TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Οικονομικές επιπτώσεις από τα ακραία φαινόμενα και έγκυρη προειδοποίηση – Η έκθεση του WMO

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκάλεσαν 11.778 καταστροφές  μεταξύ 1970 και 2021, με λίγο περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους και 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

 

Οι οικονομικές απώλειες έχουν εκτοξευθεί, ωστόσο, οι βελτιωμένες έγκαιρες προειδοποιήσεις και η συντονισμένη διαχείριση καταστροφών μείωσαν τον αριθμό των ανθρώπινων θυμάτων τον τελευταίο μισό αιώνα.. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την ανθρωπότητα 

Πάνω από το 90% των αναφερόμενων θανάτων παγκοσμίως σημειώθηκαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο οι ΗΠΑ υπέστησαν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 39% των οικονομικών απωλειών παγκοσμίως τα τελευταία 51 χρόνια. Ωστόσο, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη υπέστησαν δυσανάλογα υψηλό κόστος σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους.

Ο WMO εξέδωσε τα νέα ευρήματα ενόψει του τετραετούς Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Συνεδρίου , το οποίο ξεκίνησε στις 22 Μαΐου με έναν διάλογο υψηλού επιπέδου για την επιτάχυνση και την κλιμάκωση της δράσης για να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης θα φτάσουν σε όλους στη Γη μέχρι το τέλος του 2027. Η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών “Early Warnings for All”  είναι μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες που πρόκειται να εγκριθεί από το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του WMO.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου θα ανοίξει από τον Ελβετό Πρόεδρο Alain Berset και θα συγκεντρώσει κορυφαίους εκπροσώπους των υπηρεσιών του ΟΗΕ, των αναπτυξιακών τραπεζών, των κυβερνήσεων και των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων. «Οι πιο ευάλωτες κοινότητες δυστυχώς υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των καιρικών συνθηκών, του κλίματος και των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Καθ. Πέτρι Ταάλας. «Η εξαιρετικά σφοδρή κυκλωνική καταιγίδα Mocha αποτελεί παράδειγμα αυτού. Προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Μιανμάρ και στο Μπαγκλαντές, επηρεάζοντας τους φτωχότερους από τους φτωχούς. Στο παρελθόν, τόσο η Μιανμάρ όσο και το Μπαγκλαντές υπέστησαν απολογισμούς δεκάδων νεκρών, ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Χάρη στις έγκαιρες προειδοποιήσεις και τη διαχείριση καταστροφών, αυτά τα καταστροφικά ποσοστά θνησιμότητας είναι πλέον ευτυχώς ιστορία. Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις σώζουν ζωές».

Ο WMO συγκέντρωσε τα στοιχεία ως ενημέρωση στον Άτλαντα της Θνησιμότητας και των Οικονομικών Απωλειών από καιρικές συνθήκες, Κλίμα και Ύδατα , που κάλυπτε αρχικά την 50ετή περίοδο 1970-2019, με βάση την Έκτακτη Ανάγκη του Κέντρου Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών (CRED). Βάση δεδομένων συμβάντων (EM-DAT. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι για το 2020 και το 2021 (22.608 θάνατοι συνολικά) δείχνουν περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Οι οικονομικές απώλειες αυξήθηκαν – οι περισσότερες από αυτές αποδίδονται στην κατηγορία των καταιγίδων.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *