TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Η εφεύρεση του πρώτου σεισμοσκοπίου το 132 μ.Χ. στην Κίνα

Αν και ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τους σεισμούς, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο στην προσπάθεια για την ανίχνευση, την καταγραφή και τη μέτρηση των  Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν πριν από 2000 χρόνια, με την εφεύρεση του πρώτου σεισμοσκοπίου το 132 μ.Χ. από έναν Κινέζο αστρονόμο, μαθηματικό, μηχανικό και εφευρέτη που ονομάζονταν  Zhang («Chang») Heng.  Η Κίνα ανέκαθεν δεχόταν απειλές από μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς και το μεγαλύτερο επίτευγμα σε αυτόν το τομέα ήταν η εφεύρεση του πρώτου σεισμοσκοπίου 

Ο Κινέζος Τσανγκ Χενγκ ήταν μια μαθηματική ιδιοφυία, που παρουσίασε τη Γη σαν μια σφαίρα με εννέα ηπείρους, που αιωρούνταν στο διάστημα. Και μέχρι στιγμής θεωρείται ο άνθρωπος που δημιούργησε, το 132 μ.Χ., τον πρώτο σεισμογράφο.

Ήταν ένα σύστημα με μπρούτζινους δράκους και βατράχους, γύρω από ένα μεγάλο δοχείο. Το σήμα για τη σεισμική δόνηση έδινε η πτώση μιας σφαίρας από το στόμα του δράκου, στο στόμα του βατράχου. Μέσα στο μεγάλο δοχείο υπήρχε ένα εκκρεμές με μηχανισμό, που κινούναν σε οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις. Όταν γινόταν σεισμός και έπεφτε μια σφαίρα, ο μηχανισμός ακινητοποιούταν, εμποδίζοντας τις υπόλοιπες σφαίρες να κυλήσουν. Παρακολουθώντας την κατεύθυνση του δράκου, που στο μεταξύ είχε τεθεί σε κίνηση, μπορούσε κάποιος να εντοπίσει το επίκεντρο του σεισμού. Οι αξιωματούχοι της αυλής του Κινέζου αυτοκράτορα δεν είχαν πειστεί ότι το παράξενο σύστημα του Χενγκ ήταν λειτουργικό. Κι όμως, το σύστημα δούλεψε και εντόπισε για πρώτη φορά τον σεισμό στο Λουνγκ Χσι. Αυτός ο αρχαιότερος σεισμογράφος στον κόσμο παρουσιάστηκε πριν λίγα χρόνια στην έκθεση με τίτλο «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία» στη Θεσσαλονίκη.

090401_paper

Το 2005, επιστήμονες στο Zengzhou της Κίνας (που ήταν επίσης η γενέτειρα του Zhang) κατάφεραν να αντιγράψουν το σεισμοσκόπιο του Zhang και το χρησιμοποίησαν για να ανιχνεύσουν προσομοιωμένους σεισμούς βασισμένους σε κύματα από τέσσερις διαφορετικούς πραγματικούς σεισμούς στην Κίνα και το Βιετνάμ. Το σεισμοσκόπιο τους εντόπισε όλους.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις δοκιμές αντιστοιχούσαν επακριβώς με αυτά που συγκεντρώνουν τα σύγχρονα σεισμόμετρα!

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Visited 192 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *