Ήταν Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου του 1968 όταν στη χώρα μας πλησιάζε ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο με κίνηση ανατολική . Ενα χαμηλό που θα επηρέαζε με ισχυρή Σοροκάδα (Νοτιοανατολικό άνεμο) όλο σχεδόν το Νότιο Αιγαίο .
Οι άνεμοι εντάσεως 11 μποφώρ που επηρέασαν τη Ρόδο το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις παραλιακές περιοχές. Στην περιοχή Στεγνά καταγράφηκαν καταστροφές στο οδικό δίκτυο είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι, καθώς επίσης στα δίκτυα ύδρευσης και φωτισμού. Στο Χαράκι έσπασε σε κάποια σημεία το κράσπεδο της παραλίας, το κύμα έμπαινε μέσα στα καταστήματα, στην Καλλιθέα ενας δρόμος υπέστη ζημιές, στην περιοχή του ξενοδοχείου Κολοσσός όλο το δίκτυο ύδρευσης τινάχτηκε στον αέρα και πολλά άλλα.
Η ισχυρή σοροκάδα είχε σαν αποτέλεσμα να προσαράξει ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα βράχια του Ναυτικού Ομίλου της Ρόδου. Επρόκειτο για το αντιτορπιλλικό Bache που εκείνες τις μέρες είχε αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι. Ο καιρός άρχισε να «φουσκώνει» από το πρωί και το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τον κυβερνητη του αμερικανικού πολεμικού «να τα μαζεύει» και να καταφύγει στον όρμο των Τριαντών γιατί ερχόταν σοροκάδα ! Ο κυβερνήτης δεν έλαβε υπόψη του τις οδηγίες του Λιμεναρχείου και όταν ανέβηκαν τα μποφόρια ,δεν προλάβαινε πλέον να σηκώσει ούτε άγκυρες και έτσι η σοροκάδα παρέσυρε το πολεμικό και το έριξε στα βράχια του Ναυτικού Ομίλου.
Ηταν νύχτα και αμέσως ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη διάσωση των μελών του πληρώματος. Στην προσπάθεια αυτή πήραν μέρος εθελοντικά και πολλοί κάτοικοι της Ρόδου, ενώ ο τότε μητροπολίτης Σπυρίδων μαζί με τον διάκονο Παίσιο (σημερινό μητροπολίτη Καλύμνου-Λέρου-Αστυπάλαιας) φρόντισαν για την περίθαλψη των ναυαγών. Σώθηκαν όλοι.
(Εφημερίδα Μακεδονία, 7 Απριλίου 1968)
Δείτε ένα σπάνιο βίντεο της εποχής
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Αρχείο Αντώνη Πάχου, «voicenews.gr» και “www.onalert.gr”