TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία

Ο φονικός σίφωνας στις 5 Δεκεμβρίου 1959 στη λίμνη Πλαστήρα με 20 νεκρούς

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου 1959, όταν κατέστρεψε μια βάρκα στη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού ή Μέγδοβα), με αποτέλεσμα 20 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους.

Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος  τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων κατάγονταν από αυτό. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό με καταγωγή από το Νεοχώρι κ. Δημήτρη Καρακώστα από συνέντευξή του που έδωσε στην iefimerida, το μοιραίο βράδυ, παραμονή του Αγίου Νικολάου, «οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν από την περιοχή Τσαρδάκι για να φτάσουν απέναντι στο Νεοχώρι. Μοναδικός τρόπος για το σύντομο αυτό ταξίδι ήταν με βάρκα, όμως στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία. Αψηφώντας τις προτροπές συντοπιτών τους που επέμεναν να μην επιχειρήσουν τον διάπλου της λίμνης, εκείνοι αποφάσισαν να το τολμήσουν καθώς ήθελαν να βρίσκονται στα σπίτια τους για τη μεγάλη γιορτή της επομένης.” 

Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτό εποχής). Με την πάροδο του χρόνου τα οφέλη από την άρδευση και την ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου καθώς και η εκτεταμένη τουριστική αξιοποίηση των παραλίμνιων οικισμών  βοήθησε σηματικά τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Κάθε χρόνο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση για τον χαμό τους.

Πριν 39 χρόνια στις 21 Ιουλίου 1983 , ένα κατστροφικό μπουρίνι έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα , το οποίο επηρέασε κυρίως τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν τότε την ζωή τους 9 άνθρωποι , ένας ισχυρός στρόβιλος εμφανίστηκε στην Ελλάδα που από υδροσίφωνας έγινε σίφωνας ξηράς, έπληξε πριν 7 χρόνια τη Σκάλα Λακωνίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2015  τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πρόσφατο μπουρίνι της Χαλκιδικής το 2019 με επτά νεκρούς 

Οι στρόβιλοι ξηράς (tornado) ή θάλασσας (Waterspouts) αποτελούν μια “απειλή” που έχει ερευνηθεί σημαντικά από την διεθνή και την ελληνική επιστημονική κοινότητα . Οι μελέτες μας βοηθούν μέχρι ενός σημείου και όλοι συμφωνούμε οτι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο σχέδιο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης από την Πολιτεία, με κατάλληλες  υποδομές και εκπαίδευση , κάτι που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Ο τρόπος δημιουργίας των στροβίλων (γενικά ) περιγράφεται σχηματικά παραπάνω , ενω αξίζει να σημειώσουμε οτι από το 2007  η ισχύς των υπολογίζεται με την κλίμακα Enhanced Fujita η οποία εκτείνεται από το 0 έως το 5 και βασίζεται στην καταστροφή που προκαλείται.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η ισχύς τους δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί όσο αυτοί είναι σε εξέλιξη, ούτε φυσικά από την όψη τους και μόνο! Μετά από μελέτες κατέστη δυνατό να συσχετιστεί η ταχύτητα του ανέμου στον ανεμοστρόβιλο με τις προκαλούμενες καταστροφές και επομένως με την κλίμακα EF .

Στη χώρα μας έχουμε καταγράψει περίπου 30 στρόβιλους που μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των κατηγοριών EF2 – EF3 από το 1843 μέχρι σήμερα και εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα,. Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άτομα και 154 έχουν τραυματιστεί στη χώρα μας τα τελευταία 150 χρόνια.

Visited 65 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *