TOP STORIES Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Η χρήση γης μέσα από το πρόγραμμα Copernicus- Ανάλυση απλής φωτογραφίας σε Ιρλανδία και Μ. Βρετανία από τον Διαστημικό Σταθμό

Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε αυτή την πανέμορφη φωτογραφία  κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας καθαρής ημέρας πάνω από την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η ευρεία όψη αποτυπώνει τα αντίθετα χρώματα διαφόρων τύπων κάλυψης γης που υπάρχουν στα δύο νησιά. Στην Ευρώπη η επίσημη καταγραφή γίνεται από  το πρόγραμμα Copernicus καθώς δύο από τους επτά δορυφόρους του Copernicus που βρίσκονται σε τροχιά —Sentinel 2A και 2B— είναι ειδικά επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της ξηράς. Παρέχουν απεικόνιση υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης κάθε 5 ημέρες με συνεχή κάλυψη ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ παράλληλα στηρίζουν την παρακολούθηση της γεωργίας, της δασοκομίας, της χρήσης της γης και της αλλαγής της εδαφικής κάλυψης, καθώς και των παράκτιων και εσωτερικών υδάτων. Παρέχουν ακόμα και βιοφυσικά δεδομένα, όπως το επίπεδο της χλωροφύλλης στα φύλλα και η περιεκτικότητα αυτών σε νερό.

Ακόμη και μέσα από την παραπάνω φωτογραφία διακρίνουμε τα παράκτια βουνά και το ανώμαλο έδαφος που πλαισιώνουν το δυτικό άκρο της Ιρλανδίας, κάνοντας τις χερσονήσους εκεί να φαίνονται πιο καφέ από τις πιο φυτικές (πράσινες) περιοχές της κεντρικής Ιρλανδίας. Η κεντρική περιοχή αποτελείται από πεδιάδες με βάλτους και λοφώδεις πεδιάδες, που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από διάφορα δάση  και βοσκοτόπια. Παρόμοιοι πράσινοι τόνοι χρώματος υπάρχουν και στη δυτική πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας. Πολλές από τις μαυρισμένες περιοχές στην ανατολική πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται μέσα σε ομβροσκιά ( περιοχές χαμηλών βροχοπτώσεων που βρίσκονται στα υπήνεμα και η οποίες δέχονται λιγότερη βροχόπτωση από την προσήνεμη πλευρά που βρίσκεται στα δυτικά ). Τα καιρικά συστήματα μετακινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και οι περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο στα δυτικά δέχονται περισσότερες βροχοπτώσεις από την χαμηλότερη ανατολική πλευρά (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου οι περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Πίνδου δέχονται μεγαλύτερα ύψη βροχής)  Το πιο μαύρο  χρώμα αντανακλά τα λιβάδια όπου η βλάστηση ήταν χαμηλή , σχεδόν ξηρή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών ξηρασίας που επικρατούσαν καθώς η εικόνα τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2022. Οι πόλεις είναι διάσπαρτες στα δύο νησιά, ορατές ως σκούρες γκρι και λευκές περιοχές. Η Μεγάλη Βρετανία έχει την υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού , όπως φαίνεται από τα χωρικά εκτεταμένα αστικά και προαστιακά χρώματα γύρω από το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ.

Και στα δύο νησιά, περισσότερα από 78.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα (30.200 τετραγωνικά μίλια) γης (24 τοις εκατό) είναι αφιερωμένα στις ζώνες προστασίας που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή, μετανάστευση και καταφύγιο σε χλωρίδα και πανίδα.  Στον διπλανό χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές Natura μόνο της Ιρλανδίας και ο χάρτης της Μεγάλης Βρετανίας είναι κενός, πιθανόν λόγω της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαική Ένωση .    Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Copernicus ξεκίνησε το 2014 και πριν από τότε ονομαζόταν GMES (Global Monitoring of Environment and Security – Παγκόσμια Παρακολούθηση για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια). Σήμερα σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαικού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την λογιστική απεικόνιση του φυσικού κεφαλαίου για την υποστήριξη της χάραξης πολιτικών εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερες γνώσεις σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυσικών μας πόρων, συμπεριλαμβανομένων της γης και του εδάφους. Τα δεδομένα των δορυφόρων του Copernicus θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την απευθείας παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων μέσω άλλων προγραμμάτων.

Πηγές : NASA , COPERNICUS

Visited 44 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *