TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Πολλές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά – Η εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξηγήσει σε αναλυτικό άρθρο μας , γιατί ο καιρός δεν θα  γινόταν άμεσα χειμωνιάτικος στη χώρα μας και είχαμε προσδιορίσει με σαφήνεια ότι μόνο μετά τις 18 του μηνός και  κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο , αφού όμως ξεκινούσε ο χιονιάς πρώτα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη . Ο καιρός πράγματι στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη άλλαξε προς το χειμωνιάτικο και τα Πυρηναία αλλά και οι Άλπεις έχουν αρχίσει να δέχονται έντονες χιονοπτώσεις , που τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν. Η αλλαγή του καιρού στη χώρα μας θα είναι αισθητή και θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές βροχές  που τοπικά θα είναι έντονες αλλά οι θερμοκρασίες δεν δείχνουν να πέφτουν σημαντικά  . Τα χιόνια –τα οποία θα είναι πολλά -δεν θα κατέβουν χαμηλά και θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά , ένα πολύ καλό νέο για του λάτρεις του σκι και τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών μας

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Καθοριστικό ρόλο για την έλευση του χειμώνα στην Ευρώπη διαδραμάτισε η παρουσία του αεροχείμαρρου η οποία ήδη από σήμερα (Τετάρτη 18/1)  έχει αποκτήσει ΒΔ ροή με αποτέλεσμα ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια να κινηθούν νοτιότερα και να προκαλέσουν αλλαγή του καιρού στη Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη με πολλά φαινόμενα και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας .

Ήδη οι θερμοκρασίες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας (στη στάθμη των 850 hPa) βρίσκονται κατά 8 έως 14 βαθμούς κάτω από τα συνήθη επίπεδα , σε Ισπανία και  Νότια Γαλλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου τοπικά οι θεμοκρασίες βρίσκονται κατά 10 με 14 βαθμούς πάνω από τις συνηθισμένες για την εποχή τιμές.  Άμεση αλλαγή στο σκηνικό του καιρού απο πλευράς θερμοκρασιών στη χώρα μας  δεν φαίνεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, όμως η αλλαγή από πλευράς βροχπτώσεων θα γίνει νωρίτερα και έτσι από την Παρασκευή και μετά, θα έχουμε την έλευση διαδοχικών κυμάτων με κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Καθοριστικό ρόλο για πολλά φαινόμενα στη Κεντρική Μεσ3σόγειο θα διαδραματίσει η ψυχρή μάζα που θα κατέβει από τη ΒΔ Ευρώπη και η ο οποία θα δημιουργήσει ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό πέλαγος. το οποίο θα στροβιλίζεται και θα προακαλεί έντονες βροχές , θυελλώδεις ανέμους και χιόνια στη γειτονική Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή τη “λεκάνη” συρροής των ασταθών και υετοφόρων  αερίων μαζών θα δημιουργηθούν και άλλα βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα επηρεάσουν τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το Ανατολικό ΑιγαίοΤα χιόνια σε αυτή τη φάση θα είναι πολλά , αλλά θα περιοριστούν πάνω από τις ορεινές περιοχές και όχι σε χαμηλότερα υψόμετρα , λόγω διατήρησης της ΝΔ ροής και των σχετικά υψηλών θερμοκρασίων.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο παραπάνω βίντεο παρότι παρουσιάζονται οι περιοχές των βροχοπτώσεων από την Πέμπτη  έως σχεδόν όλη την ερχόμενη εβδομάδα , αλλά θα περιοριστούμε μόνο μέχρι τις αρχές , όπου φτάνει και η επιχειρησιακή πρόγνωση της ΕΜΥ. Το λέμε αυτό διότι στα μέσα της εβδομάδας υπάρχει η τάση να δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό σύστημα αλλά η πρόγνωση είναι πολύ επισφαλής και είναι πολύ νωρίς ,ώστε ειδικοί και μή , να “κρούσουμε τον κώδωνα” των έντονων βροχοπτώσεων . ΈΕχουμε καιρό μέχρι τότε ….

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Μετά την κατάβαση των πολύ ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών που είδαμε προηγουμένως  στη κεντρική Μεσόγειο , θα δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο αποκομμένο χαμηλό το οποίο θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του,  δημιουργώντας επιφανειακά χαμηλά τα οποία θα συνεχίσουν να προκαλούν υετό στη χώρα μας αλλά και γενικότερα σε όλα τα νότια , όπως είδαμε στο προηγούμενο video .

Το ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa παρότι θα είναι πιο εξασθενημένο,  είναι ικανό να προκαλέσει τοπικά έντονα φαινόμενα , κάτι το οποίο το έχουμε συναντήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με συστήματα που δημιουργούνται στο κόλπο της Σύρτης . Έχουμε όμως αρκετό  χρόνο για τις μεταβολές αυτές, να αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα μας.

Στο ερώτημα αν θα έχουμε κρύο και χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα , δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη την εξέλιξη του καιρού , διότι είναι πολύ νωρίς ακόμα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα , όπου αυτή η προοπτική φαίνεται να αργεί.

Είχαμε αναφέρει ότι απαραίτητη προυπόθεση για να έχουμε καιρό τύπου “κλασσικού χιονιά ” είναι απαραίτητη η ΝΔ ροπή στον Ατλαντοικό ή έστω η δημιουργία  ενός Ω εμποδισμού, (όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα ) και ο οποίος θα είναι ικανός να μεταφέρει τις ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική Ευρώπη νοτιότερα . Υπάρχει βεβαίως αυτή τάση,  αλλά αυτό δεν παύει να είναι ένα μόνο πιθανό σενάριο και θα εξετάσουμε κατά πόσο ευσταθεί μετά τις 25 Ιανουαρίου, όπου θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία και δεδομένα .

Η 15ήμερη προοπτική του υετού στην Ευρώπη

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 37 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *