TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

29 Φεβρουαρίου 1968 – Η σφοδρή θύελλα που επηρέασε την Κρήτη

Στις 29 Φεβρουαρίου προς 1η Μαρτίου 1968 η Δυτική Κρήτη επηρεάστηκε με μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες της πρόσφατης ιστορίας της. Ο απολογισμός ήταν 6 νεκροί, πολλοί τραυματίες, εκατοντάδες άστεγοι και πολύ σημαντικές υλικές ζημίες.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η Χούντα τότε κήρυξε την βόρεια περιοχή του νομού Χανίων σε κατάσταση “τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως”. Το βαρομετρικό χαμηλό ήταν πολύ βαθύ με κέντρο τα 987 hPa και στροβιλίστηκε  πάνω από την Κρήτη , με ζώνη έντονης σύγκλισης ακριβώς πάνω από τα Χανιά.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία περιγράφει όλο το σκηνικό της μεγάλης κακοκαιρίας . Σημειώνεται οτι η χαμηλή πίεση σε συνδυασμό με τους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως 9 με 11 μποφόρ “έβγαλαν” τη θάλασσα στην ξηρά και προκάλεσαν πρωτοφανή θαλασσοταραχή (ανάλογης εκείνης της 21-2-1940) που προξένησε ζημίες ακόμα και σε σημεία του λιμανιού των Χανίων που χρονολογούνταν από την εποχή των Ενετών – ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου, ενώ οι άνεμοι σάρωσαν πάρκα και δενδοστοιχίες και κατέστρεψαν στέγες.

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η πόλη απομονώθηκε, κόπηκε η τροφοδοασία με νερό επειδή έσπασε το φράγμα της Αγυιάς, κόπηκε το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες , όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Από τα στατιστικά δεδομένα της ΕΜΥ τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς σημειώθηκαν 211.1 mm βροχής .

Ανάλογο ρεπορτάζ κάλυψε η εφημερίδα “Ταχυδρόμος της Αιγύπτου”

Όμως αγαπητοί φίλοι για τις διάφορες κακοκαιρίες δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω , καθώς και το 2019 είχαμε ανάλογα φαινόμενα  όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και είχαν καταστροφικές υλικές συνέπειες. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι παρατεταμένες και ισχυρές βροχοπτώσεις εκείνο τον Φεβρουάριο είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι παρασύρθηκαν με τα αυτοκίνητά τους από τα ορμητικά νερά υπερχειλισμένων χειμάρρων, τέσσερις στην περιοχή της Μεσσαράς στις 16 του μήνα και ένας στην περιοχή Χανίων στις 25 Φεβρουαρίου . Τεράστιες ήταν  οι ζημιές σε κατοικίες, στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο και στις λοιπές υποδομές. Την περσινή κακοκαιρία την είχαμε αναλύσει σε σχετικό άρθρο μας . Στο  άρθρο θα βρείτε πολλά στατιστικά στοιχεία για ανάλογες κακοκαιρίες στην Κρήτη.  

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

  1. κ. Κολυδά, έχομε ξαναμιλήσει για την κακοκαιρία της 29-2-1968. Τα αρχικά στοιχεία έχουν ληφθεί από την δική μου αρθρογραφία στο creteweather blogspot.com που σας έχω αναφέρει. Στη νέα ανάρτησή σας εμπλουτίζετε το θέμα με στοιχεία από τον ελληνικό Τύπο αλλά τα στοιχεία από τον τοπικό Τύπο της Κρήτης τα έχετε πάρει από το δικό μου δημοσίευμα. Σας έχω παρακαλέσει και άλλη φορά να αναφέρετε την πηγή, αλλά δεν το κάνετε. Λυπάμαι.
    Γιώργος Στυλιανάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *