TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Τι θερμοκρασίες περιμένουμε στην Αθήνα -Πως διαβάζουμε τα μετεωγράμματα

Θα έχετε διαπιστώσει οτι πολλές φορές το σύνολο των μετεωγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι αναφέρονται σε πιθανολογική ερμηνεία προγνωστικών μετεωρολογικών παραμέτρων για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Εμφανίζουν δηλαδή την χρονική εξέλιξη της κατανομής αρκετών μετεωρολογικών παραμέτρων με την μορφή διαγραμμάτων. Όλα τα πιθανολογικά μετεωγράμματα ( ENS ) που εκδίδονται από το Ευρωπαικό Κέντρο (ECMWF)  δίνουν αρχικά ως πληροφορία την ακριβή θέσης και τις συντεταγμένες του σημείου που αναφέρονται και χρησιμοποιούνται οι αναλύσεις HRES ή ENS (υψηλής ή πιθανολογικής ανάλυσης).

Ερμηνεία βασικών εργαλείων

Οι κατανομές πρόβλεψης εμφανίζονται χρησιμοποιώντας ένα κουτί με άκρες, που παρουσιάζονται οι ελάχιστες και οι μέγιστες τιμές . Πάνω στο κουτί αυτό απεικονίζεται η διάμεση  τιμή (κοντή οριζόντια γραμμή),  το 25ο και το 75ο εκατοστημόριο (σε κάθετο κουτί πάνω ή κάτω ) , καθώς και το 10ο και το 90ο εκατοστημόριο (με στενότερα κουτιά) και το ελάχιστο και μέγιστο(με κάθετες γραμμές).

Το διάγραμμα που παρουσιάζεται με την μορφή του κουτιού χρησιμοποιείται στα μετεωγράμματα 10 και 15 ημερών από το ECMWF. Τα μετεωγράμματα αυτά είναι διαθέσιμα για:

1. Προγνώσεις διαρκείας 10 ημερών σε διαστήματα 6 ωρών για: την πρόγνωση του καιρού άλλων παραμέτρων (συνολική κάλυψη νεφών, άνεμο στα 10m,  6ωρα ύψη βροχοπτώσεων,  θερμοκρασία στα 2m).

2. Εφαρμόζονται για προγνώσεις στα κύματα (απεικονίζοντας το σημαντικό ύψος κύματος, τη μέση κατεύθυνση κύματος, τη μέση περίοδος και τη δύναμη και κατανομή της κατεύθυνσης του ανέμου στο ύψος των 10 μέτρων). Εάν δεν υπάρχει κοντινό σημείο θαλάσσιου δικτύου, τα δεδομένα ανέμου σχεδιάζονται από το πλησιέστερο σημείο του χερσαίου δικτύου και τα διαγράμματα κύματος παραμένουν κενά.

3. Εκτεταμένο μετεώγραμμα διάρκειας 15 ημερών σε διαστήματα 24ωρου μόνο για καιρό, με μέση συνολική κάλυψη νεφών, σύνολο βροχόπτωσης 24 ωρών, μέση ένταση και κατανομή της κατεύθυνσης του ανέμου στα 10m, μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία 2m).

Μετεώγραμμα 10 ημερών ENS της 8ης Ιουλίου 2023 για Αθήνα

Με το σημερινό παράδειγμα θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε τι πληροφορίες μας δίνει το συγκεκριμένο μετεώγραμμα και πως μπορείτε να μελετήσετε τις διάφορες μετεωρολογικές παραμέτρους με την οπτική ενός επαγγελματία μετεωρολόγου.

Παρουσίαση Μετεωγράμματος μεσαίου εύρους 10 ημερών για την Αθήνα με δεδομένα  HRES και ENS και με ώρα δεδομένων  0000UTC 8 Ιουλίου 2023 

Οι θερμοκρασίες πρόβλεψης αναφέρονται στις 00UTC, 06UTC, 12UTC, 18UTC κάθε μέρας. Οι ώρες UTC χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα μετεωγράμματα και τα μέγιστα ή ελάχιστα θα συμβούν ανάλογα με την τοπική ώρα του κάθε τόπου .

Υπάρχουν και άλλα εξειδικευμένα δεδομένα όπως η συνολική κάλυψη των νεφών στο μετεώγραμμα 10 ημερών το οποίο αποτελεί την στιγμιαία τιμή πρόβλεψης εκφρασμένη σε όγδοα του ουρανού που καλύπτονται από σύννεφα (octas) . Όταν όλα τα μέλη έχουν συννεφιά τότε αυτό γράφεται με 0 (καθαρός ουρανός) ή συννεφιά με 8 όγδοα (συννεφιά) και δεν υπάρχει καθόλου γραμμή ή πλαίσιο αναφοράς  . Όταν η πρόβλεψη είναι πολύ αβέβαιη και όλα τα ποσά των νεφών είναι λίγο πολύ πιθανά, τότε οι στήλες καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το εύρος από 0 έως 8 όγδοα , οι οποίες μπορεί να ερμηνευθούν λανθασμένα ως “συννεφιά “.Η συνολική βροχόπτωση στο μετεώγραμμα 10 ημερών μας δείχνει την η συσσωρευμένη βροχόπτωση για περιόδους 6 ωρών (00-06UTC, 06-12UTC, κ.λπ.).  Στο μετεώγραμμα 15 ημερών η συσσωρευμένη βροχόπτωση αφορά το χρονικό διάστημα για 24 ώρες (00-24UTC).

Η πρόβλεψη της θερμοκρασίας στην Αθήνα 

Στο μετεώγραμμα των 10 ημερών, οι τοποθεσίες του κουτιού και των επεκτάσεών του αναφέρονται στο τέλος της περιόδου των 6 ωρών.

Στο παραπάνω παράδειγμά μας επικεντρωνόμαστε στις θερμοκρασίες που είναι πιθανόν να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

  1. Πολύ εύκολα μπορείτε να διακρίνετε ότι η μέγιστη θερμοκρασία την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι οι 32 με 33 βαθμοί Κελσίου.
  2.  Τα διαστήματα (που περιέχουν τα κουτιά με τα όρια) μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη σχετικά συγκλίνουν και μας δίνουν μέσες τιμές περί τους 37 βαθμούς ( μόνο οριακά την Πέμπτη το ανώτατο όριο φτάνει τους 39 βαθμούς Κελσίου, αλλά με κεντρική τιμή τους 37 βαθμούς )

Τα ίδια αποτελέσματα μας δίνει το ECMWF μέσα απο την πλατφόρμα της Windy για την Πέμπτη το μεσημέρι στις 15:00,  ώρα  όπου εμφανίζονται και οι υψηλότερες θερμοκρασίες .

3. Από την Παρασκευή και μετά οι αβεβαιότητες μεγαλώνουν και τα κουτάκια παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις . Παράδειγμα αν δείτε την Κυριακή έχουμε ανώτατο ότιο τους 43 και κατώτατο τους 33 βαθμούς με κεντρική προτιμώμενη τιμή τους 37 βαθμούς Κελσίου , όση δίνει και το Windy την συγκεκριμένη ημέρα .

Αν θα μας ρωτούσαν τι θερμοκρασίες περιμένουμε με τα σημερινά στοιχεία, θα απαντούσαμε οτι γνωρίζουμε με καλές πιθανότητες μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτή πρέπει κατά την άποψή μου η δημόσια θέση μας . 

Μπορεί να βλέπουμε οτι υπάρχουν πιθανότητες για υψηλότερες η χαμηλότερες τιμές , αλλά θα “χαθούμε” μέσα στον λίγο χρόνο που μας διαθέτουν τα δελτία ειδήσεων. Οπότε προτιμότερο είναι να φανούμε συντηρητικοί , παρά “ασυγκράτητοι “διεκδικώντας τα πρωτεία της αποκλειστικότητας . 

4. Τα κουτάκια των αβεβαιοτήτων θα πρέπει πάντα να τα ελέγχουμε , διότι μπορεί να διαφέρουν απο πόλη σε πόλη σημαντικά , ακόμη και για την ίδια μέρα !

Μπορείτε από μόνοι σας  ελεύθερα στην παρακάτω διεύθυνση να προσθέστε την πόλη για την οποία ενδιαφέρεστε και αναγνωρίστε τα προβλεπόμενα όρια ως επαγγελματίας . Λαμβάνετε πάντοτε πληροφορίες από την πλέον αξιόπιστη πηγή , όχι μόνο για να ξέρετε τι καιρό θα κάνει αλλά  για να ….ελέγχετε ακόμη και τους επαγγελματίες του χώρου !

https://charts.ecmwf.int/products/opencharts_meteogram?base_time=202307080000&epsgram=classical_10d&lat=37.9833&lon=23.7333&station_name=Athens

Τα όρια αξιοπιστίας που θέτει η επιστήμη θα πρέπει να τηρεί ο κάθε επαγγελματίας του χώρου είτε είναι μετεωρολόγος είτε δημοσιογράφος .

Με το παρόν άρθρο σας μετέφερα ένα μικρό ψήγμα γνώσης από την επιστήμη της μετεωρολογίας,  της απλής μου καθημερινότητας 37 χρόνων στον χώρο της ΕΜΥ . Θα ήμουν ευτυχής εάν εσείς με τη σειρά σας κοινοποιούσατε το άρθρο σε ανθρώπους από το περιβάλλον σας και μοιράζατε αυτήν την γνώση . Μπορεί να μη γίνατε με το παραπάνω άρθρο μετεωρολόγοι , αλλά πιστεύω να κατανοήσατε πως (πρέπει να) σκέφτονται οι επαγγελματίες του χώρου και τι εργαλεία χρησιμοποιούν για κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Θοδωρής Κολυδάς

Visited 17 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *