Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο πήρα από το τουί ενός φίλου, που μου ζητά να βάλω μια τάξη στην υπερπληφόρηση που υπάρχει μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες των δημοσιεύσεων για τα κάθε είδους φαινόμενα που εμφανίζονται στον πλανήτη μας. Αιτία, η μεγάλη άμπωτις στη Βενετία .
Kυριε @KolydasT , τραβηξτε κανενα αυτι στα μμε, τι ειναι αυτα που διαβαζουμε?
(Και αν μπορειτε, εξηγηστε μας τι συμβαινει στη Βενετια…) pic.twitter.com/ir5dXb6jZb— UBKFrantisek (@UBKFrantisek) February 18, 2023
Αρχικά για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει και για να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα ας σημειώσουμε ότι στην παλίρροια έχουμε δύο φάσεις : Την πλημμυρίδα και την άμπωτη. Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά και καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της στεριάς.
Η άμπωτη είναι επίσης ένα ακόμη αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε πτώση της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατα τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού πέφτει σημαντικά και έτσι η θάλασσα καλύπτει μικρότερο μέρος της στεριάς.
Όλα ξεκίνησαν από το σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας meteoweb.eu μέσα στο οποίο αναφέρεται οτι λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα που επικρατεί στην Ευρώπη αυτό είχε ως συνέπεια να παρουσιαστεί στη Βενετία, το φαινόμενο της άμπωτης, δηλαδή η απότομη πτώση της στάθμης της θάλασσας , κάτι που δεν είχε εμφανιστεί τόσο έντονο εδω και 15 χρόνια. Δεν είναι απόλυτα σωστό , αλλά η ανυπαρξία υετού , συνέβαλλε κατά ένα μέρος.
Πάντως εξίσου “πρωτοφανές” ήταν το φαινόμενο που εμφανίστηκε πριν από…. 2 χρόνια! περίπου τέτοια εποχή ….
Η ΑΜΠΩΤΗ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ
Το φαινόμενο της άμπωτης στη Βερνετία δεν είναι ασυνήθιστο καθώς το 69% από τις χαμηλές παλίρροιες στην περιοχή συμβαίνουν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.
Η άμπωτη δημιούργησε προβλήματα καθώς τα κανάλια έχουν μετατραπεί σε ρυάκια ή έχουν στερέψει με τις βάρκες και οι γόνδολες μένουν αγκυροβολημένες εξαιτίας της ξηρασίας. Ακόμα είχε σαν αποτέλεσμα τα αρχαία θεμέλια των κτιρίων να είναι ορατά ακόμη και κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού. Μάλιστα κάποια κανάλια είχαν στερέψει τόσο που ήταν αδύνατη η κίνηση ακόμα και των πλωτών ασθενοφόρων ή οποιαδήποτε βάρκας ή γόνδολας. Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση από όλον σχεδόν τον τύπο και πολλοί σχεδόν αβίαστα έβγαλαν την είδηση του “πρωτοφανούς” γεγονότος !
Ιστορικά οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η στάθμη της θάλασσας έμεινε κάτω από τα -50 εκατοστά ήταν το 2005 για 48 ώρες και άλλες δύο φορές στο 2002 και το 2007 για 28 ώρες, καθώς επίσης και το 2004 για 27. Το χαμηλότερο ιστορικό έχει καταγραφεί το 1934 όταν έφτασε στα 121 εκατοστά κάτω από το σημείο μηδέν της παλίρροιας και το 1989 όταν έφτασε το -92.
Στον αντίποδα υπάρχει και το φαινόμενο της πλημμυρίδας και των πλημμυρών στη Βενετία . Σε περιπτώσεις που πνέουν πολύ θυελλώδεις νοτιάδες με βροχές , λόγω ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού , έχουμε μεγάλες πλημμύρες που εντείνονται και λόγω της πλημμυρίδος αλλά και λόγω των μεγάλων απορροών από τις βροχοπτώσεις . Στην αρχική μας εικόνα παρατίθεται ένας πολύ όμορφος πίνακας ζωγραφικής, στον οποίο απεικονίζεται μία τέτοια πλημμύρα της 9ης Δεκεμβρίου 1825. Ο πίνακας με τίτλο “View of the flooded Piazza San Marco, Venice, December 9, 1825” δημιουργήθηκε από τον Ιταλό ζωγράφο Vincenzo Chilone (1758–1839).
Ειδικότερα οι παλίρροιες της Βενετίας, είναι απολύτως προβλέψιμες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει και συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία περιγράφονται οι αναμενόμενες φάσεις των παλιρροιών . Επίσης, ακριβώς γι’αυτόν το λόγο ειδική ιστοσελίδα δίνει σχετικές οδηγίες προς τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Βενετία.
Για τις παλίροιες αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις σημειώσεις μιας αξιόλογης πτυχιακής όπου θα κατανοήσετε οτι οι παλίρροιες είναι κύματα μεγάλης διάρκειας στον πλανήτη μας , όπου η θάλασσα τραβιέται μπρος-πίσω από την έλξη της Σελήνης και του Ήλιου, καθώς οι πλανήτες αυτοί αλληλεπιδρούν με τη Γη στις μηνιαίες και ετήσιες τροχιές τους, ενω υψηλότερες από τις κανονικές παλίρροιες εμφανίζονται τυπικά κατά τη διάρκεια μιας νέας σελήνης, όταν υπάρχει πανσέληνος και όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της ή σε συγκεκριμένες εποχές.
Το θέμα πάντως ανέβηκε υψηλά στην ειδησεογραφία γιατί είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πλημμυρισμένη τη Βενετία και όχι τόσο “ξηρή”
Όταν η Acqua Alta παίζει … μουσική
Η ιστορία είναι αληθινή και αναφέρεται στον Igor Stravinsky , ο οποίος βρισκόταν στην Βενετία, αλλά η παλίρροια (Acqua Alta) ήταν τόσο μεγάλη και έντονη , ώστε ο συνθέτης δεν μπορούσε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο του. Ο θυρωρός του ξενοδοχείου Bauer, πήρε στην αγκαλιά του τον Igor Stravinsky και τον μετέφερε σε κλειστό χώρο. Μετά από αυτό το γεγονός ο Igor Stravinsky εμπνέυστηκε και έγραψε την σύνθεση «The Flood»!
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Η σύνθεση αποτελεί ένα σύντομο βιβλικό δράμα του Igor Stravinsky για την ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού, που αρχικά σχεδιάστηκε ως έργο για την τηλεόραση.