TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα στις 23 & 24 Απριλίου 2023

Φτάνοντας πολύ γρήγορα  ένα CME (Coronal Mass Ejection) χτύπησε το μαγνητικό πεδίο της Γης στις 23 Απριλίου 2023 στις 17:37 UTC,  πυροδοτώντας μια σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G4. Παρότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον Ήλιο μας οι  έγκαιρες προειδοποιήσεις είναι εφικτές χάρη στις ειδικές προγνώσεις όπως εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται σε καθημερινή βάση,  όπου εκδίδεται  Δελτίο Διαστημικού καιρού με τις σχετικές προγνώσεις της Ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών .  Πριν προχωρήσετε παρακάτω προτείνουμε να διαβάσετε εδώ το άρθρο μας για τον Διαστημικό καιρό για να κατανοήσετε  γιατί ο διαστημικός καιρός μας αφορά όλους

Η καταιγίδα που από χθές 23 Απριλίου 2023 επηρέασε την Ευρώπη , συνεχίζεται ακόμα και παράγει ορατό σέλας σε όλη τη Βόρεια Αμερική. 

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται με μία λάμψη.   Οι περιοχές που συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα είναι οι ηλιακές κηλίδες , που χαρακτηρίζονται από υψηλότερο ποσοστό μαγνητικής ενέργειας απ’ ότι αλλού και με το συμβάν αυτό εκλύεται μεγάλη ακτινοβολία. Υπάρχουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, στο στρώμα της κορόνας του Ήλιου -που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανομοιόμορφων ηλιακών βρόχων,

Από τις 23 Απριλίου 2023 το σέλας εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη με θεάσεις μέχρι τα νότια τμήματα της Γαλλίας. Έντονο κόκκινο σέλας αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα.

Η καταιγίδα συνεχίζεται ακόμα και παράγει ορατό σέλας σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Οι θεάσεις μεσαίου γεωγραφικού πλάτους περιλαμβάνουν τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, το Νέο Μεξικό, την Καλιφόρνια και την Οκλαχόμα αλλά από σήμερα το μεσημέρι υπάρχει τάση εξασθένησης .

Ο παλμός είναι ακόμα ανεβασμένος ανέφερε  ο Heiko Ulbricht, ο οποίος παρακολούθησε το aurora από τη Σαξονία της Γερμανίας ( παραπάνω  φωτό ) . «Υπήρχαν φωτεινά πράσινα σημεία που χόρευαν στον ουρανό μέχρι το ζενίθ». «Αυτή ήταν μια κατάσταση που δεν πρέπει να ξεχαστεί», λέει.

Παρόμοιες πράσινες “σταγόνες” φωτογραφήθηκαν στην Πολωνία και τη Γαλλία. Πρόκειται για ασυνήθιστες καταστάσεις τις οποίες θα αναλύσουμε περαιτέρω αφού τελειώσει η καταιγίδα.  Το σέλας στην Ευρώπη ήταν τόσο φωτεινό, που μπορούσε να φανεί ακόμη και από αστικές περιοχές με έντονο φωτισμό.

Ο Thomas Hunger στέλνει αναφορά από το Βερολίνο της Γερμανίας και λέει : “Διεξάγω περιοδείες για τα Northern Lights στο Tromsø της Νορβηγίας, αλλά δεν θα ονειρευόμουν ποτέ να δω σέλας από την πόλη μου, το Βερολίνο. “Βγήκα στο μπαλκόνι και απόλαυσα ένα θέαμα που σε μια πόλη 4 εκατομμύρια κάτοικοι μπορεί να ήταν απλώς μια εμπειρία που θα μπορούσε να συμβεί μια φορά στη ζωή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το σέλας θα εμφανιστεί σε περισσότερες από 30 πολιτείες στις ΗΠΑ πριν τελειώσει η νύχτα.

Πριν κλείσουμε σας προτείνουμε να διαβάσετε την περίπτωση όπου είχαμε σέλας και στην Αθήνα  

Η ανάλυση και πρόγνωση της Γεωμαγνητικής Δραστηριότητας από το  Athens Space Weather Forecasting Center του Πανεπιστημίου Αθηνών .

***********************************************************************
Product: Daily Forecast of Geomagnetic Activity
Issued: 2023 April 24 07:33UTC
Prepared by the Athens Space Weather Forecasting Center
***********************************************************************

1. Solar activity
Solar activity was increasing during the past 24 hours.
Solar Flux (10.7 cm) measured on 23.04.2023 at 20:00 UTC was 135 sfu.
The background X-Ray flux is at the class B5.3 level.
The geomagnetic field was at quiet to severe storm (G4) levels on April 23.
A Halo CME was visible in SOHO LASCO C2/C3 and STEREO A COR2 imagery. The source is a filament eruption starting around on April 21 at17:30 UT from AR3283. This CME could reach Earth between on April 23 at 11:52 UT and on April 24 at 06:15 UT according to EAM predictions.
No obviously Earth directed CMEs were observed in available LASCO imagery.
The Kp index now is at severe storm (G4) levels with Kp=8.

2. Solar Wind Geomagnetic Activity
Solar Wind speed from ACE: 540 km/s.
Solar Wind speed from STEREO A: – km/s.
Solar Wind speed from STEREO B: – km/s.
The southward component Bz is: 16 nT south.

3. Solar Energetic Particle Events
GOES Proton Flux for particles with energies above 10 MeV exceed the SWPC 10 MeV warning threshold on April 23 at 18:10. A solar radiation storm of level S1 was also observed.

4. Coronal Holes
A recurrent equatorial coronal hole (CH1142) will become Earth facing on April 23-26.

5. Geophysical Activity Forecast
The geomagnetic field is expected to be at unsettled to severe storm (G4) levels on April 24 due to the effect of CME observed on April 21, at quiet to active levels on April 25 and at quiet to unsettled on April 26.

Date Estimated Ap index Expected geom. storm
2023.04.24 45 G4
2023.04.25 15 –
2023.04.26 08 –

***************************************************************************
Athens Space Weather Forecasting Center
Physics Department, National & Kapodistrian University of Athens
Athens Neutron Monitor Station A.NE.MO.S
Tel.: +30 210 727 6901
email: spaceweather@phys.uoa.gr
URL: http://spaceweather.phys.uoa.gr
***************************************************************************

Περισσότερα δεδομένα θα έχουμε μετά την λήξη του φαινομένου .

Πηγή : Spaceweather.com,  http://spaceweather.phys.uoa.gr

Visited 80 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *