Παρότι το χιόνι όταν πέφτει έχει την “μαγική” ιδιότητα να απορροφά σχεδόν όλους τους ήχους της φύσης και λειτουργεί ως ηχομονωτικό, το ίδιο δεν συμβαίνει με τους ήχους της κοινωνίας , όπου πολλές φορές ακόμη και ο απόηχος της κάθε νιφάδας μπορεί να δημιουργήσει “θόρυβο”, ανησυχίες και εύλογα ερωτήματα στον καθένα.
Με το πέρασμα του χιονιά είχαμε άφθονες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας και αναπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ελλείμματα χιονιού, στα βουνά. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ χαρακτηρίστηκαν από χρονική και τοπική ακρίβεια και αυτό βοήθησε τους φορείς της πολιτείας να προβούν στο κατάλληλο σχεδιασμό για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα . Οι παραινέσεις του υπογράφοντος, που με σχετική του ανάρτηση τόνιζε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των μοντέλων και την μικρή προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας έπιασαν τόπο και αυτό το κατάλαβαν πολλοί. Το ίδιο κάνουμε και τώρα για να δούμε ευθύς αμέσως ένα παράδειγμα, όπου και πάλι μπορούμε να διαπιστώσουμε οτι τα προγνωστικά μοντέλα διαφέρουν μεταξύ τους και αυτό δεν συμβαίνει μετά από επτά ημέρες , αλλά ακόμη και μέσα σε μια μέρα ! Συγκεκριμένα τα προγνωστικά της Πέμπτης (9/2) με αυτά της Παρασκευής (10/2) εμφανίζουν μεγάλες διαφορές, όπου το ένα μοντέλο δίνει τοπική συννεφιά και το άλλο άστατο καιρό με βροχή.
ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ "ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΣΤΕ "
Ξέρουμε ότι ακόμη δεν μπορούν να προσομοιώσουν απόλυτα τις φυσικές διαδικασίες. Είναι χρήσιμα και δεν πρέπει ούτε να τα θεοποιούμε αλλά ούτε να τα κατηγορούμε για τις δικές μας βιασύνες. Δείτε διαφορές, ακόμη και για το αύριο pic.twitter.com/c0ignmJurm— Theodoros Kolydas (@KolydasT) February 9, 2023
Η αδυναμία της σωστής πληροφόρησης των πολιτών, και το “θολό” τοπίο το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί δεν προκαλείται όμως λόγω της”αναξιoπιστίας” των μοντέλων , αλλά κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτά χρησιμοποιούνται και προβάλλονται. Ο καθένας που τα χρησιμοποιεί οφείλει να θέτει τα όρια αξιοπιστίας και προγνωσιμότητας και να μη προβαίνει σε άκριτες δημόσιες ανακοινώσεις . Σε πολλές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες στο εξωτερικό, ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες καιρού , τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αναφορά στα ποσοστά προγνωσιμότητας της ατμόσφαιρας και το πως αυτή σχετίζεται αυτή με τις διάφορες μετεωρολογικές παραμέτρους , μέσα στον χρονικό ορίζοντα που αναφέρεται (πχ. τις 14 μέρες)
Στο παραπάνω παράδειγμα διακρίνουμε οτι όσο περνάνε οι μέρες τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται . Υπάρχουν όμως και κάποια “παράξενα” όπως λ.χ. η χαμηλή προγνωσιμότητα της Παρασκευής (65%) η οποία υπολείπεται της Κυριακής που ακολουθεί , εμφανίζοντας ποσοστά υψηλότερα στα 85% ! ). Γιατί συμβαίνει αυτό θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο .
Οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες στις προηγμένες Ευρωπαϊκές Χώρες για να πληροφορήσουν αναλυτικά τους πολίτες , έχουν ενισχύσει ιδιαίτερα όχι μόνο τα γραφεία Τύπου αλλά έχουν δημιουργήσει ακόμη και εσωτερικά Blog εντός των οργανισμών τους από έμπειρους μετεωρολόγους, που απαντούν σε άμεσα ερωτήματα πολιτών Ως παράδειγμα αναφέρω το Official Blog του MetOffice . Αποτελεί μια καλή πρακτική και πηγή “μετεωρολογικού φωτός” που αν εφαρμοστεί και στη χώρα μας θα βοηθήσει σημαντικά στην διάχυσης της γνώσης . Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεκινήσει και με την νέα ιστοσελίδα της ΕΜΥ η οποία βρίσκεται ήδη στα σκαριά . Γενικότερα, είναι απαραίτητο το περαιτέρω άνοιγμα της ΕΜΥ με τον έξω κόσμο, όπου αυτό μπορεί να γίνει και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter της ΕΜΥ (@EMY_HNMS) για παράδειγμα θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει δυναμικά , τουλάχιστον όπως λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2022.
Η πρακτική των επικαιροποιήσεων των έκτακτων δελτίων ανά 12ωρο και οι επιπλέον ραδιοβολήσεις (μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας) βοήθησαν όχι μόνο τους μετεωρολόγους , αλλά και όλους τους εμπλεκομένους και υπευθύνους λειτουργίας υποδομών να έχουν καλύτερη γνώση των καιρικών συνθηκών , πρακτική η οποία θα πρέπει από δω και στο εξής να εφαρμόζεται και για τους 3 σταθμούς ανωτέρας ατμόσφαιρας. της ΕΜΥ .
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι ειδικά στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να αποφεύγεται η πρακτική ανεύρεσης αντιθέσεων και διαφορετικών εκτιμήσεων περί την εξελίξεως του καιρού και των προγνώσεων μεταξύ του επίσημου φορέα και των ιδιωτών. Φυσικά δεν αναφέρομαι για θέματα επιστημονικής επάρκειας ενός εκάστου , αλλά στο ότι αυτή η πρακτική των αντιθέσεων δεν βοηθά στο έργο που έχει να επιτελέσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ως αρμόδιος Εθνικός Φορέας Προγνώσεων . Αναρωτηθείτε . Θα ταξιδεύατε με το αεροπλάνο ή το πλοίο χωρίς τις έγκυρες προγνώσεις της ΕΜΥ μεσω των TAF (Terminal Aerodrome Forecast) ή των δελτίων καιρού και θαλασσών για την Ναυτιλία ;
Θοδωρής Ν. Κολυδάς