Συνεχίζει να επηρεάζει στην ανατολική Ελλάδα η “σκάφη χαμηλών υψών” στην ανώτερη ατμόσφαιρα με τις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες της , αλλά βαθμιαία κινείται ανατολικά και η κακοκαιρία μετά το απόγευμα βρίσκεται σε αποδρομή. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία λλά και τις μετρήσεις της ατμόσφαιρας , το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε στις 18-06-2023/0000 επικαιροποιείται . επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις κατά τόπους στην ανατολική χώρα μέχρι τις βραδυνές ώρες, με μειούμενη ένταση , όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Τα επικαιροποιημένα ύψη 24ωρου υετού έως και τις 0000UTC της Δευτέρας
Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα προβλέπονται σήμερα Κυριακή
1) μέχρι τις μεταμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και νότια Εύβοια.
2) μέχρι τις απογευματινές ώρες στις βόρειες Κυκλάδες.
3) μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου , ειδικότερα στη Χίο και τη Λέσβο
Ο επικαιροποιημένος δείκτης EFI ( Extreme Forecast Index) για την Κυριακή 18/6/2023
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο. Στην παρούσα κακοκαιρία έγινε έκτακτη αρδιοβόληση από τον σταθμό του Ελληνικού , για να εκτιμηθούν καλύτερα τα προγνωστικά δεδομένα και να γίνει σύγκρριση των αποτελεσμάτων των μοντέλων με τις πραγματικές μετρήσεις. Στην κακοκαιρία δεν δόθηκε όνομα , λόγω της περιορισμένης έκτασής της , αλλά και της σχετικά μικρής χρονικής διάρκειας εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Θοδωρής Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου ΕΜΥ