TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Που θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες & ένα μικρό μάθημα Μετεωρολογίας

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους είναι ανάλογες με τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa. Για να βρούμε τη σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τις ΔΥΟ γνωστές κατακόρυφες θερμοβαθμίδες, δηλαδή τους ρυθμούς πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος. Αυτές οι δύο θερμοβαθμίδες είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα. Να το πούμε ακόμη πιο απλά . Με άλλο ρυθμό πέφτει η θερμοκρασία καθ’ ύψος όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή και με άλλον όταν είναι ξηρή.

Στη σημερινή ανάλυση της 21ης Αυγούστου 2023 , του χάρτη των 850 hPa στη χώρα μας υπάρχουν θερμοκρασίες της τάξεως των 19 με 20 βαθμών Κελσίου, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα θερμικό ridge (έξαρση) στη Βορειοδυτική Τουρκία και στο Ανατολικό Αιγαίο που οι θερμοκρασίες φτάνουν και τους 26 βαθμούς. Το ισχυρό μελτέμι όμως εμποδίζει τις θερμές αυτές μάζες να κινηθούν ανατολικότερα παρότι υπάρχει μια ανατολική βορειοανατολική συνιστώσα του ανέμου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ 20°C ΣΤΑ 850 hPa ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Αρχικά σημειώνουμε ότι οι ρυθμοί πτώσης της θερμοκρασίας καθ’ ύψος στην με υγρή θερμοβαθμίδα είναι οι  -6,5 oC /1000m και στην ξηρή θερμοβαθμίδα οι  -10oC / 1000m. Συνεπώς,  ανάλογα με το αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 hPa έως την επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό χρησιμοποιούμε μία από τις δύο βαροβαθμίδες για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν την θερμοκρασία σε αυτό το ύψος στην ελεύθερη ατμόσφαιρα γιατί δεν επηρεάζεαι από τοπικούς παράγοντες .

α. ΑΝ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΟ : Στην περίπτωση που το στρώμα είναι υγρό ( ύπαρξη νεφώσεων χαμηλών υψών και υψηλής σχετικής υγρασίας μέχρι την επιφάνεια), θεωρώντας ως μέση απόσταση της ισοβαρικής επιφάνειας των 850 hPa από την επιφάνεια της θάλασσας οτι ειναι τα 1500μ, τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι 6,5 + (6,5/2) = 9,75 oC , δηλαδή περίπου 10 βαθμοί Κελσίου. ( πήραμε ως θερμοβαθμίδα την υγρή , δηλαδή τους -6,5 oC /1000m)

β. ΑΝ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΗΡΟ : Στην περίπτωση όπου το στρώμα είναι ξηρό (όπως συμβαίνει συνήθως το καλοκαίρι ) τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι: 10 + (10/2) =15 βαθμοί Κελσίου.

Η προσέγγιση της θερμοκρασίας με αυτόν τον τρόπο αν και είναι απλοική είναι απόλυτα σωστή και  επιστημονική. Μας δίνει άμεσα μια γρήγορη προσέγγιση και εκτίμηση της θερμοκρασίας σε μια πεεριοχή αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου λόγω τοπικών παραγόντων , όπως οι καταβατικοί άνεμοι ή οι καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας, μπορεί να δούμε υψηλότερες τιμές . Υπάρχουν περιπτώσεις που η θερμοβαθμίδα γίνεται υπερξηροαδιαβατική και μπορεί να φτάσει και τους 17°C .

Συνεπώς, με δεδομένο ότι σήμερα η θερμοκρασία στα 850 hPa βρίσκεται περί τους 20°C , τότε η μέγιστη μπορεί να φτάσει τους 20+15(17) = 35(37) °C κατά μέσο όρο στη χώρα μας..

  ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ;

Ας δούμε τι προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα για τα επίπεδα που θα κυμανθεί η θερμοκρασία στην Αθήνα μέσω των γνωστών μετεωγραμμάτων , που κάθε τόσο χρησιμοποιούμε για να εξετάσουμε την τάση του καιρού

Στο παράδειγμά μας η Αθήνα , όπου παρατηρούμε ότι θα υπάρξουν δύο εξάρσεις 22 με 23  και 28 με 29 του μηνός) όπου η θερμοκρασία στα 850 hPa θα φτάσει τους 22 με 23° C .

Εφαρμόζοντας την ίδια φόρμουλα υπολογισμού της θερμοκρασίας εδάφους  όπως και προηγουμένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια αντιπροσωπευτική θερμοκρασία θα είναι οι 22 + 15(17) = 37(39) °C  κατά τη διάρκεια αυτών των δύο θερμοκρασιακών εξάρσεων . Εάν  χρησσιμοποιήσουμε τους 23°C η μέγιστη βγαίνει ( 23+-15(17)= 38 με 40°C. )

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των αερίων μαζών σε όλη τη χώρα  , όπου σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου , αυτή την εβδομάδα .

Συνεπώς ,- όπως και στην Αθήνα -έτσι και στην υπόλοιπη χώρα μια μέση αντιπροσωπευτική μέγιστη θερμοκρασία είναι οι 37 με 39°C .

Οι θερμοκρασίες αυτές φυσικά και δεν αποτελούν τιμές καύσωνα δεδομένου του ότι δεν θα έχουν διάρκεια και δεν θα συνοδεύονται από υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, οπότε και θα διατηρείται μια σχετική δροσιά τις νυχτερινές ώρες.

Για την ερχόμενη εβδομάδα , στο τέλος του βίντεο υπάρχει τάση για ανόδου, αλλά αυτό θα το επενεξετάσουμε τις επόμενες ημέρες.  Ας μη προτρέχουμε !

Καλή εβδομάδα .

Visited 62 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *