TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Η “χιονοστιβάδα” πριν έρθει το χιόνι

Από το πρωί της Παρασκευής είχαμε επισημάνει με ανάρτηση στο Twitter ότι στην μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για πτώση της  θερμοκρασίας κατά 5 περίπου βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα  προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Το απόγευμα συμπλήρωνα με νέα ανάρτηση ότι τα δύο βασικά μοντέλα πρόγνωσης παρότι συγκλίνουν ως προς την πτώση της θερμοκρασίας , διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τις περιοχές των φαινομένων , αλλά και ως προς την θέση του κέντρου των βαρομετρικών χαμηλών στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο . Οι διαφορές στις πιέσεις των συστημάτων έφταναν ακόμη και τα 20 mb. Αντίστοιχες αποκλίσεις υπήρχαν και στην πρόσφατη κακοκαιρία , όπου το ένα μοντέλο έδειχνε την τάση δημιουργίας μιας μετεωρολογικής βόμβας , η οποία στον καιρό δεν ήρθε ποτέ. (παρά μόνο στα media)  . Για να μη δημιουργηθούν ανάλογες εντυπώσεις και προσδοκίες για τον νέο επερχόμενο χιονιά, με τη νέα ανάρτησή μου επεσήμανα ότι λόγω αυτών των μεγάλων διαφορών και αποκλίσεων που υπάρχουν  δεν πρέπει να πιστέψουμε κανέναν ( εμού περιλαμβανομένου)   για το αν θα έχουμε πολλά χιόνια ή όχι.

Ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό είχα κάνει ανάρτηση ακριβώς πριν μια εβδομάδα, μιλώντας για τη σημερινή ημέρα (28/1), όπου και πάλι οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων ήταν τεράστιες . Το ένα μοντέλο έδειχνε πολλά χιόνια και το χαμηλό στο Αιγαίο και το άλλο βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές. (δείτε ποιά εκδοχή ταιριάζει περισσότερο με τη σημερινή ημέρα …)

Το βράδυ της Παρασκευής είδα τυχαία σε γνωστή ιστοσελίδα να παρουσιάζεται η άποψη , ότι υπήρχε “κόντρα μετεωρολόγων” για τον επερχόμενο χιονιά. Πιθανόν εξέλαβαν την ανάρτησή μου ότι στοχοποιούσε άτομο και όχι πρακτικές. Όσο κι άν έψαξα στο άρθρο – αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες που τελικώς  αναπαρήγαγαν την “είδηση” – δεν βρήκα καμμία διαφωνία , καθώς διαπίστωσα ότι ο παρουσιαστής της ΕΡΤ τόνιζε τα ίδια πράγματα που έλεγα κι εγώ, δηλαδή οτι  “ακριβής πρόβλεψη αναμένεται από τη Δευτέρα όπου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση όσο αφορά στον καιρό” .

Μη θέλοντας να δώσω συνέχεια στο θέμα παρουσίασα μια σύντομη αποτίμηση του “χρονικού” μέσα απο τους 140 χαρακτήρες ενός tweet όπου ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης καταλαβαίνει τι θέλω να πώ.  Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνική της ενημέρωσης – παρουσίασης του καιρού,  προυποθέτει κατά κανόνα περισσότερα επικοινωνιακά χαρίσματα από τον παρουσιαστή, παρά επιστημονικά ( αν και δεν παύουν να είναι απαραίτητα).

ΥΓ. Οι αναφορές προς τα site που αναπαρήγαγαν την”είδηση” είναι ενδεικτική και έχω την εντύπωση ότι δεν “εκθέτει” κανένα . Καθώς σε κάποια από αυτά τα ΜΜΕ, έχω φίλους και γνωστούς, απορώ πως είναι δυνατόν κανένας απο αυτούς να μην είχε το τηλέφωνό μου να με πάρει,  και να με ρωτήσει σχετικά με το θέμα που αναπαρήγαγαν ?

Visited 5 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *