TOP STORIES Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η μεγαλύτερη έκταση του χιονιού στο Βόρειο Ημισφαίριο των τελευταίων 56 ετών – Θα διατηρηθεί ή όχι;

H έκταση του χιονιού φέτος είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο και σύμφωνα με τις υπάρχουσες παγκόσμιες μετρήσεις  βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο που έχει παρατηρηθεί.   Συγκεκριμένα η έκταση του χιονιού στο Βόρειο Ημισφαίριο φτάνει περίπου 41 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NOAA/Rutgers Global Snow Lab.   Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες χιονοκάλυψης δίνονται στην παραπάνω εικόνα που απεικονίζει την έκταση του χιονιού στο βόρειο ημισφαίριο.

Παράλληλα η  εβδομαδιαία έκταση κάλυψης χιονιού στο βόρειο ημισφαίριο  είναι υψηλή για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 και απεικονίζεται  παρακάτω με μοβ χρώμα ,  μαζί με τη μέση (γκρι διακεκομμένη γραμμή), τη μέγιστη (μπλε) και την ελάχιστη (πορτοκαλί) έκταση κάλυψης χιονιού για κάθε εβδομάδα.

 

Η μέση εβδομαδιαία έκταση χιονοκάλυψης και τα άκρα υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας την περίοδο 56 ετών από τον Οκτώβριο του 1966 έως τον Ιούλιο του 2022.  Κοιτάζοντας επίσης τον παρακάτω χάρτη από το Rutgers Daily Snow Extent, γίνεται άμεσα αντιληπτό πώς η Ρωσία αυτή την περίοδο είναι πλήρως καλυμμένη με χιόνι.

Χιόνι παρατηρείται επίσης να έχει κατακλύσει όλο τον Καναδά και την Αλάσκα, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του παραλλήλου 48. Είναι η μεγαλύτερη έκταση χιονιού εδώ και δεκαετίες. Στην Ευρασία τεράστιες περιοχές με μεγαλύτερη έκταση χιονιού υπάρχουν ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς επίσης στη Ρωσία και την Κεντρική Κίνα. Στη Βόρεια Αμερική η έκταση του χιονιού για το τέλος Νοεμβρίου είναι πιο νότια από το κανονικό, ειδικά στους βορειοδυτικούς και βορειοανατολικούς τομείς των ΗΠΑ . 

Σύμφωνα με το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, η συνολική μάζα χιονιού για το βόρειο ημισφαίριο αυτή την περίοδο βρίσκεται  άνετα πάνω από τον μέσο όρο του 1982-2012. Αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στο τρέχον ισοδύναμο χιονιού-νερού του βορείου ημισφαιρίου σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και τη μεταβλητότητα.

Η έκταση του χιονιού αυξήθηκε αρκετά γρήγορα τις τελευταίες 30 ημέρες, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει  γενικά αυτήν την περίοδο. Η εκτεταμένη έκταση του χιονιού στις αρχές της σεζόν είναι ένας δείκτης του επίμονου κρύου καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, κυρίως λόγω της ανατροφοδότησης του albedo. 

ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ Ή ΟΧΙ ; 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα η Ευρώπη παρουσιάζει θερμές ανωμαλίες στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.  Εξετάζοντας την πρόβλεψη για την πιθανότητα θερμοκρασίας της επιφάνειας στην Ευρώπη, βλέπουμε ένα θερμότερο μοτίβο. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου βρίσκεται στο θερμότερο τομέα . Ωστόσο, οι μέσες θερμοκρασίες είναι πιο πιθανές στα δυτικά/νοτιοδυτικά τμήματα για το επόμενο τρίμηνο( Δεκ-Φεβ) . Στη χώρα μας οι τιμές της θερμοκρασίας θα βρίσκονται λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές .

Στην Ευρώπη, βλέπουμε χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Σημειώνεται ότι αυτό δεν σημαίνει  ότι δεν θα υπάρχει χιόνι, αλλά απλώς υποδηλώνει λιγότερη χιονόπτωση από το κανονικό. Στην χώρα μας και σε μέρος της Βουλγαρίας και ΒΔ Τουρκίας εμφανίζονται τιμές λίγο υψηλότερες από το κανονικό , απόκλιση όχι όμως σημαντική.   

Η επόμενη εικόνα παρακάτω δείχνει την αλλαγή στην πρόβλεψη του βάθους χιονιού μεταξύ των πιο πρόσφατων δεδομένων του μοντέλου και της προηγούμενης εκτέλεσης του τον Οκτώβριο . Μπορούμε να δούμε ότι η τελευταία πρόβλεψη του ECMWF δείχνει λιγότερες χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρέξιμο του . Λίγο υψηλότερες τιμές παρουσιάζονται σε κεντρική και Βόρεια Ελλάδα , τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια) . Πολύ υψηλές παρουσιάζονται οι αποκλίσεις στην Ανατολική Τουρκία.   

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ;

Τα προγνωστικά δεδομένα παρουσοιάζουν μεγάλες αβεβαιότητες από τον Δεκέμβριο και μετά σε αντίθεση με την καλή προγνωστικότητα που παρουσίαζαν τους φθινοπωρινούς μήνες . Όσο και να μας φαίνεται “παράξεντο Υψηλό της Σιβηρίας θα μπορούσε να επηρεάσει έντονα τον καιρό στη δυτική Ευρώπη, ειδικά όταν εμφανίζονται οπισθοδρομικές ροές οι οποίες δημιουργούν ασυνήθιστα ψυχρές συνθήκες στη «γηραιά ήπειρο». Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα από τις αρχές Φεβρουαρίου 2012 όταν ένα τέτοιο ιστορικό ξέσπασμα ψύχους επηρέασε την Ευρώπη και τη Μεσόγειο , ενώ ανάλογο σύστημα είχαμε και τον Νοέμβριο του 2022. Η αέρια μάζα κινείται στη χαμηλή τροπόσφαιρα και αποτελείται από πολύ κρύο, ξηρό και πυκνό αέρα. Το Siberian High ορίζεται ως ένας επιφανειακός αντικυκλώνας που σχηματίζεται λόγω των καθοδικών κινήσεων μέσα στην τροπόσφαιρα , δηλαδή του ατμοσφαιρικού στρώματος όπου εμφανίζεται ο καιρός. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι  πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει πρόσφατα ένα απροσδόκητο φαινόμενο εκτεταμένης φθινοπωρινής και χειμερινής ψύξης στην κεντρική Ευρασία που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη φύση της μεταβλητότητας του κλίματος με την πάροδο του χρόνου. Μια ομάδα επιστημόνων έδειξε πώς η φθινοπωρινή ψύξη στην Ευρασία πιθανότατα επηρεάζεται από τη Δεκαετή Ταλάντωση του Ειρηνικού (PDO) και το υψηλό της Σιβηρίας (SH). Από το 2004, η ενίσχυση των PDO και SH εξηγεί περίπου το 54% και το 18% της φθινοπωρινής ψύξης στην Ευρασία, αντίστοιχα. Η σχέση μεταξύ της χιονοκάλυψης του φθινοπώρου και των επακόλουθων θερμοκρασιών του χειμώνα είναι γενικά πολύ ισχυρότερη για την Ευρασία παρά για τη Βόρεια Αμερική. Για την Ευρασία, η μέση έκταση της χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου εξηγούσε έως και το 52% της διακύμανσης των θερμοκρασιών του χειμώνα (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) σε σύγκριση με μόνο 12% για τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, όταν η μέση χιονοκάλυψη του χειμώνα συσχετίζεται με τη μέση θερμοκρασία του χειμώνα, η σχέση είναι καλύτερη για τη Βόρεια Αμερική παρά για την Ευρασία. Το 46% της διακύμανσης της θερμοκρασίας του χειμώνα εξηγείται από τη χειμερινή χιονοκάλυψη στη Βόρεια Αμερική σε σύγκριση με μόλις 12% στην Ευρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή η εκτεταμένη χιονοκάλυψη στη Βόρεια Αμερική μειώνει τη θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα απευθείας μέσω τοπικής διαβατικής ψύξης.

Πριν κλείσουμε να αναφερθούμε και στις βροχές του Δεκεμβρίου,  όπου υπάρχει η  τάση όλες οι Μεσογειακές χώρες να έχουν πολλές βροχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να τα δέχεται η κεντρική και η Νότια Ιταλία . Στη χώρα μας βροχές πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα έχουν το Ιόνιο τα δυτικά κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά . Στην Ανατολική νησιωτική χώρα οι βροχές θα βρίσκονται σε επίπεδα λίγο πιο κάτω από το κανονικά επίπεδα, ενώ στα Δωδεκάνησα θα είναι αυξημένες.

Σε μια βδομάδα από σήμερα θα έχουμε στη διάθεσή μας τα νέα τρεξίματα των μοντέλων και θα σας παρουσιάσουμε μια επικαιροποιημένη τάση του καιρού .

Πηγές : ECMWF, Severe Weather Europe, Rutgers Daily Snow Extent

Visited 77 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *