Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα κυλήσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με τοπικά φαινόμενα το Σάββατο στα Βορειοανατολικά και βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα υπάρξει μικρή άνοδος , όχι όμως σημαντική . Στο παρακάτω Video δείτε τα επίπεδα των θερμοκρασιών αλλά και τα επίπεδα επικινδυνότητας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που παραμένουν σε σχετικά μέτριες τιμές .
📌 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (από 8/7)
🍃Β-ΒΔ άνεμοι 6-7 μποφόρ το ΣΚ και Δευτέρα
📈 Στους 35 με 37°C το ΣΚ&Δ , 38°C την Τρίτη & περί τους 39°C την Τετάρτη
🥵 Tάση περαιτέρω ανόδου
📔Αναλυτικά : https://t.co/Gy8J0KaBJe@EMY_HNMS @News247gr @GSCP_GR @Starchannelnew1 pic.twitter.com/4k4q6WfHy6— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 7, 2023
Μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οι θερμές μάζες που υπάρχουν στις ακτές της Αφρικής δεν μπορούν να κινηθούν προς την περιοχή μας , καθώς εμποδίζονται από το βόρειο ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.
Από την Τετάρτη όμως και μετά η ροή των αερίων μαζών γίνεται Νοτιοδυτική και αυτό πρακτικά σηημαίνει οτι από την Τετάρτη προς Πέμπτη “απελευθερώνονται” οι θερμές μάζες και επεκτείνονται ανατολικότερα
Η Νοτιοδυτική κυκλοφορία που θα επικρατήσει αλλά και οι καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας με τιμές που θα αγγίξουν τα επίπεδα καύσωνα.
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
Ο χάρτης που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω είναι ο χάρτης των 850 hPa και μας δίνει το πεδίο των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σε αυτή τη στάθμη, με τις τιμές να βρίσκονται την ΠΕΜΠΤΗ και να καλύπτουν μεγάλο μέρος της Βορειοδυτικής χώρας, με την ισόθερμη καμπύλη των 24 βαθμών Κελσίου, που βρίσκεται μέσα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά .Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μας δίνει θερμοκρασίες επιφανείας της τάξεως των 24+15(17)=39(41) βαθμών Κελσίου σύμφωνα με το σκεπτικό που είχαμε αναπτύξει σε προγενέστερο άρθρο .
Σε γενικές γραμμές θέτουμε ως αντιπροσωπευτική τιμή τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου μέγιστη θερμοκρασία για την ερχόμενη Πέμπτη για τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρα μας .
Για να γίνει πιο κατανοητή η ροή της ατμόσφαιρας παραθέτουμε το παρακάτω video μέσω Tweet
📌 ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
✅Το Βόρειο ρεύμα στα 850 hPa δεν επιτρέπει μέχρι την Τρίτη τις θερμές μάζες να κινηθούν ανατολικότερα
✅Από Τετάρτη το ρεύμα γίνεται ΝΔ και η ζέστη μετατοπίζεται ανατολικά. Πιθανόν μεγάλη διάρκεια
⚠️ Παρακολουθείτε προγνώσεις #ΕΜΥ pic.twitter.com/oprMEIOcsU— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 7, 2023
Για το θέμα της διάρκειας δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα, αλλά η κατάσταση αυτή θα μπορέσει να εκτιμηθεί καλύτερα σε λίγες μέρες . Με τα σημερινά δεδομένα ο καύσωνας δείχνει να κρατήσει ίσως και πάνω από μια εβδομάδα. Από την ΕΜΥ θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση τις επόμενες ημέρες και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος , θα έχουμε την δυνατότητα να σας ενημερώσουμε για τη διάρκεια αλλά και την ένταση του καύσωνα.
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής από μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν πολλές μετρήσεις και γιαυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Μετεωρολογικά το φαινόμενο παρατηρείται όταν στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας, (στα 850 mb –περίπου στα 1500 μέτρα , πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ενώ στις ανώτερες στάθμες (στα 500 mb) παρατηρούνται υψηλές πιέσεις, που προκαλούν κατολισθήσεις των αερίων μαζών και οι οποίες προσθέτουν περισσότερη θερμότητα στα κατώτερα στρώματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά κανόνα στη χώρα μας οι έκτακτες ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) εκδίδονται όταν προβλέπεται ότι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ημέρας και χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:
1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.
Η χειρότερη περίοδος καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών ήταν από τις 19 ως και τις 27 Ιουλίου του 1987, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τους 39 βαθμούς και παρέμεινε για οκτώ ημέρες σε πολύ υψηλές τιμές με και με μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Ανάλογο «θερμό επεισόδιο» επαναλήφθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1988, με επίσης μεγάλη διάρκεια θερμών ημερών. Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται συνήθως το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική, έχουν εμφανιστεί 45 βαθμοί στα τέλη Ιουνίου του 1982 και ακόμη υψηλότερη τιμή το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, με 48 βαθμούς στο Τατόι και την Ελευσίνα στις 10.7.1977 τιμές που αμφισβητούνται απ;o μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.
Κλείνω με την παρακάτω σημαντική παρατήρηση
43 ή 37 ? ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ !
Το θέμα του καύσωνα κακώς ανέβηκε τόσο υψηλά . Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των μοντέλων και θα έπρεπε να επισημανθεί. Παράδειγμα η Λάρισα . Το ένα δίνει 43°C και το άλλο 37°C για την ίδια ημέρα και ώρα. Διαπιστώστε το και μόνοι σας ! @GSCP_GR pic.twitter.com/6y63tjBxRu— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 7, 2023