TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η εκρηκτική κυκλογέννεση στον Κόλπο της Γένοβας στις 21 Νοεμβρίου 2022

Στη Μετεωρολογία ως εκρηκτικά χαμηλά (ή μετεωρολογικές «βόμβες») ονομάζουμε τα βαρομετρικά χαμηλά των μέσων γεωγραφικών πλατών που χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστα υψηλό ρυθμό πτώσης της πίεσης. Σε γεωγραφικό πλάτος 38 μοιρών η κρίσιμη τιμή της πτώσης της πίεσης στο κέντρο του χαμηλού είναι 17 hPa το 24ωρο. Για τη Μεσόγειο τα κρίσιμα όρια είναι τα 14 hPa το 24ωρο στις νοτιότερες περιοχές και τα 20 hPa το 24ωρο στις βορειότερες περιοχές της.

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι ενώ τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2022 οι πιέσεις στην περιοχή της Αδριατικής ήταν στα 1008 hPa μέσα σε ένα 24ωρο την Τρίτη 18:00 UTC τα προγνωστικά δείχνουν οι πιέσεις να πέφτουν στα 988 hPa δηλαδή παρουσιάζουν πτώση της τάξεως των 20 hPa σε ένα 24ωρο.

Έτσι το χαμηλό που δημιουργείται στον κόλπο της Γένοβας που φέρει την ονομασία Denise , όπως δόθηκε από την Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία AEMET πληρεί τα κριτήρια του χαρακτηρισμού ως μιας “μετεωρολογικής” βόμβας.

Το σύστημα αυτό σύμφωνα με την Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα προκαλέσει εντάσεις ανέμων πάνω απο 100 km/h και ισχυρές καταιγίδες στις Βαλεαρίδες.  Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται τοπικά και η Νότια Ιταλία σύμφωνα με το Ευρωπαικό Σύστημα Μετεωρολογικής Επαγρύπνησης Meteoalarm.  

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να παρακολουθήσουμε την διαδικασία βάθυνσης του χαμηλού από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και τις 21:00 UTC. Στη Μεσόγειο η εκρηκτική κυκλογένεση αποτελεί ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, με μέσο όρο 5.5 περιπτώσεων ανά έτος.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Οι εκρηκτικές υφέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο βάθος που μεγιστοποιείται στον κόλπο της Σύρτης και το Ιόνιο Πέλαγος, όπου επικρατούν μεγαλύτερες επιφανειακές θερμικές ροές , ενώ αντίθετα η πιο συνηθισμένη περίπτωση, όπως η παραπάνω, παρουσιάζει μέγιστο βάθος στον κόλπο της Γένοβας, όπου παρατηρείται και η μέγιστη συχνότητα κυκλογένεσης. Στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης τη Δευτέρα σας παρουσιάσαμε την κίνηση του συστήματος το οποίο φτάνει στο ελάχιστο της ατμοσφαιρικής πιέσεως στην Αδριατική τις πρωινές ώρες της Τρίτης , ενώ αργότερα και από το μεσημέρι και μετά αρχίζει να πληρούται, δηλαδή να εξασθενεί, καθώς περνά πάνω από την Κροατία τη Σερβία και τις άλλες ηπειρωτικές περιοχές της ΒΔ Βαλκανικής .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Όλα αυτά τα συστήματα όταν περνάνε πάνω από την ξηρά λόγω τριβής αλλά και άλλων παραμέτρων του κατώτερου οριακού στρώματος, εξασθενούν σημαντικά. Παρότι τα ύψη βροχής στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι πολύ υψηλά και το σύστημα περνά γρήγορα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις μεγάλες ραγδαιότητες με το πέρασμα της μετωπικής ζώνης.

Στην πλειοψηφία τους οι εκρηκτικές υφέσεις έχουν χρόνο ζωής που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 ημερών, με μέση τιμή κοντά στις 5 ημέρες, ενώ η συγκεκριμένη έχει βραχεία ζωή 2 περίπου ημερών.  Το μέσο μήκος της τροχιάς των εκρηκτικών υφέσεων είναι γύρω στα 5000km, ενώ στην παρούσα περίπτωση δεν περνάμε τα 2000 km .

Σε αντίθεση με την “κοινή” κυκλογένεση στη Μεσόγειο, σε περιπτώσεις εκρηκτικών χαμηλών στη Μεσόγειο, η δυνατότητα πρόβλεψης του πραγματικού ρυθμού βάθυνσης και της ελάχιστης πίεσης παρουσιάζει σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμίες οι οποίες σχετίζονται με τη μικρή χωρική κλίμακα των χαμηλών της Μεσογείου, τις ανεπαρκείς πραγματικές παρατηρήσεις από επίγειους σταθμούς μέσα σε θαλάσσιες περιοχές, τη μη ρεαλιστική απεικόνιση της θερμοκρασίας επιφάνειας θάλασσας και των διεργασιών μέσα στο θαλάσσιο οριακό στρώμα καθώς και την ανεπάρκεια παραμετροποίησης των επιφανειακών ροών.

Πηγή: EMY , ΕCMWF, Συμβολή στη μελέτη της εκρηκτικής κυκλογέννεσης στη Μεσόγειο- Ι. Κουρουτζόγλου

Visited 51 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *