Κάθε χρονιά στην ΕΜΥ έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχόμαστε φοιτητές οι οποίοι κάνουν την Πρακτική Άσκησή τους σε πολλούς τομείς της Μετεωρολογίας και στο τέλος μας παραδίδουν μια εργασία σχετικά με το αντοικείμενο που απασχολήθηκαν . Σήμερα θα παρουσιάσουμε την εργασία της κ. Αικατερίνης Μπλατζή που ήρθε από την Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Τμήματος Γεωγραφίας, στο Χαροκόπειου Πανεπιστήμιο, η οποία εκπόνησε την εργασία που φέρει τίτλο : «Η μέθοδος της Ραδιοβόλισης στην Ε.Μ.Υ.» Η φοιτήτρια κατά την διάρκεια της πρακτικής της άσκησης στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ως επιβλέποντα τον συνάδελφο Δρ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο και παρακολούθησε τρεις φορές την μέθοδο της ραδιοβόλισης από τις υπεύθυνες μετεωρολόγους – παρατηρήτριες, κ Πανωραία Μπάλα και κ Φραγκίσκα Οικονόμου. Η κ. Μπλατζή στην εργασία της αναφέρει :
Η μέθοδος της ραδιοβόλισης είναι χρήσιμη για την πρόγνωση του καιρού. Εφαρμόζεται με το συνδυασμό ενός μεγάλου μπαλονιού το οποίο ανέρχεται καθ’ ύψος και ανυψώνει μια μικρών διαστάσεων ηλεκτρονική συσκευή, που ονομάζεται ραδιοβολίδα. Η ραδιοβολίδα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, πιέσεως, υγρασίας της ατμόσφαιρας και διεύθυνσης και έντασης του ανέμου στα διάφορα ύψη (Λαγουτάρης, 2012).
Τα στάδια που ακολουθούνται για την εκτέλεση της ραδιοβόλισης είναι: Ο συντονισμός της ραδιοβολίδας /Η προετοιμασία του μπαλονιού /Η σύνδεση και η εξαπόλυση
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Αρχικά, το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να καταγραφούν τα στοιχεία εδάφους προκειμένου να συντονιστεί η ραδιοβόλιση. Τα στοιχεία εδάφους που καταγράφονται είναι τα εξής:
Η θερμοκρασία αέρα
Η πίεση στον τόπο
Η σχετική υγρασία
Η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου.
Εικόνα 1: Καταγραφή των στοιχείων εδάφους
Τα στοιχεία αυτά εισάγονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας VAISALA για να ρυθμιστεί η ραδιοβολίδα.
Εικόνα 2: Εισαγωγή των στοιχείων εδάφους στην ιστοσελίδα της εταιρείας VAISALA για την προετοιμασία της ραδιοβολίδας
Στην συνέχεια, γεμίζουμε με ήλιο – περίπου 1,5 κυβικά – ένα μπαλόνι 350 γραμμαρίων. Η ανυψωτική του δύναμη είναι 5 μέτρα το δευτερόλεπτο. Δεμένη με ένα μικρό σχοινί είναι η ραδιοβολίδα, η οποία εκπέμπει κάθε δευτερόλεπτο στοιχεία πίεσης, θερμοκρασίας, σημείου δρόσου, υγρασίας, διεύθυνσης και έντασης ανέμου.
Εικόνα 3:&4 ¨ Γέμισμα του μπαλονιού με ήλιο- Η ραδιοβολίδα
Αφήνουμε το μπαλόνι με την ραδιοβολίδα και παρακολουθούμε στον υπολογιστή την πορεία και το σχεδιάγραμμα του μπαλονιού.
Εικόνα 5: Απεικόνιση του σχεδιαγράμματος και της πορείας του μπαλονιού με την ραδιοβολίδα
Ο μετεωρολόγος – παρατηρητής καταγράφει την θερμοκρασία και τον άνεμο για τις σημαντικές βαρομετρικές στάθμες, όσο ανεβαίνει το μπαλόνι στον ουρανό. Οι σημαντικές βαρομετρικές στάθμες είναι οι εξής:
850 hPa
700 hPa
500 hPa
400 hPa
300 hPa
200 hPa
Ο μετεωρολόγος – παρατηρητής δίνει ένα χαρτί με σημειωμένες τις τιμές για τις παραπάνω βαρομετρικές στάθμες, προκειμένου να βοηθηθούν στο τμήμα της πρόγνωσης. Επιπλέον, στο τέλος αυτόματα συντάσσεται το τηλεγράφημα TEMP. Κάθε τηλεγράφημα αποτελείται από τέσσερα μέρη, από τα οποία τα Α και Γ διαβάζουν στο τμήμα της πρόγνωσης, γιατί τα Β και Δ αφορούν τις μεταβολές.
Εικόνα 6: Το Α και Β μέρος του τηλεγραφήματος ΤΕΜΡ από τις σημειώσεις της φοιτήτριας.
Ραδιοβόλιση γίνεται στις 00 και 12 ώρα UTC από τους τρεις σταθμούς ανώτερης ατμόσφαιρας, δηλαδή τον ΜΣ Ελληνικού, τον ΜΣ Θεσσαλονίκης και τον ΜΣ Ηρακλείου. Πρόκειται για μια δαπανηρή μέθοδο, αλλά δίνει μετρήσεις υψίστης σημασίας. Σε συνδυασμό με άλλες παραπλήσιες ραδιοβολίσεις μπορεί να γίνει πρόγνωση του καιρού έως και 12 ώρες χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Με την συγκεκριμένη μέθοδο δίνεται η δυνατότητα να εξαχθούν συμπεράσματα για την ύπαρξη στρώματος αναστροφής στην περιοχή της ραδιοβόλισης, δηλαδή για την ύπαρξη σχηματισμού ομίχλης ή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί ο βαθμός αστάθειας της ατμόσφαιρας για να εξεταστεί η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων στην περιοχή. Επιπλέον, μπορούν να βγουν συμπεράσματα για την μεταβολή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια για τις επόμενες 24 ώρες, το οποίο είναι ιδιαίτερο σημαντικό για την πρόγνωση της μέγιστης και της ελάχιστης θερμοκρασίας στην περιοχή (Καλαμαράς, 2012).
Η μέθοδος της ραδιοβόλισης μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με νεφοσκεπή ουρανό όσο και με βροχές ή χιόνια, αλλά επηρεάζεται από τις καταιγίδες.
Ευχαριστίες
Η παρούσα έκθεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια και τις υποδείξεις των μετεωρολόγων – παρατηρητριών, κ Πανωραία Μπάλα και κ Φραγκίσκα Οικονόμου, οι οποίες μου επέδειξαν υποδειγματικά την μέθοδο της ραδιοβόλισης στον χώρο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και επίλυσαν ότι απορία υπήρχε .
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καλαμαράς, Ν. 2012. Μετεωρολογικά Όργανα – Σημειώσεις για τους μαθητές των Μετεωρολογικών Σχολών της Ε.Μ.Υ.. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία – Μετεωρολογική Σχολή
Λαγουτάρης, Δ. 2012. Πρακτική Μετεωρολογία. Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης – Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών
Κλείνοντας θάλουμε να ευχαριστήσουμε τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που δίνουν στους φοιτητές μας και φυσικά ευχαριστούμε και την φοιτήτρια για την εξαιρετική κατάρτιση και την αγάπη που έδειξe για το αντικείμενο της πρακτικής της άσκησής όσο χρονικό διάστημα ήταν στην ΕΜΥ . Της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και μακάρι στο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα να βρίσκονται κοντά μας τέτοιοι νέοι άνθρωποι με ζήλο, όχι μόνο για εκπαίδευση, αλλά και για δουλειά και συνεργασία.
Θοδωρής Κολυδάς
ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ