TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Οι μεγάλες πλημμύρες στο Βόλο -Συγκρίσεις με ανάλογες καταστάσεις από το παρελθόν

Το φθινόπωρο όταν έρχονται συστήματα που δημιουργούν σύγκλιση αερίων μαζών πάνω απο την Ανατολική ηπειρωτική χώρα , όπως αυτό της κακοκαιρίας Daniel, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη Μαγνησία και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του Πηλίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εικόνες,  τόσο μεγάλη καταστροφή είχε να γίνει από την δεκαετία του 1950 , ενώ από πλευράς καταγραφής υψών βροχής έχουμε ξεπεράσει τα ρεκόρ όλων των εποχών .

Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΗΣ 13Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1955

Ήταν Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 1955, όταν ο Βόλος μεταβλήθηκε σε υγρό τάφο. Απολογισμός 27 νεκροί και 23 τραυματίες. Υλικές ζημιές ανυπολόγιστες, δεκάδες σπίτια εξαφανίστηκαν και εκατοντάδες άλλα πλημμύρισαν. Ο Βόλος χάθηκε κάτω από τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων από τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου και η βροχή μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα.

Παρότι στην ανάλυση του χάρτη που ακολουθεί (Reanalysis-GFS) το βαρομετρικό χαμηλό δεν ήταν ενισχυμένο (περί τα 1008 hPa το κέντρο του στην Ελλάδα) οι ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκάλεσαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις στα κεντρικά ανατολικά τμήματα της χώρας . Καταγραφές υψών βροχής δεν υπάρχουν. 

Στο βίντεο που ακολουθεί ο δημοσιογράφος κ. Νάσος Αθανασίου στο (23′:20”)  αναφέρει ότι το ύψος βροχής στις 5 Nοεμβρίου 1986 έφτασε τα 840mm βροχής,, που αποτελεί τιμή ρεκόρ . 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Tο αρχείο αυτό αναρτήθηκε στην Ομάδα του Facebook “Στις γειτονιές της Ζαγοράς Πηλίου” από τον κο. Μιχάλη Τσανάκα. Το αρχείο προέρχεται από αντιγραφή σε βίντεο το 1986, απευθείας από την τηλεόραση, από τον κο. Αργύρη Τσανάκα. Στο 20ο λεπτό και έπειτα, παρουσιάζονται αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τότε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, από τον Πρόεδρο εκείνης της εποχής Διονύση Λαυρ. Βαλασσά. Στο ρεπορτάζ εμφανίζονται πολλές Ζαγοριανές και πολλοί Ζαγοριανοί που ήταν μέλη του Συνεταιρισμού, ενώ το ρεπορτάζ έχουν αναλάβει γνωστοί δημοσιογράφοι της ελληνικής τηλεόρασης.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ 840mm ΤΗΣ ΖΑΓΟΡΑΣ

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

Ανάλογα φαινόμενα είχαμε στις 10 Οκτωβρίου 2006 η Μαγνησία κηρύχθηκε ακόμα μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Νεάπολη έγινε ξανά  λίμνη , μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε Βόλο, Αγριά και Χόρτο.

Το ύψος βροχής με βάση τις δορυφορικές μετρήσεις έφτασε περί τα 350 mm το 24ωρο.

Από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα τότε,  πλημμύρισε υποσταθμός της ΔΕΗ, η μεταλλική γέφυρα του Ξηριά από την οποία γίνεται η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας κατέρρευσε το απόγευμα στις 4.00, καθώς υποχώρησε ένα από τα δύο μεσόβαθρα.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ?

Στη πλημμύρα της Μάνδρας λόγω έλλειψης δεδομένων βροχόπτωσης από μετεωρολογικούς σταθμούς , έγινε ανάλυση των δεδομένων του μετεωρολογικού ραντάρ XPOL από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), το οποίο κατέγραψε το συμβάν με χωρική ανάλυση 150 m και χρονική ανάλυση 2 min, το συνολικό ύψος βροχής στον πυρήνα του συμβάντος ξεπέρασε τα 200 mm σε χρονικό διάστημα 6 h. 

Η πλημμύρα αυτή ήταν σφοδρή αλλά δεν είχε την μεγάλη διάρκεια  όπως με αυτή της κακοκαιρίας Daniel

ΒΟΛΟΣ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ξεπέρασε τα 400 mm το ύψος βροχής στις Σποράδες την Τρίτη 05/09, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η τελική καταγραφή θα γίνει μετά το πέρας της κακοκαιρίας η οποία πέραν των μεγάλων υψών βροχόπτωσης είχε μεγάλη διάρκεια στοιχείο το οποίο είχαμε επισημάνει .

Συμπληρωματικό στοιχείο

ΣΧΕΤΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΩΝ

Σε σχετικά πρόσφατη ανάρτησή μου  είχα αναφέρει ότι η σύγκριση παλαιοτέρων κακοκαιριών με τις νεότερες  δεν πρέπει να γίνεται. Ο κυριότερος λόγος είναι οτι τα δεδομένα του παρελθόντος προέρχονται από μικρό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών , ενώ τώρα έχουμε πολύ πιο πυκνό δίκτυο παρατηρήσεων .  Επίσης τα σημερινά βοηθήματα τηλεπισκόπησης μας παρέχουν πληρέστερη αποτύπωση μιας κακοκαιρίας ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 80 οι δορυφορικές πληροφορίες ήταν ελάχιστες για να μη πώ ανύπαρκτες .

Τα επίπεδα βροχοπτώσεων με βάση τις αναρτήσεις του ΕΑΑ είναι εντυπωσιακά για το Πήλιο όπου στη Ζαγορά αναφέρεται ύψος βροχής 754 mm σε 18 ώρες  .  H μέτρηση αυτή η οποία είναι καταγεγραμμένη από τον αυτόματο σταθμό θα περάσει στην ιστορία ως ρεκόρ όλων των εποχών , ενώ αντίθετα τα 840mm της 5ης Νοεμβρίου που είδαμε προηγουμένως  θα ξεχαστούν,  καθότι δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση εκείνης της μέτρησης.

Visited 918 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *