TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Κακοκαιρία “Barbara”- Ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου της 3ης Φεβρουαρίου 2023

Χάρτες 500HPa/SFC την Παρασκευή και την Κυριακή , που μας δείχνουν την διαδρομής της ανώτερης διαταραχής

Ισχυρή διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα( στα 500 hPa) ξεκινά από τις Σκανδιναβικές χώρες και την Βαλτική (πάνω χάρτης) την νοτιοανατολική πορεία της , συνοδευόμενη  από πολικές αέριες  μάζες που έρχονται από τη Ρωσία (ο χάρτης που ακολουθεί) και θα κινείται   νότια νοτιοανατολικά  με την βοήθεια του πολικού αεροχειιμάρρου . Η διαταραχή αυτή και οι αέριες μάζες  θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ”ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (”BARBARA”) στη χώρα μας από την Κυριακή και μετά,  όπως περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ . Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι ψυχρές μάζες στα 850 hPa (1500 μέτρα από στάθμη θάλασσας) και ο αεροχείμαρρος.

Πιο αναλυτικά την οι χιονοπτώσεις την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεάσουν 1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.  2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών. Οι  συγκλίσεις των αερίων μαζών καθώς και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα τόσο στα 850 hPa όσο και στα 500 hPa θα προκαλέσουν κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις . Διευκρινίζεται ότι από πλευράς συνοπτικής κατάστασης αλλά και  θερμοκρασιακού προφίλ η φετινή κακοκαιρία δεν παρουσιάζει τόσο πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , όπως η αντίστοιχη περσινή .

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. 4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου όπου αυτό θα έχει πρακτικά ως αποτέλεσμα και την ένταση των χιονοπτώσεων.

Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.

Κυριακή : 12ωρα ύψη χιονιού

Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δευτέρα: 12ωρα ύψη χιονιού

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Τρίτη: 24ωρα ύψη χιονιού

Χαμηλές θερμοκρασίες
Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Στην ανάρτηση που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές στην στάθμη των 850 hPa (περίπου στα 1500 μέτρα ) λόγω της καθόδου της πολύ ψυχρής μάζας .

Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι . Θα πνέουν  βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν  στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της στο twitter (@EMY_HNMS).  Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Θοδωρής Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου ΕΜΥ

Visited 51 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *