TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Η αγορά πετρελαιοφόρου από τον ΟΗΕ για αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής

Ο ΟΗΕ αγοράζει πετρελαιοφόρο για να αποτρέψει περιβαλλοντική καταστροφή στα ανοιχτά της Υεμένης . Το πλοίο πρόκειται να μεταφέρει το ισοδύναμο 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου από το γερασμένο δεξαμενόπλοιο FSO Safer στην Ερυθρά Θάλασσα. Το 45χρονο FSO Safer έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, από τη δεκαετία του ’80.

Το πλοίο μήκους 360 μέτρων χρησιμεύει ως πλωτή αποθήκη αποθήκευσης μεγάλης ποσότητας αργού πετρελαίου. Ωστόσο, το τάνκερ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, δεν έχει χρησιμοποιηθεί  από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη το 2015. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι το παλιό δεξαμενόπλοιο μπορεί να καταρρεύσει, να εκραγεί ή να πάρει φωτιά. Αυτό θα προκαλούσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα! Το θαλάσσιο εμπόριο θα πληγεί επίσης σημαντικά .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Σύμφωνα με δήλωση του ΟΗΕ, το FSO Safer περιέχει περίπου «4 φορές περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι χύθηκε από το Exxon Valdez το 1989», που οδήγησε σε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Το δεξαμενόπλοιο του ΟΗΕ, το οποίο αγοράστηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία Euronav, πρόκειται να φτάσει στο FSO Safer στις αρχές Μαΐου για τη μεταφορά του πετρελαίου. Σημειώνεται οτι η  Euronav είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία δεξαμενόπλοιων στον κόσμο που ασχολείται με τη μεταφορά και αποθήκευση αργού πετρελαίου από τους ωκεανούς. Η Εταιρεία έχει εξελιχθεί από μια οικογενειακή επιχείρηση με 17 πλοία σε μια ισχυρή διεθνή εταιρεία εισηγμένη στο Euronext Brussels και στο NYSE με το σύμβολο «EURN».

Η ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Είναι πολύ ασυνήθιστο για τον ΟΗΕ να αγοράσει ένα πετρελαιοφόρο. Υπολογίζεται ότι η όλη επιχείρηση θα κοστίσει 129 εκατομμύρια δολάρια. Από την έναρξη του πολέμου το 2015, η FSO Safer συμμετείχε σε συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κεντρική θέση σε αυτό είναι η διαμάχη μεταξύ των Χούτι – του de facto ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου – και της πρώην κυβέρνησης: του de jure ιδιοκτήτη του πλοίου. Τα μέρη συμφωνούν ότι τα έσοδα πρέπει να κατανεμηθούν, αλλά όχι σε ποιες αναλογίες.

Το πλοίο αξίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ως παλιοσίδερα. Το πετρέλαιο θεωρητικά εξακολουθεί να αξίζει 57 εκατομμύρια, αλλά πιθανώς λιγότερο από το 1/2 δεδομένης της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος καθαρισμού υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα. Ο ΟΗΕ λέει ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει για το κόστος καθαρισμού, λόγω του επείγοντος του προβλήματος. Ενδεχομένως, λέει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, το πετρέλαιο πιθανότατα θα μεταφερθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε ένα νέο πλοίο αγκυροβολημένο δίπλα στο Safer, οπότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν χωρίς κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας γιγαντιαίων διαστάσεων. Προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το Safer οδήγησαν σε μια επιχείρηση ανάκτησης τον Αύγουστο του ’19 που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. «Κυριολεκτικά το βράδυ πριν από την ημέρα που επρόκειτο να αποπλεύσουμε από το Τζιμπουτί, οι Χούθι το διέκοψαν», είπε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, ο οποίος είπε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο οι Χούτι αμφισβήτησαν πραγματικά ότι οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι σοβαρές.

Ο ηγέτης των Χούτι Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι έγραψε στο Twitter τον Μάιο του ’20 ότι η Δύση θεωρεί «τη ζωή μιας γαρίδας πιο σημαντική από τη ζωή ενός κατοίκου Υεμένης. Οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες που διατηρούν τη λειτουργία των κοιτασμάτων πετρελαίου έχουν αποσυρθεί από την Υεμένη λόγω των συγκρούσεων . Η αμερικανική Hunt και η αυστριακή OMV επέστρεψαν έκτοτε. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου και τους αγωγούς διαμαρτύρονται για έλλειψη συντήρησης, η οποία προκαλεί διαρροές και μολύνει σε μεγάλο βαθμό τις αγροτικές περιοχές. Η ανάφλεξη των αερίων θα προκαλούσε επίσης μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη και ζημιά στην υγεία στους κατοίκους των χωριών της γύρω περιοχής.

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *