1972, Hurricane/Tropical Storm Agnes τον +January 1996 και τον +June 2006. Πριν από 2 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2021 και αφού είχε περάσει ο τυφώνας Ida, τα απομεινάρια της καταιγίδας οδήγησαν σε έντονες, ξαφνικές και απροσδόκητες βροχοπτώσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Αυτή η νεροποντή προκάλεσε την πρώτη επίσημη προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες στη Νέα Υόρκη. Στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Φέτος ο κατακλυσμός της Παρασκευής διαδέχτηκε μια περίοδο ισχυρών βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων από το περασμένο Σαββατοκύριακο με τα απομεινάρια της τροπικής καταιγίδας Οφηλία. Αυτή η καταιγίδα βύθισε τη Νέα Υόρκη και προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια, την Πενσυλβάνια και το Νιου Τζέρσεϊ. Στη Νέα Υόρκη, η διακεκομμένη βροχή αυτή την εβδομάδα προκάλεσε κορεσμό του εδάφους δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για ξαφνικές πλημμύρες. Τα ίδια ακριβώς πράγματα είχε πάθει ο Βόλος 20 μέρες πριν με το πέρασμα του Daniel.
To χάος που επικράτησε στη Νέα Υόρκη με τα 150 έως 217 mm ήταν ανάλογo με του Βόλου, που δέχτηκε όμως πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχής από της Νέας Υόρκης, τα οποία έφτασαν τα 316 mm. Βέβαια η έκταση της Νέας Υόρκης και ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής είναι πολλαπλάσιος του Βόλου και γι’ αυτό και τα προβλήματα ήταν και περισσότερα .
Tο μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 mm, ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6mm σύμφωνα με το ΕΑΑ . Στη Νέα Υόρκη η μεγαλύτερη ραγδαιότητα σημειώθηκε σε διάστημα 6 ωρών, όπου το ύψος βροχής έφτασε τις 6 ίντσες, δηλαδή τα 152,4mm.
ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ
Οι μεγάλες καταιγίδες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας και έχουν σημαδευτεί με απώλειες ανθρωπίνων ζωών, έχουν κατά μέσο όρο την ίδια διάρκεια περίπου τις 6 ώρες, με ύψη βροχής περί τα 100 με 150 mm βροχής και κάποιες με περισσότερα.
Αυτά τα έντονα φαινόμενα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η πράξη και η ζωή μας αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες ραγδαιότητες είναι αυτές που τσακίζουν τις υποδομές είτε στις μεγαλουπόλεις, είτε στα μικρότερα χωριά . Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με λήψη καταλλήλων μέτρων που να έχουν διάρκεια και χρονικό ορίζοντα πολλών δεκαετιών. Οι πολιτικοί μηχανικοί θα πρέπει να σχεδιάσουν και να απαιτήσουν μεγαλύτερους αγωγούς ομβρίων και οι πολιτικοί μας υποδομές ικανές να θωρακίσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεκάδες είναι οι κακοκαιρίες στο νέο Ελληνικό κράτος από τον καιρό της Κολώνας το 1852 , τη βροχή του Αγίου Φιλίππου το 1889, τον Νοέμβρη του 1895, 1925, 1934, 1977, 2017 , τον Οκτώβρη του 1961 και 1994 και πολλές άλλες περιπτώσεις που έχουν καταστραφεί περιουσίες και έχουν χάσει την ζωή τους συμπολίτες μας .
Σημειώνεται ότι στη πλημμύρα του Ποδονίφτη με το μπαζωμένο ρέμα , αρκούσαν 100 χιλιοστά βροχής για να φέρουν τον όλεθρο με 17 νεκρούς , όσους είχαμε και με τα 1000 χιλιοστά του Daniel. Ναι, μας σκοτώνουν τα χιλιοστά , αλλά περισσότερο η εγκληματική αδιαφορία όσων εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπαζώνουν ρέματα και να καταστρέφουν τον δασικό μας πλούτο.
Τι θα συνέβαινε άραγε αν η κακοκαιρία που χτύπησε Εύβοια και Βόλο βρισκόταν πάνω από την Αθήνα ;
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.