TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού -Η τάση για τον Φεβρουάριο

Σε συμφωνία βρίσκονται τόσο τα κλιματικά όσο και τα ατμοσφαιρικά μοντέλα για την αλλαγή του σκηνικού του καιρού στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά και οι αυξημένες βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα, θα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Απόκλιση θερμοκρασίας από τα κανονικά επίπεδα (1) και οι αντίστοιχες αποκλίσεις του υετού (2)

Οι βροχές που προβλέπονται αρχικά μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι κατά κανόνα ασθενείς, ενώ προς το τέλος της εβδομάδος , καθώς θα μας επηρεάσει νέα διαταραχή, αυτή θα προκαλέσει μεγαλύτερα ύψη υετού στα πεδινά καθώς και χιόνια στα ορεινά.

Το ζητούμενο είναι αν θα έχουμε πολλά χιόνια ή όχι , αλλά αυτό ακόμη δεν το γνωρίζουμε, καθότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην υπάρχει προς το παρόν και η δυνατότητα να καθοριστούν με σαφήνεια τόσο τα υψόμετρα χιονόπτωσης, αλλά και η ένταση των φαινομένων .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ύψη υετού ανά 6ωρο

Στο παρακάτω μετεώγραμμα της Αθήνας , παρατηρούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μεγάλα “σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας με μια αρχική πτώση του υδραργύρου (μικρή) την ερχόμενη Τρίτη (1/2) και την επόμενη (σημαντική) στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος (5 & 6 / 2) . Πάντως, από τις 3 Φεβρουαρίου και μετά το μετεώγραμμα καθίσταται χαοτικό, καθώς τα διάφορα τρεξίματα απέχουν πολύ μεταξύ τους, κάτι που φαίνεται με μια ματιά από τη μεγάλη διασπορά των πιθανών σεναρίων του.

Σε ότι αφορά στα ύψη υετού, αυτά διακρίνονται να είναι περισσότερα προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος, με το πέρασμα της διαταραχής, η οποία θα ρίξει και τη θερμοκρασία σε όλη σχεδόν τη χώρα . Σε δυο με τρείς μέρες από τώρα, θα έχουμε σαφώς μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού με την επικρατέστερη άποψη. Η  αξιολόγηση του κάθε μοντέλου αποτελεί σημαντική εργασία του κάθε μετεωρολόγου καθώς και υποχρέωσή του.   

Πρόγνωση πολλαπλού δείγματος -Meteoblue

H σύγχρονη επιστήμη έχει διαθέσει στη βοήθεια του κάθε προγνώστη πολλά χρήσιμα εργαλεία , όπως για παράδειγμα είναι η εξέταση και σύνθεση των προγνώσεων καιρού από τα κυριότερα μοντέλα (ICON, ECMWF, UKMO GFS) η οποία παρουσιάζεται παραπάνω. Με τα απλά διαγράματα μας δίνεται με σαφήνεια η άποψη του κάθε προγνωστικού μοντέλου με σύνθεση των τελικών αποτελεσμάτων όπου έχουμε και την δυνατότητα να εξετάσουμε την προγνωστικότητα του προιόντος .

Να κλείσουμε με την πρώτη γενική εικόνα του Φεβρουαρίου για τον υετό σύμφωνα με τα τρεξίματα του μοντέλου από τις αρχές της χρονιάς μας δείχνει να υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμμα βροχοπτώσεων για την Δυτική Ελλάδα , ενώ στα ανατολικά εμφανίζονται κανονικές ή λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές υετού για την εποχή. Το νέο τρέξιμο του κλιματικού μοντέλου θα γίνει σε λίγες μέρες και θα έχουμε την δυνατότηταν να το παρουσιάσουμε.  

Απόκλιση υετού από τα κανονικά επίπεδα –ECMWF

Εν αναμονή λοιπόν των νέων τρεξιμάτων των μοντέλων,  ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις επόμενες ημέρες.

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Πηγές : ECMWF, Meteoblue, Wetterzentralle.

Visited 325 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *