TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Σκόνη διαμαντιών στη Θεσσαλονίκη ; Πόσο πιθανόν είναι να δημιουργηθεί ;

Ένα παράξενο μετεωρολογικό φαινόμενο παρακολούθησε σήμερα το πρωί ένας φίλος από τη Θεσσαλονίκη και με ενημερώνει σχετικά . Στον καταγάλανο ουρανό , παρατήρησε να πέφτουν χιλιάδες άσπρες νιφάδες χιονιού οι οποίες όμως έλιωσαν όταν πλησιάσαν στο έδαοφος . Μπορεί πραγματικά να “χιονίσει”  μια ηλιόλουστη μέρα χωρίς σύννεφα; Η θεωρητική απάντηση είναι μπορεί αν πρόκειται για “σκόνη διαμαντιού” ή ice clystals . Περισσότερο σαν τις πούλιες της μητέρας Φύσης παρά σαν το χιόνι, αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο προκαλείται από εκατομμύρια μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που σχηματίζονται κοντά στο έδαφος όταν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες . Καθώς επιπλέουν αργά στον αέρα (σαν την σκόνη μέσα στο σπίτι ) αντανακλούν το φως του ήλιου, που τα κάνει να αστράφτουν σαν διαμάντια! Τι προκαλεί το χιόνι με τη διαμαντένια σκόνη; Η διαμαντοσκόνη δεν αποτελεί την τυπική χιονόπτωση και θα την αναλύσουμε παρακκάτω.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια τέτοια νιφάδα κατάφερε να καταγράψει στον φωτογραφικό φακό του ο φίλος  και μας καλεί να ελέγξουμε γιατί συυνέβη αυτό το φαινόμενο. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια άλλη τέτοια πληροφορία και γιαυτό σας καλούμε να μας δώσετε επιπλέον στοιχεία για τεκμηρίωση ,  είτε μέσα από το Tweeter είτε στο Facebook

Εμείς εξετάζοντας τα στοιχεία της ραδιοβόλισης της Θεσσαλονίκης εκίνο που παρατηρήσαμε αρχικά είναι ότι είχαμε μια ισχυρή αναστροφή της θερμοκρασίας στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία το βράδυ σπό τους 4 περίπου βαθμούς της ραδιοβόλισης , έπεσε ακόμη περισσότερο στους 1.2 βαθμούς Κελσίου τα ξημερώματα 06:00 UTC σsτην περιοχή του αεροδρομίου , ενω στα πρώτα 165 μέτρα από την επιφάνεια είχε ήδη ανέβει στους 11 βαθμούς Κελσίου , μια ισχυρή λοιπόν αναστροφή , αλλά θα λέγαμε πολύ συνηθισμένη περίπτωση για την Θεσσαλονίκη,  ειδικά αυτές τις μέρες,  όπου επικρατεί ισχυρός αντικυκλώνας .

 

 

 

 

 

Κανονικά, οι θερμοκρασίες του αέρα γίνονται πιο χαμηλές καθώς ταξιδεύουμε από το επίπεδο του εδάφους σε υψηλότερα υψόμετρα, αλλά με την αναστροφή, αυτό ανατρέπεται – ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια με τον θερμότερο αέρα από πάνω. Αυτή η κατάσταση καθιστά δυνατό να σχηματιστεί κάποιες φορές “σκόνη διαμαντιού” (ice clystals) επειδή ο θερμότερος αέρας περιέχει περισσότερους υδρατμούς. Καθώς αυτός ο θερμότερος, υγρός αέρας αναμιγνύεται με τον ψυχρότερο αέρα κάτω από αυτόν, οι υδρατμοί του,  μεταφέρονται στον ψυχρό αέρα.  Τότε μπορεί να σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου (χωρίς να απαιτείται υγρασία από νέφη . Το βάθος του στρώματος “σκόνης διαμαντιού”  μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από 20 έως 30 μέτρα έως 300 μέτρα  .

Οι θερμοκρασίες του αέρα κοντά στο έδαφος πρέπει επίσης να είναι πολύ χαμηλές και δεν μιλάμε μόνο για θερμοκρασίες γύρω από το μηδέν που επικρατούσαν στη πόλη της Θεσσαλονίκης  . Προκειμένου οι υδρατμοί να συμπυκνωθούν απευθείας σε κρυστάλλους πάγου (αυτό που συμβαίνει όταν σχηματίζεται σκόνη διαμαντιού) χρειάζονται θερμοκρασίες ΠΟΛΥ πιο χαμηλές . Σε πρώτη φάση εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτοί οι κρύσταλλοι πάγου δεν πρέπει να προκλήθηκαν από τις χαμηλές επιφανειακές θερμοκρασίες  .

Εξετάζουμε ακολούθως την  δενδριτική ζώνη ανάπτυξης (DGZ)  που βρίσκεται όμως πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα , εκεί όπου  λαμβάνει χώρα η παραγωγή δενδριτικού χιονιού. Το χιόνι συνήθως σχηματίζεται στους -10C έως -20C. Εάν αυτοί οι αρχικοί μικροί κρύσταλλοι πάγου πέσουν μέσα από ένα υπερψυγμένο στρώμα σταγονιδίων όπου η θερμοκρασία είναι από 0C έως -10C, οι κρύσταλλοι θα αυξηθούν λόγω της συσσώρευσης στους υπάρχοντες κρυστάλλους  και τα  υπερψυγμένα σταγονίδια θα παγώσουν όταν έρθουν σε επαφή με τον πάγο.

Κάτω από ιδανικές συνθήκες σε αυτή τη ζώνη μπορούν να σχηματιστούν μεγάλοι και εύθραυστοι κρύσταλλοι (δηλαδή, μεγάλες όμορφες νιφάδες χιονιού).

Η δενδριτική ζώνη ανάπτυξης βρίσκεται εκεί όπου οι δύο γραμμές θερμοκρασίας και σημείου δρόσου βρίσκονται κοντά και κινούνται μέσα από αυτήν την περιοχή, όπου μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη νιφάδων χιονιού. Ανάλογα με το πόση υγρασία είναι διαθέσιμη (βλέποντας το σημείο δρόσου), την τάση ατμών και τις ταχύτητες του ανέμου, μπορούμε να «χτίσουμε”   πολλά διαφορετικά είδη νιφάδων (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή νιφάδων χιονιού, δείτε το παραπάνω διάγραμμα

Είναι πολύ πιθανόν οι κρύσταλλοι αυτοί να κατάφεραν να διατηρηθούν  και κάτω από την δενδριτική ζώνη και να φτάσουν μεταξύ των 700 -800 hPa όπου υπήρχαν αρνητικές θερμοκρασίες  και ακολούθως ορισμένοι από αυτούς τους κρυστάλλους , να κατάφεραν να φτάσουν στην επιφάνεια (;) 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

Η σκόνη διαμαντιών είναι παρόμοια με την ομίχλη στο ότι είναι ένα σύννεφο που κοντά στην επιφάνεια. Ωστόσο, διαφέρει από την ομίχλη σε δύο βασικά σημεία . Γενικά η ομίχλη αναφέρεται σε ένα σύννεφο που αποτελείται από υγρό νερό (ο όρος ομίχλη πάγου συνήθως αναφέρεται σε μια ομίχλη που σχηματίστηκε ως υγρό νερό και μετά πάγωσε και συχνά φαίνεται να εμφανίζεται σε κοιλάδες με ατμοσφαιρική ρύπανση , ενώ η σκόνη διαμαντιών σχηματίζεται απευθείας ως πάγος). Επίσης, η ομίχλη είναι ένα αρκετά πυκνό σύννεφο για να μειώσει σημαντικά την ορατότητα, ενώ η σκόνη διαμαντιού είναι συνήθως πολύ λεπτή και μπορεί να μην έχει καμία επίδραση στην ορατότητα (υπάρχουν πολύ λιγότεροι κρύσταλλοι σε έναν όγκο αέρα από ό,τι σταγονίδια στον ίδιο όγκο με την ομίχλη) . Ωστόσο, η σκόνη διαμαντιών μπορεί κάποιες φορές να μειώσει την ορατότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από τα 600 m (2.000 πόδια). Το βάθος του στρώματος σκόνης διαμαντιού μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από 20 έως 30 μέτρα (66 έως 98 πόδια) έως 300 μέτρα (980 πόδια). Επειδή η σκόνη του διαμαντιού δεν μειώνει πάντα την ορατότητα, συχνά παρατηρείται για πρώτη φορά από τις σύντομες λάμψεις που προκαλούνται όταν οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι, που πέφτουν στον αέρα, αντανακλούν το φως του ήλιου στο μάτι. Αυτό το αστραφτερό εφέ δίνει στο φαινόμενο το όνομά του αφού φαίνεται ότι πολλά μικροσκοπικά διαμάντια αναβοσβήνουν στον αέρα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση να “χιονίζει” με καθαρό ουρανό καταγράφεται στο παραπάνω βίντεο . Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε παραπάνω,  η σκόνη των διαμαντών- αν πράγματι κατεγράφη –  είναι πολύ πιο πιθανόν να δημιουργήθηκε και να μεταφέρθηκε από τα ανώτερα στρώμτα της ατμόσφαιρας , παρά στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας .  

Visited 52 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *