TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Στρόβιλοι Von Karman στο Αιγαίο – 14 Νοεμβρίου 2022

Όπως πέρσι έτσι και φέτος στα μέσα Νοεμβρίου εμφανίστηκαν οι εντυπωσιακές αλυσίδες σπειροειδών δινών οι οποίες κατεγράφησαν από τον Δορυφόρο Meteosat στις 14 Νοεμβρίου 2022 νότια των νησιών Σαμοθράκης και Λήμνου.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ανάλογο φαινόμενο είχαμε στο Αιγαίο με ιακόμη περισσότερη και ιδιαίτερη ένταση και ομορφιά στις 30 Δεκεμβρίου 2007. Η περίπτωση αυτή μελετήθηκε από τους συναδέλφους στην ΕΜΥ ( Φραγκούλη Π, Τσινιάρη Ε, Παπαιωάνου Ι. ) Αυτή η διάταξη των νεφών παρουσιάζεται μετά από μια ψυχρή εισβολή και για την εμφάνισή της σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επίδραση της “θερμής” θάλασσας, η κατώτερη αναστροφή (low level inversion) και η πνοή ανέμου εντάσεως περί τα 15 m/s ( περί τα 7 μποφόρ). Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2022 οι ΒΑ άνεμοι έφταναν τα 5 με 6 μποφόρ και γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είχε τόσο μεγάλη ένταση και διάρκεια . Αντίθετα στην περίπτωση του 2007 οι στρόβιλοι ήταν ευκρρινέστεροι , καθώς και οι εντάσεις των ανέμων ήταν μεγαλύτερες.  Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, στα κατάντη του νησιού της Σαμοθράκης , δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένες δίνες. Αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα παρουσιάσθηκε στην επιστημονική κοινότητα από την μετεωρολόγο της ΕΜΥ κα. Π. Φραγκούλη το 2008 σε στήσιο Συνέδριο Μετεωρολογίας.

Στην επόμενη φωτογραφία απεικονίζεται η περίπτωση του Νοεμβρίου 2021, στις 12 του μηνός, με αρκετά διακεκριμένους τους στροβίλους  πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.  Γενικότερα αυτή η θαυμάσια νεφική δομή παρατηρείται κατά την ψυχρή περίοδο του έτους, σε συνθήκες επικράτησης του λεγόμενου καιρού βορειοανατολικού ρεύματος, δηλαδή μιας κυκλοφορίας που μεταφέρονται ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία και την Ουκρανία πάνω από τα σχετικά θερμότερα ύδατα του Αιγαίου Πελάγους. Τότε  αυτή η ροή ευνοεί την δημιουργία “νεφικών οδών” –Cloud Steets – από νέφη stratocumulus σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Σαμοθράκη, αποτελεί το πρώτο κάθετο εμπόδιο στην επικράτηση αυτής της βορειοανατολικής ατμοσφαιρικής ροής με αποτέλεσμα, κάτω από συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, να γεννιούνται στην υπήνεμη πλευρά του νησιού αυτοί οι εκπληκτικοί στρόβιλοι που με εναλλασσόμενη περιστροφή διαχέονται προς το κεντρικό Αιγαίο Πέλαγος. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων στροβίλων παρουσιάζεται στον Ατλαντικό στην περιοχή των Αζορών και στη νήσο Madeira η οποία έχει βουνά με κορυφή περίπου τα 1800 μέτρα . Εκεί σχηματίζοντα τα νέφη  marine SC  τα οποία δημιουργούν αυτές τις δίνες.  Θυμίζουμε ότι η Σαμοθράκη  έχει υψηλότερη κορυφή  με  υψόμετρο 1.611 μέτρα ανάλογη της Madeira. Οι δίνες von Kármán, μπορούν να σχηματιστούν σχεδόν παντού όπου η ροή του ρευστού έχει διαταραχθεί από ένα αντικείμενο. Στην περίπτωση αυτή, η μοναδική ροή παρουσιάζεται λόγω των ανέμων στις ψηλές κορυφές όπως η Σαμοθράκη.  Καθώς οι άνεμοι εκτρέπονται γύρω από αυτές τις ψηλές περιοχές , η διαταραχή της ροής στα κατάντη διαδίδεται με τη μορφή των δινών που εναλλάσσονται με την κατεύθυνση περιστροφής τους.

Visited 52 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *