TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού- Ανάλυση καιρικής καταστάσεως

Ανώτερο χαμηλό στη βόρεια Ιταλία δημιουργεί επιφανειακό χαμηλό μεταξύ κόλπου της Γένοβας-Βόρειας Αδριατικής το οποίο με το ψυχρό του μέτωπο θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) έως και το βράδυ της Κυριακής (11-12-2022).

Τα μέτωπα της κακοκαιρίας διακρίνονται στον χάρτη του Metoffice που ακολουθεί .

Το σύστημα αυτό απέκτησε το απόγευμα της Παρασκευής το όνομα “Gaia” από την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Μαυροβουνίου , καθώς η περιοχή γέννεσης του χαμηλού αυτού βρίσκεται στην περιοχή αρμοδιότητας των ονοματοδοσιών από το Group της Κεντρικής Μεσογείου .

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ θυελλώδεις νότιους ανέμους. Τα επίπεδα συναγερμού περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Meteoalarm

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο παραπάνω βίντεο διακρίνεται η κίνηση του συστήματος που θα μας επηρεάσει και ανά 3ωρο παρουσιάζονται τα ύψη βροχής 6ωρου. Επισημαίνεται οτι από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και από τη νύχτα στην ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματά της). 

24ωρος υετός απο Σαββατο 12:00 έως Κυριακή 12:00 UTC

24ωρος υετός απο Σάββατο 12:00 έως Κυριακή 12:00 UTC

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο ,τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Αυτό μας λένε οι δύο παραπάνω χάρτες που αναφέρονται στο ίδιο χρονικό διάστημα , όπου αποτυπώνεται ο 24ωρος υετός από Σάββατο 12:00-Κυριακή 12:00 UTC με κατά τόπους πάνω από 100 mm βροχής . Υπάρχει επίσης και ένα δευτερεύον μέγιστο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το οποίο αναφέρεται περισσότερο για το πρωινό της Κυριακής .

24ωρος υετός απο Κυριακή 00:00 έως Κυριακή 24:00 UTC

Όπως διακρίνεται στο αρχικό βίντεο, παρότι μέσα στην Κυριακή θα αρχίσει να υπάρχει  μια σχετική  εξασθένηση των φαινομένων, ωστόσο οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν α) στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι νωρίς το απόγευμα β) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής γ) στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα δ) στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες 

Δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) για ανέμους

Επισημαίνεται επίσης ότι θα επικρατήσουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσουν έως και τα 9 μποφόρ, ενω θα επηρεαστούν σημαντικά από τοιυς ενισχυμένους νοτιάδες και οι ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Πελλοπονήσου της Στερεάς και της Ηπείρου.

Πεδίο ανέμων Κυριακή 00:00UTC

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Σας υπενθυμίζουμε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού μπορείτε να βρείτε στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο Twitter της υπηρεσίας (@EMY_HNMS) . Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ , θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς


Visited 7 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *