TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Ο ρόλος των εμπορικών δορυφόρων κατά την διάρκεια κρίσεων και πόλεμων: Η περίπτωση της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης.

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, οι δορυφόροι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης και την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες , όπως η αποκάλυψη προετοιμασιών της Ρωσίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και όλες αυτές έγιναν μέσω εμπορικών δορυφορικών εικόνων Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει πληροφορίες για να διαμορφώσουν  γνώμη σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ο πόλεμος τόνισε τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, που οδήγησαν στην ανάγκη επανεκτίμησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και λειτουργιών. Η διαστημική τεχνολογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην πορεία προς τη σύγκρουση και κατά τη διάρκεια του πολέμου, την υποστήριξη της κινητικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των επιθέσεων ακριβείας, εναντίον ενός μεγαλύτερου εχθρού.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τον μεγα-αστερισμό δορυφόρων Starlink του SpaceX , οι οποίοι βοήθησαν αποτελεσματικά τους Ουκρανούς απαντώντας στη Ρωσική επιθετικότητα παρατείνοντας τον πόλεμο πέρα από αυτό το χρονικό όριο που αρχικά αναμενόταν.

Η σύγκρουση έχει υπογραμμίσει τη σημασία της διαφύλαξης των διαστημικών τεχνολογιών και την ανάγκη για συνεχής ανάπτυξη και καινοτομία στον τομέα αυτό . Ο κ. Αλέξανδρος Κολοβός στην επισυναπτόμενη μελέτη του αναλύει σε 5 ενότητες την μεγάλη σημασία χρήσης των εμπορικών δορυφόρων. Στην πρώτη επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία, η μελέτη επικεντρώνεται στον ρόλο των εμπορικών δορυφόρων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Οι δορυφόροι ήταν ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κρίσης και την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η μελέτη καλύπτει τα ακόλουθα κύρια σημεία: ·

Το Κεφάλαιο 2 αξιολογεί τις εκτιμήσεις πληροφοριών που έγιναν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρέσκειας των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τις εκτιμήσεις τους για τη διάρκεια της σύγκρουσης και την απροθυμία της Ευρώπης να πιστέψει ότι ερχόταν πόλεμος παρά τις προειδοποιήσεις. · Το Κεφάλαιο 3 επισημαίνει την υποστήριξη πληροφοριών που παρέχεται στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μοιράζονται ενεργή υποστήριξη τακτικής πληροφοριών που έχει περιγραφεί ως «επαναστατική». Απευθύνεται επίσης στις πληροφορίες που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του δορυφορικού της κέντρου. · Το Κεφάλαιο 4 εμβαθύνει στη ρωσική κυβερνοεπίθεση στο εμπορικό δορυφορικό δίκτυο KA-SAT, η οποία διέκοψε το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τις ρωσικές προσπάθειες να χακάρουν και να παρέμβουν σε δορυφόρους Starlink στην Ουκρανία. Αυτή η παρέμβαση οφείλεται στο ότι ο Starlink έχει γίνει το κύριο μέσο σύνδεσης στην Ουκρανία και χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων με πυροβολικό, προκαλώντας ανησυχίες στη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με τη χρήση του ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. · Το Κεφάλαιο 5 συζητά τις στρατιωτικές εφαρμογές των δορυφόρων μεγα-αστερισμών, όπως βελτιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης μάχης, επίμονη επιτήρηση, παρακολούθηση υπερηχητικών πυραύλων και παροχή παγκόσμιων υπηρεσιών πλοήγησης.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει τονίσει τη σημασία των διαστημικών πόρων στον σύγχρονο πόλεμο. Συγκεκριμένα, η σύγκρουση έχει αναδείξει τη σημασία των δορυφορικών συστημάτων σε έναν πόλεμο αλλά και τα τρωτά σημεία, οδηγώντας στην ανάγκη για αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ έχει κυριαρχήσει στην ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας, με τους μεγααστερισμούς να κυριαρχούν δυνητικά στη διαστημική αγορά. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορεί να έχουν υπερβολική επιρροή στις δυνατότητες εθνικής ασφάλειας μιας χώρας.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *