Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων όπου αναφέρεται ότι για σήμερα Τετάρτη 8-2-2023 οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές. Είναι ένας τυπικός καιρός Βορείου ρεύματος , αλλά με πολύ ψυχρές αέριες μάζες στα μέσα και κατώτερα στρώματα. Για να δούμε ποως μας πεηρεάζει ο καιρός αυτός και ποιά θα είναι η εξέλιξη του καιρού το επόμενο διήμερο .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Στο κεντρικό δελτίο του Star την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου κάναμε αναφορά στους νεφικούς δρόμους , οι οποίοι δημιουργούνται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας. Για να εξηγήσουμε τον μεταβαλόμενο καιρό επιιχειρήσαμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε την διαδικασία εμπλουτισμού της αέριας μάζας με υγρασία . Σε αυτές τις εισβολές ο ψυχρός και ξηρός αέρας καθώς διέρχεται από το Αιγαίο εμπλουτίζεται με υγρασία και θερμότητα στο κατώτερο τμήμα του και , καθώς γίνεται ελαφρύτερος, ανέρχεται και ψύχεται με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών , δηλαδή τη δημιουργία νεφών κατά μήκος της πορείας των τα οποία σε δεύτερη φάση προκαλούν βροχές ή χιόνια . Αυτό ο καιρός του χιονιά λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων προκαλεί ορογραφική ανύψωση των αερίων μαζών στο Πήλιο , ενω μεγάλα ύψη χιονιού παρατηρούνται στην ανατολική και βόρεια Εύβοια. Η Στενή της Ευβοίας συνήθως καταγράφει μεγάλα ύψη υετού με ΒΑ άνεμο , σε αντίθεση με την Χαλκίδα ή τη Θήβα οι οποίες ευνοούνται με ΒΔ.. Όσο κατεβαίνει η αέρια μαζα νοτιότερα τότε έχουμε επανατροφοδότηση υγρασίας από τον Ευβοϊκό και ορογραφική ανύψωση από Πεντέλη και Υμηττό. Το ίδιο συμβαίνει σε Κορινθιακό όπου έχουμε ορογραφική ανύψωση στην ορεινή Κορινθία. Κινούμενες οι μάζες νοτιότερα προακλούν ορογραφική ανύψωση και στη βόρεια Κρήτη .
.Αυτός ο καιρός βορείου ρεύματος , συμβαίνει σήμερα , όπου δεν υπάρχει χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο καθώς το χαμηλό βρίσκεται ανατολικότερα στην περιοχή της Κύπρου (βλ χάρτη) , προκαλεί χαμηλή και μεσαία νέφωση και ορογραφικό υετό, που σημαίνει ότι επηρεάζονται μόνο τα ημιορεινά-ορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας-Εύβοιας-βόρειας Κρήτης-ανατολικής Στερεάς Ο καιρός κλείνει κατά περιόδους, κυρίως τη νύχτα και /νωρίς το πρωί. Συνήθως το βόρειο ρεύμα συνδυάζεται με αστάθεια στο κατώτερο οριακό στρώμα όπου υπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες πάνω από ζεστή θάλασσα . Για να γίνουν εμφανείς οι δρόμοι με τα σύννεφα του ρεύματος είναι απαραίτητο στα χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας – το στρώμα που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος – να είναι ασταθές.
Ένα στρώμα αέρα είναι ασταθές, όταν τα χαμηλότερα επίπεδα του είναι πιο θερμά από τον αέρα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του . Αυτή η διαφορά στη θερμοκρασία προκαλεί την τάση τα νέφη να ανέβουν. Σκεφτείτε τον ατμό που αναδύεται από μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Όταν αυτός ο θερμότερος αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει συμπυκνώνεται σε σταγονίδια νεφών Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που σχηματίζει όλα τα σύννεφα.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Η διαφορά που επιτρέπει τη δημιουργία δρόμων με σύννεφα είναι ότι αυτό το ασταθές στρώμα καλύπτεται από ένα σταθερό στρώμα αέρα, που ονομάζεται αναστροφή. Αυτός ο σταθερός αέρας είναι ουσιαστικά ένα στρώμα που είναι ελαφρώς θερμότερο από τον αέρα στην επιφάνεια και ως εκ τούτου, δεν αφήνει τον ασταθή επιφανειακό αέρα να ανέβει μέσα από αυτό. Είναι σαν να έχουμε τοποθετήσει ένα καπάκι στην κατσαρλόλα με το βραστό νερό. Ως εκ τούτου, η ανοδική κίνηση που δημιουργείται από το κάτω ασταθές στρώμα καλύπτεται και εμποδίζεται να ανέβει ψηλότερα.
Στη συνέχεια ο αέρας απλώνεται οριζόντια και ψύχεται. Καθώς ψύχεται και γίνεται πιο δροσερός από το περιβάλλον , αυτός ο αέρας αρχίζει να βυθίζεται. Αυτός ο βυθιζόμενος αέρας είναι που προκαλεί τις σειρές ανοιχτού καιρού ανάμεσα στα σύννεφα. Αυτός ο κύκλος ανόδου και βύθισης του αέρα δημιουργεί έναν μικρό «ρότορα» δημιουργώντας τις εναλλασσόμενες σειρές . Ο άνεμος στην επιφάνεια γενικά ρέει παράλληλα με τους «δρόμους», όπως φαίνεται από το κίτρινο βέλος παραπάνω.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΦΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι η Θεσσαλία (κυρίως η ανατολική και η νότια δηλαδή οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας), Σποράδες, Εύβοια, Σκύρος, ανατολική Στερεά (Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα συν της ορεινής Ευρυτανίας), η ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Αρκαδία), οι Κυκλάδες και η βόρεια Κρήτη Οι πλέον ευνοϊκές θέσεις για μεγάλα ύψη χιονοπτώσεων είανι οι ανατολικές περιοχές των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, η ορεινή Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η ανατολική και βόρεια Εύβοια, η ανατολική και βόρεια Αττική, η ορεινή Κορινθία, οι ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα και οι βόρειες Κυκλάδες. Στη Βοιωτία τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού παρατηρούνται στις ορεινές περιοχές του Παρνασσού και του Ελικώνα με ΒΒΑ προσανατολισμό, ενώ οι περιοχές της δυτικής Βοιωτίας με ΝΝΔ προσανατολισμό βρίσκονται σε ομβροσκιά. Έτσι, οι σταθμοί στην Λιβαδειά, στο Πολύδροσο την Αμφίκλεια ευνοούνται πολύ περισσότερο σε σχέση με την Αράχωβα και τα Αντίκυρα. Στη βόρεια Κρήτη όσο πιο ασθενής είναι ο βοριάς τόσο πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα είναι οι χιονοπτώσεις , ενώ όταν είναι ισχυρές οι τοπικότητες μεγεθύνονται καθώς οι ζώνες σύγκλισης είναι πιο σαφείς . Σε μικρότερο βαθμό επηρεάζονται η δυτική και η κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου εφόσον το ρεύμα έχει σημαντική ανατολική συνιστώσα.
Κλείνουμε το άρθρο μας με έναν ωραίο προγνωστικό χάρτη των θερμοκρασιών στα 850 hPa για σήμερα Τετάρτη , όπου διακρίνεται η αποκομμένη ψυχρή μάζα (με ρόζ χρώμα) που θα μα επηρεάζει μέχρι και την Πέμπτη .