TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Η αλήθεια για τις πυρκαγιές της Αφρικής

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε σήμερα σχετική ανάρτησή μου που παρουσίαζε τις αυξημένες πυρκαγιές στην Αφρική , τις οποίες τις αποτυπώσαμε μέσω της υπηρεσίας FIRMS της NASA .

Όσοι επισκεφτούν την ιστοσελίδα του FIRMS θα διαπιστώσουν ότι δεν δείχνει μόνο δασικές πυρκαγιές. Το κυριότερο είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα κόκκινα σημάδια στην Αφρικανική Ήπειρο, είναι ελεγχόμενες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις. Οι αγρότες τέτοια εποχή, προκειμένου να αλλάξουν καλλιέργεια, καίνε με ελεγχόμενες πυρκαγιές τα χωράφια έτσι ώστε να προχωρήσουν αργότερα στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στο Κονγκό . Ας μη ξεχνάμε δε ότι στα νοτιότερα τμήματα επικρατεί χειμώνας και βρέχει . Συνεπως θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως τα κόκκινα σημάδια στον χάρτη της Nasa δεν δείχνουν απόλυτα το μέγεθος της φωτιάς, ούτε αν καίγεται δασική ή αγροτική περιοχή.

 Όπως ο Αμαζόνιος, τα δάση του Κονγκό απορροφούν τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θεωρούνται από τους ειδικούς ως βασικό μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και καταφύγιο για απειλούμενα είδη. Αλλά,οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που εμφανίζονται στους χάρτες της NASA στην Αφρική, είναι εκτός ευαίσθητων περιοχών τροπικών δασών, λένε αναλυτές, και οι συγκρίσεις με τον Αμαζόνιο είναι επίσης πολύπλοκες. «Το ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο φωτιές», είχε δηλώσει ο Philippe Verbelen, ένας ακτιβιστής της Greenpeace που εργάζεται στην περιοχή Κονγκό. «Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Αφρική. Είναι μέρος ενός κύκλου καθώς οι άνθρωποι κατά την περίοδο της ξηρασίας βάζουν φωτιά κυρίως σε θάμνους και όχι σε τροπικό δάσος» Ο Guillaume Lescuyer, ειδικός σε θέματα Κεντρικής Αφρικής στο γαλλικό κέντρο αγροτικής έρευνας και ανάπτυξης CIRAD, είχε δηλώσει ότι οι πυρκαγιές που παρατηρήθηκαν στις εικόνες της NASA καίνε κυρίως έξω από το τροπικό δάσος. Η κυβέρνηση της Αγκόλα εφιστά την προσοχή, λέγοντας ότι οι συγκρίσεις με τον Αμαζόνιο μπορεί να οδηγήσουν σε «παραπληροφόρηση». Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες την περίοδο της ξηρασίας, δήλωσε το υπουργείο περιβάλλοντος της Αγκόλας. 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, αυτή την περίοδο, οι φωτιές πολλαπλασιάζονται καθώς οι αγρότες προετοιμάζουν τη γη καίγοντας ξερά χόρτα και βλάστηση, λίγο πριν έλθει η περίοδος των βροχών. Ωστόσο η ανάλυση υπογραμμίζει πως τα δάση της Αφρικής διατρέχουν επίσης κίνδυνο, όχι μόνο από φωτιές, αλλά κυρίως από την αποψίλωση η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται με πιο εντατικούς ρυθμούς. Απλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τον Αμαζόνιο.

Visited 90 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *