TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

H πρώτη επιτυχής προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλους (tornado)

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας στη μετεωρολογία κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα υπήρξε η ανάπτυξη ενός πολύ αποτελεσματικού συστήματος προειδοποίησης για ανεμοστρόβιλους. Μεταξύ 1912 και 1936, οι ανθρώπινες απώλειες συνεπεία των ανεμοστρόβιλων, κατά μέσο όρο, ήταν 260 άτομα ετησίως, δηλαδή περίπου 1,8 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η πρώτη προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο εκδόθηκε στις 25 Μαρτίου 1948 από τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. E. Fawbush και R. Miller στην αεροπορική βάση Tinker της Οκλαχόμα, και ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.

Major E. J. Fawbush (left) and Captain R. C. Miller (right) at work at the Air Force Severe Weather Warning Center, Tinker Air Force Base, Oklahoma –

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ

Δύο ανεμοστρόβιλοι επηρέασαν την Tinker Air Force Base το 1948 στις 20 και 25 Μαρτίου , οι οποίοι  με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι ήταν ισοδύναμοι εντάσεως F3 στη σύγχρονη κλίμακα έντασης Fujita, Fujinado. Ο ανεμοστρόβιλος της 20ης Μαρτίου ήταν ο πιο καταστροφικός στην ιστορία της Οκλαχόμα. Στις 25 Μαρτίου, οι μετεωρολόγοι στη βάση παρατήρησαν την εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας και της 20ης Μαρτίου, και αργότερα την ίδια μέρα εξέδωσαν μια «πρόγνωση ανεμοστρόβιλου», η οποία επαληθεύτηκε όταν ο  ανεμοστρόβιλος έπληξε τη βάση εκείνο το βράδυ.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη πρόβλεψη ανεμοστρόβιλου, καθώς και η πρώτη επιτυχημένη πρόβλεψη ανεμοστρόβιλου, καταγεγραμμένη στην παγκόσμια ιστορία.

Η πρόγνωση του καιρού εκείνη την εποχή παρουσίαζε πολλές δυσκολίες και υπήρχαν πολλές φορές αστοχίες , καθώς δεν υπήρχαν σημαντικά βοηθήματα , όπως είναι οι δορυφόροι ή η μοντελοποίηση μέσω των υπολογιστών. Στην πρώτη περίπτωση , καταιγίδες δεν προβλεπόταν για το βράδυ της 20ης Μαρτίου. Ωστόσο, γύρω στις 9:30 μ.μ. αναφέρθηκαν καταιγίδες περίπου 20 μίλια (32 χλμ.) νοτιοδυτικά και στις 9:52 παρατηρήθηκε ανεμοστρόβιλος κοντά στο αεροδρόμιο Will Rogers 11 km μακριά, που συνοιδεύονταν από ριπή ανέμου με ταχύτητα 92 μιλίων την ώρα (148 km/h).  Στις 10:00, ο ανεμοστρόβιλος έφτασε στη νοτιοδυτική γωνία της βάσης. Ο ανεμοστρόβιλος ήταν ορατός καθώς διχοτομούσε τη βάση, πετώντας γύρω από αεροπλάνα που ήταν σταθμευμένα στο ύπαιθρο. Ο πύργος ελέγχου ανέφερε ριπή ανέμου με ταχύτητα 78 μιλίων την ώρα (126 χλμ./ώρα) πριν σπάσουν τα παράθυρα, τραυματίζοντας αρκετά άτομα με ιπτάμενα τζάμια. Ο ανεμοστρόβιλος διαλύθηκε στη βορειοανατολική γωνία της βάσης. Ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τις περισσότερες κατασκευές στη βάση, ενώ η ζημιά και στα πανάκριβα στρατιωτικά αεροσκάφη ήταν σημαντική. Το συνολικό κόστος ζημιών ανήλθε σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, ή 113 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ το 2021. Αυτός ήταν ο πιο καταστροφικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Airplanes destroyed by the first Tinker Air Force Base tornado

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΩΝ ( TORNADO)

Στον απόηχο του πρώτου ανεμοστρόβιλου, διεξήχθη επίσημη έρευνα για την αποτυχία πρόβλεψης . Οι ερευνητές της Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «λόγω της φύσης της καταιγίδας δεν ήταν προβλέψιμη δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης . Έκαναν επίσης συστάσεις ώστε η μετεωρολογική κοινότητα να καθορίσει ένα σύστημα προειδοποίησης ανεμοστρόβιλου για το κοινό, καθώς και ένα πρωτόκολλο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας στις στρατιωτικές βάσεις. Και οι δύο αυτές έρευνες ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως. Τις ημέρες που ακολούθησαν,  οι μετεωρολόγοι του Tinker Major Ernest J. Fawbush και ο Captain Robert C. Miller ερεύνησαν δεδομένα καιρού στην επιφάνεια και στις ανώτερες στάθμες από αυτό αλλά και από προηγούμενα ξεσπάσματα ανεμοστρόβιλου, ελπίζοντας να μπορέσουν να προσδιορίσουν τις συνθήκες που ήταν ευνοϊκές δημιουργίας τους . Μόλις σε 4 μέρες , στις  24 Μαρτίου, είχαν συγκεντρώσει αρκετούς πιθανούς δείκτες ανεμοστρόβιλου και αποφάσισαν ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά δυνατό, να εντοπιστούν μεγάλες περιοχές απειλής ανεμοστρόβιλων στο μέλλον.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου, οι μετεωρολόγοι της βάσης παρατήρησαν ότι οι καιρικοί χάρτες της ημέρας ήταν εντυπωσιακά παρόμοιοι με εκείνους πριν από τον ανεμοστρόβιλο της 20ης Μαρτίου. Οι προβλέψεις που εκδόθηκαν από το Μετεωρολογικό Γραφείο έδειξαν ότι το απόγευμα της 25ης Μαρτίου θα επικρατούσαν σχεδόν οι ίδιες συνθήκες όπως και στις 20 Μαρτίου. Το πρωί, εξέδωσαν πρόβλεψη για «ισχυρές καταιγίδες» με ισχύ για τις 5-6 μ.μ. εκείνο το απόγευμα. Αυτό θα επέτρεπε στον διοικητή της βάσης να ειδοποιήσει το προσωπικό της βάσης ότι μπορεί να θεσπίσει τις ολοκαίνουργιες προφυλάξεις για τους ανεμοστρόβιλους. Καθώς περνούσε η μέρα, οι συνθήκες εμφανίζονταν όλο και πιο ευνοϊκές για καταιγίδες και όλο και περισσότερο παρόμοιες με τα γεγονότα της 20ης Μαρτίου. Οι εικόνες ραντάρ καιρού έδειξαν ότι είχε σχηματιστεί μια ισχυρή γραμμή καταιγίδας στα δυτικά και οι μετεωρολογικοί σταθμοί στα δυτικά ανέφεραν καταιγίδες. Σε μια απογευματινή σύσκεψη , υπό κάποια πίεση από τον διοικητή τους, οι μετεωρολόγοι της βάσης συνέταξαν και εξέδωσαν την πρώτη επίσημη πρόγνωση ανεμοστρόβιλου. Αν και γνώριζαν τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας, ένιωθαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή, αφού οι συνθήκες ήταν τόσο παρόμοιες με τις 20 Μαρτίου. Ο εξοπλισμός, που θα μπορούσε να επηρεαστεί μεταφέρθηκε σε καταφύγια ανθεκτικά και το προσωπικό της βάσης μεταφέρθηκε σε ασφαλέστερες περιοχές.

Αν και οι καταιγίδες ήταν αρχικά μετρίας εντάσεως όταν έφτασαν στο Τίνκερ, σχηματίστηκε ένα υπερκύτταρο  ακριβώς δυτικά της βάσης, και γύρω στις 6 μ.μ. ένας ανεμοστρόβιλος έπληξε τη βάση για δεύτερη φορά μέσα σε έξι ημέρες. Αυτός ο δεύτερος ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιά 6 εκατομμυρίων δολαρίων ή 68 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Ωστόσο, λόγω των προφυλάξεων που ελήφθησαν λόγω της πρόβλεψης ανεμοστρόβιλου, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και αποφεύχθηκαν οι πολύ υψηλότερες ζημιές

A large airplane destroyed by the second Tinker Air Force Base tornado, just 5 days after the first.

Η πρόβλεψη ανεμοστρόβιλου αποδείχθηκε επιτυχημένη, ακόμα κι αν η ακρίβειά της οφειλόταν κυρίως στην τύχη. Πριν από αυτό το σημείο, το Μετεωρολογικό Γραφείο είχε μια πολιτική ενάντια στην έκδοση προειδοποιήσεων για ανεμοστρόβιλους, κυρίως λόγω του φόβου πανικού από το κοινό και του επακόλουθου εφησυχασμού εάν οι προβλέψεις αποδεικνύονταν ψευδείς συναγερμοί.

Λόγω των ζωών και του κόστους που εξοικονομήθηκαν, οι Fawbush και Miller συνέχισαν τις προβλέψεις τους για τους ανεμοστρόβιλους, οι οποίες επαληθεύτηκαν με αρκετά υψηλό ρυθμό κατά τα επόμενα τρία χρόνια.  Στην αρχή κράτησαν μυστικές τις προβλέψεις τους. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1949, εξέδωσαν δεκαοκτώ προβλέψεις για ανεμοστρόβιλους σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών μιλίων (260 km2), και οι δεκαοκτώ αποδείχθηκαν επιτυχημένες. Στα επόμενα χρόνια, ενώ δεν χρησιμοποιούσε ρητά τη λέξη «ανεμοθύελλα», το Γραφείο Μετεωρολογίας χρησιμοποίησε τις εργασίες  των αξιόλογων επιστημόνων του για να προβλέψουν  «σοβαρές τοπικές καταιγίδες». Το συνοπτικό μοτίβο που εμφανίστηκε στις 25 Μαρτίου έγινε αργότερα γνωστό ως το μοτίβο “Miller type-B” αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο επιτυχείς προβλέψεις έντονων καιρικών συνθηκών.

ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η ανάπτυξη του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ανεμοστρόβιλων και η επακόλουθη διάδοση αυτού στο κοινό, επεκτάθηκε γρήγορα από το 1950 και έπειτα, ιδιαίτερα μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Ως αποτέλεσμα μεταξύ 1975 και 2000, ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών είχε μειωθεί σε 54 άτομα ετησίως, ή 0,12 θανάτους ανά εκατομμύριο
πληθυσμού, μια μείωση κατά 93% σε σύγκριση με το 1925. Το 1986 ο χρόνος προειδοποίησης ενός ανεμοστρόβιλου ήταν περίπου πέντε λεπτά, για μόνο το 25% των ανεμοστρόβιλων να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση. Έως το 2004, ο μέσος χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης ήταν 13 λεπτά, για το 75% περίπου των ανεμοστρόβιλων. (Brotzge & Donner, 2013)

Σήμερα, εκτός από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και τις σειρήνες, αναπτύσσονται και άλλες καινοτόμες μέθοδοι προειδοποίησης με την πρόοδο της τεχνολογικής εξελίξης. Οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου στους ανθρώπους, είτε σε υπολογιστές είτε σε κινητά τηλέφωνα (μήνυμα στο κινητό ή μέσω εφαρμογών όπως facebook, twitter) ενώ από το έτος 2007, όπου για τις προειδοποιήσεις γίνεται χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (G.I.S.) και συστημάτων Doppler ραντάρ, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ενός ανεμοστρόβιλου συνδυάζουν τη χρήση σειρήνας και αυτόματης τηλεφωνικής προειδοποιήσης, στα σπίτια, για τις περιοχές που πρόκειται να εκδηλωθεί το φαινόμενο.  Άλλωστε και τα πιο ακριβή συστήματα προειδοποίησης δεν έχουν καμία ουσιαστική χρήση αν δεν απευθύνονται στους ανθρώπους που πρόκειται να εκτεθούν σε κίνδυνο  . Τα διαθέσιμα εργαλεία πρόβλεψης καθώς και οι μέθοδοι πρόβλεψης επηρεάζουν εκτός από το χρόνο διάδοσης της προειδοποίησης και
την εμπιστοσύνη του κοινού.

Εάν η προειδοποίηση εκδίδεται βάσει σοβαρών παρατηρήσεων του καιρού, η εμπιστοσύνη του κοινού είναι υψηλή. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τη χρήση ραντάρ, παρέχουν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας με ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη δυνητική τοποθεσία της εκδήλωσης ενός ανεμοστρόβιλου και την χρήση των κατάλληλων μέτρων προφύλαξης.

Visited 5 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *