TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Προγνώσεις θερμικής καταπόνησης και Μετεωρολογία

Οι Δείκτες Δυσφορίας εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη, του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (τοπικά και χρονικά), καθώς και φυσιομετρικούς παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και η ενδυμασία του ανθρώπου σε σχέση και με τις δραστηριότητές του.

Από το 2013 στην εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας (ΑΔΑ: ΒΕΖ8Λ-ΑΗΣ) γίνεται αναφορά για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι. Το Υπ. Εργασίας ζητά από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο να επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων Το Υπ. Εργασίας προκειμένου να προβεί σε μέτρα για την προστασία της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, έχει συνάψει συνεργασία με την ΕΜΥ για την εκπόνηση μετρήσεων πλησίον μετεωρολογικών σταθμών αεροδρομίων.

 

Συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί μετρητές WBGT πλησίον των Μετεωρολογικών Σταθμών που εδρεύουν στις 110 (Λάρισα), 111 (Νέα Αγχίαλος), 112 (Ελευσίνα) και 114 (Τανάγρα) Πτέρυγες Μάχης. Τα δεδομένα αξιοποιούνται για σύγκριση με τα αποτελέσματα εφαρμογής εμπειρικών σχέσεων υπολογισμού του δείκτη WBGT αλλά και για την αξιολόγηση προγνωστικών τιμών από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.  Τα αποτελέσματα αναλύονται από την Δνση Β της ΕΜΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ερευνητική ομάδα FAMELab [(F)unctional (A)rchitecture of (M)ammals in their (E)nvironment].

Κανετε συγκρίσεις αποτελεσμάτων σύφωνα με την παρακάτων κλίμακα

ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΥ 

Η ΕΜΥ  στην κεντρική ιστοσελίδα της εκδίδει την πρόγνωση του δείκτη WBGT υπολογισμένου με τη μέθοδο Liljgren. (Περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο εδώ.)

Υπενθυμίζουμε οτι ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment), και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Να κλείσουμε επισημαίνοντας ότι πολύ “αγαπητός” σε κάποια media είναι ο δείκτης θερμότητος (Heat Index) ο οποίος δείχνει υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές και χρησιμοποιείται κυρίως για δημιουργία εντυπώσεων.

Πάντως , ευρέως κανένας από τους δείκτες δεν έχει “περάσει” στην κουλτούρα του Έλληνα , γεγονός που έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις.

 Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την πρόγνωση  από την κεντρική ιστοσελίδα της ΕΜΥ

Visited 6 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *