TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Οι τοπικά πυκνές ομίχλες του 2023 και του 1989

Εδώ και πολλές ημέρες  τα μετεωρολογικά δεδομένα προέβλεπαν την μεγάλη διάρκεια της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα , η οποία είχε ως απότέλεσμα την διατήρηση του αίθριου καιρού με ασθενείς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες . Πέραν της ηλιοφάνειας,  σε ορισμένες περιοχές είχαμε επισημάνει ότι  οι ομίχλες θα αποτελούσαν και αυτές βασικό χαρακτηριστικό του καιρού. Τονίζαμε μάλιστα ότι χρειάζεται πολύ προσοχή , αλλά παρόλα αυτά δεν απεφεύχθησαν οι καραμπόλες στην Εθνική Οδό στις 3 Ιανουαρίου 2023 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΙΧΛΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Οι ομίχλες διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες με κυριότερες της ομίχλες ακτινοβολίας και μεταφοράς. Οι ομίχλες ακτινοβολίας που δημιουργήθηκαν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις πεδιάδες και τις κοιλάδες και σχηματίζεται κατά τη νύχτα, όπου η θερμοκρασία του εδάφους μειώνεται μέχρι τα ξημερώματα. Αν επικρατούν ασθενείς άνεμοι  τότε οι αέριες μάζες που έρχονται διαδοχικά σε επαφή με το έδαφος ψύχονται. Αν η θερμοκρασία της μάζας του αέρα κατεβεί κάτω από το σημείο κορεσμού τότε δημιουργείται το νέφος της ομίχλης.Ευνοϊκοί παράγοντες σχηματισμού ομίχλης ακτινοβολίας είναι: α) Η μεγάλη σχετική υγρασία. β) Ο αίθριος ή ο λίγο νεφελώδης ουρανός και γ) Ο ασθενής άνεμος, δηλαδή έντασης 2-3 κόμβων.

Ο εντοπισμός ομίχλης μπορεί να γίνει με την βοήθεια των δορυφορικών εικόνων στο ορατό φάσμα (όπως διακρίνονται παρακάτω)  . Οι ομίχλες σχηματίζονται την νύχτα, η χρήση εικόνων στο υπέρυθρο φάσμα δεν είναι αποτελεσματική, διότι η θερμοκρασία της επιφανείας και η θερμοκρασία ομίχλης είναι συνήθως παρόμοιες.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Οι πολύ έντονες ομίχλες των τελευταίων ημερών έχουν μεγάλη διάρκεια σε ορισμένες περιοχές, όπου  ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες δεν διαλύονται . Οι ομίχλες αυτές παράλληλα παρουσιάζουν από πλευράς συνοπτικής κατάστασης πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις πολυήμερες ομίχλες του Δεκεμβρίου του 1989. Τότε στο διάστημα από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου 1989, σημειώθηκαν, σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, επεισόδια επαναλαμβανόμενης και πυκνής ομίχλης.

ΟΙ ΟΜΙΧΛΕΣ ΤΟΥ 1989 ΚΑΙ 2023

Η διάρκεια των επεισοοδίων του 1989 ήταν μεγάλη και οι ομίχλες ήταν εντονότερες από τις φετινές. Τότε διακόπηκαν εναέριες και θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ δυσχέρειες εκδηλώθηκαν και στις χερσαίες συγκοινωνίες και δραστηριότητες. Τα επεισόδια ομίχλης, που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1989, ήταν τα σημαντικότερα των τελευταίων 45 ετών (Δαγκλή, 2017). 

Γενικώς τα επεισόδια διαρκούν κατά μέσο όρο 4 ώρες , σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και οι ομίχλες σχηματίζονται πρωτίστως μεταξύ 6 και 8 τοπική ώρα (30,2%) και διαλύονται μεταξύ 8 και 12 τοπική ώρα με συχνότητα διάλυσης 59% . Αν επικρατεί νοτιοδυτική κυκλοφορία,  αυτή  ευνοεί το σχηματισμό των επεισοδίων ομίχλης με συχνότητα 39%. Οι δύο  εξαιρετικά έντονοι κι εκτεταμένοι αντικυκλώνες τότε και τώρα  σχετίζονται άμεσα  με τη θερμή μεταφορά και τις καθοδικές κινήσεις στα μέσα στρώματα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ανάμιξη με τις προϋπάρχουσες ψυχρές αέριες μάζες στα παρεδάφια στρώματα.

Λόγω των αναστροφών,  η υγρασία παγιδεύεται σ’ ένα λεπτό στρώμα κοντά στο έδαφος, όπου  σε συνδυασμό με την έντονη διαβατική ψύξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργείται πυκνή κι εκτεταμένη ομίχλη για μεγάλο διάστημα.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες νέες τεχνικές με συλλογή νερού από την ομίχλη, η οποία δεν αφορά τη χώρα μας και ούτε  αποτελεί στόχο και προτεραιότητα. Αντίθετα  υπάρχει ενδιαφέρον στη μελλοντική μελέτη της παρπάνω μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που δημιουργεί τους “επίμονους”αντικυκλώνες και αποτελεί πρόκληση για τον κάθε επιστήμονα η περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΟΜΙΧΛΗ

Σε μερικές από τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη, όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες ή και ανύπαρκτες, μερικά εξειδικευμένα φυτά και έντομα έχουν επινοήσει έξυπνες στρατηγικές για να εξασφαλίσουν το νερό που είναι απαραίτητο για τη ζωή τους : Το αντλούν από τον αέρα, μέσα από την ομίχλη που παρασύρεται μέσα από τους ζεστούς ωκεανούς . Οι ερευνητές του MIT, εργάζονται σε συνεργασία με συναδέλφους τους στη Χιλή και επιδιώκουν να μιμηθούν αυτή την τεχνική σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, παρέχοντας σημαντικές ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η συγκομιδή ομίχλης, όπως είναι γνωστή η τεχνική, δεν είναι μια νέα ιδέα: Τα συστήματα που χρησιμοποιούν αυτό το αερόφερτο πόσιμο νερό ήδη υπάρχουν σε τουλάχιστον σε 17 κράτη . Αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι η αποτελεσματικότητά της σε ήπια ομίχλη μπορεί να βελτιωθεί τουλάχιστον πεντε φορές καθιστώντας την πιο εφικτή και πρακτική από τις υπάρχουσες. Ενώ τα συστήματα που αναπτύσσονται σήμερα στα παράκτια βουνά στην άκρη της ερήμου Atacama τείνουν να αποδώσουν μερικά λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως για κάθε τετραγωνικό μέτρο από το δίχτυ, οι θεωρητικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι τα νέα σχεδιασμένα συστήματα που μπορούν να λειτουργούν με την επίδραση των ισχυρών ανέμων και των πυκνών ομιχλών σε ορισμένες περιόδους του έτους θα μπορούσαν να αποφέρουν μέχρι και 12 λίτρα την ημέρα ή περισσότερο, λένε οι ερευνητές.

Visited 18 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *