Σε πρόσφατο άρθρο μου αναφέρθηκα στην ιστορία της Μετεωρολογίας στη χώρα μας μέχρι και την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου , όπου διαχωρίστηκε η ΕΜΥ από το ΕΑΑ . Το έργο του Ζάννα και το όραμα του Βενιζέλου έφεραν τα επιθυμητά για την εποχή τους αποτελέσματα.
Το Αστεροσκοπείο περιορίστηκε στο ερευνητικό του έργο , ενώ η ΕΜΥ στο καθαρά επιχειρησιακό, καθώς αποτελούσε μετά τον ιδρυτικό της Νόμο “την μόνην Εθνικήν Μετεωρολογικήν Υπηρεσία του Κράτους. Η ΕΜΥ με το σημερινό νομικό καθεστώς εξακολουθεί να έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της Εθνικής Άμυνας , της Εθνικής Οικονομίας και του Κοινωνικού Συνόλου.
Στο άρθρο μου αναφέρομαι ότι οι σημερινές κοινωνικές ανάγκες έχουν οδηγήσει τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους με εντάξεις στα Υπουργεία Κλίματος και Περιβάλλοντος , Πολιτικής Προστασίας , Γεωργίας, Ενέργειας Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ η Ευρώπη έχει θέσει ως προτεραιότητα υποστήριξης σε αυτούς τους τομείς και προκρίνει παράλληλες συνεργασίες μεταξύ των φορέων.
Αυτά τα στοιχεία ανέφερα και σε χθεσινή μου συνέντευξη στην Καθημερινή , όπου αναφέρονται παράλληλα και κάποιες καλές πρακτικές οι οποίες ήδη έχουν υλοποιηθεί .
✅Για τους σεισμούς η μεταφορά Υπηρεσιών από το Υπ. Υποδομών στο ΚΚΠΠ απέδωσε ήδη καρπούς. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και για τις πλημμύρες;
✅Οι “φωνές” να ακούγονται από όλους. Όμως η λήψη αποφάσεων πρέπει να ασκείται θεσμικά & επιχειρησιακά από έναν https://t.co/POyze5lXA8— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 19, 2023
Αναφορικά με την πρόταση του κ. πρωθυπουργού για την μεταφορά ΕΜΥ και ΕΑΑ στο Αστεροσκοπείο , ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας στο ίδιο άρθρο σημειώνει πως το μοντέλο της μεταφοράς οργανισμών και υπηρεσιών στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης έχει εφαρμοστεί τα τελευταία δύο χρόνια με απόλυτη επιτυχία . Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η μεταφορά, μετά τις εκλογές, της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, στο εν λόγω υπουργείο από το Υποδομών και Μεταφορών. H μεταφορά του ΟΑΣΠ από το υπουργείο Υποδομών στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης είναι άλλο ένα παράδειγμα. Η συγκεκριμένη μετάθεση έγινε πριν από δύο χρόνια και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ήταν μια απολύτως επιτυχημένη διαδικασία, η οποία απέδωσε γρήγορα καρπούς. Ο ίδιος κάνει λόγο για επιτάχυνση διαδικασιών όπως η θεσμοθέτηση επιτροπών προσεισμικού κινδύνου, η θεσμοθέτηση κανονισμού επεμβάσεων στην τοιχοποιία, η δημιουργία ομάδων αξιολόγησης κατάστασης σχολικών κτιρίων και ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων.
” Ο κ. Λέκκας, πάντως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ” κάνει λόγο για μια πολύ πιο σύνθετη κατάσταση στην περίπτωση της ΕΜΥ, η οποία είναι μια στρατιωτική υπηρεσία, και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο είναι ένα ερευνητικό κέντρο, ως προς το πώς μπορούν να συνενωθούν σε έναν κοινό φορέα” . Το εάν θα είναι “κοινός Φορέας ” αυτό θα το μάθουμε σε λίγες μέρες . Πολύ πιθανόν να είναι δύο φορείς κάτω από ένα Υπουργείο , με ειδικό θεσμικό πλαίσιο . Μέχρι στιγμής πάντως δεν ξέρουμε τίποτε και με υποθέσεις δεν μπορούμε να εκφέρουμε σαφή γνώμη ως υπεύθυνοι φορείς.
Κλείνω καταθέτοντας την άποψη, ότι προς το παρόν καλό είναι να κάνουμε υπομονή , ο χρόνος θα μας δείξει τον κεντρικό σχεδιασμό και το πλάνο υλοποίησης . Εφόσον ακόμη δεν έχει γίνει κάτι γνωστό , είναι πολύ νωρίς για δηλώσεις ένθεν και ένθεν.