TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Τελευταία επικαιροποίηση του εκτάκτου – Λίγα λόγια για την κακοκαιρία Eva.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022 και αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας EVA επικαιροποιείται για τελευταία φορά και λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022. Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται πλέον έως τις 6 η ώρα το πρωί της Δευτέρας στις Κυκλάδες τη Κρήτη και τα  Δωδεκάνησα .

Τα φαινόμενα κατά την διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση και η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο ευσταθής καθώς θα επικρατήσουν βοριάδες. Παράλληλα τα τα φαινόμενα θα είναι μεμονωμένα Στην προσομοίωση της καιρικής κατάστασης με στοιχεία νεφώσεων διακρίνουμε στον χάρτη της ΕΜΥ ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας ο κύριος όγκος των νεφώσεων ( και κατ’ επέκταση των φαινομένων) θα έχει περιοριστεί νοτιοανατολικά .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τις δορυφορικές μετρήσεις της JAXA και των υπηρεσιών της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης  σήμερα είχαμε καταγραφές των μεγαλύτερων υψών βροχόπτωσης αλλά και των ραγδαιοτήτων στις Κυκλάδες όπου κατεγράφη μέγιστη τιμή 103.1mm στα ανατολικά της Μυκόνου. Την χθεσινή ημέρα  οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στη δυτική Ελλάδα όπου και εκεί ξεπέρασαν τα 100 χιλιοστά βροχής . Οι δορυφόροι μας βοήθησαν σημαντικά καθώς λειτούργησαν όχι μόνο συμπληρωματικά με τις επίγειες μετρήσεις, αλλά μας κατέγραψαν μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν σταθμοί. Η βοήθειά τους ήταν ανάλογη και πριν 20 μέρες περίπου,  στην κακοκαιρία της Κρήτης στις 15 Οκτωβρίου 2022.

METEOALARM ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Πριν προχωρήσετε παρακάτω,  θεωρώ οτι είναι απαραίτητο να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί γραμμένο πριν 3 χρόνια και αναφέρεται στο τι είναι το Meteoalarm. 

Εκείνη την περίοδο  , έγινε παρουσίαση μου κατά την διάρκεια  Ημερίδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) με θέμα, ” Έγκαιρες  Προειδοποιήσεις για Έντονα Καιρικά Φαινόμενα” που είχε ως σκοπό την παρουσίαση σύγχρονων εργαλείων έγκαιρων προειδοποιήσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα . Λίγους μήνες πριν είχα αναλάβει την θέσης της Διεύθυνσης του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ .

Μεταξύ άλλων στην παρουσίασή μου τόνισα ότι το σύστημα Meteoalarm -που θέτει όρια προειδοποίησης για τα καιρικά φαινόμενα – η  ΕΜΥ το χρησιμοποιεί επιχειρησιακά από το 2007 και το υποστηρίζει η Eumetnet , εν τούτοις ποτέ δεν προβλήθηκε όπως έπρεπε , αλλά ούτε έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη.  

Με σημερινή “δημοσκόπηιση” μέσ από τον λογαριασμό μου στο Twitter έθεσα το απλό ερώτημα όπως αναφέρεται παρακάτω :

Η απάντηση ήταν κάτι που το περίμενα , αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό , ότι ο ένας στους 2 πολίτες  δεν γνωρίζει τα όρια και τα κρητήρια με τα οποία χαρακτηρίζεται η ένταση των φαινομένων, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του συστήματος.. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρει τη “γλώσσα” μας .  Η   ευθύνη βεβαίως δεν βαρύνει τους πολίτες. Απλώς και με άλλα λόγια, αποδεικνύεται ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να υλοποιήσει ένα “κοινό συμβόλαιο” , μια “κοινή γλώσσα” συνεννόησης μεταξύ των Φορέων και των Πολιτών. Και αυτό μόνο ως αρχή. Διότι αν προχωρήσουμε παρακάτω, θα πάμε σε ακόμη πιο δυσνόητα θέματα για τον πολίτη ,όπως αυτά τα οποία αφορούν την τρωτότητα μιας περιοχής, την ευαλωτότητα και πολλές άλλες παραμέτρους,, οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο του σημερινού θέματος .

Γεγονός είναι οτι το meteoalarm  πρέπει να επικοινωνηθεί σωστά μέσω διαδικασιών της EUmetnet όπως έγινε με τις ονομασίες των κακοκαιριών ,είτε με ανάλογες ενέργειες όπως είχε γίνει και με τον δείκτη πυρκαγιών . Φυσικά τα όρια πρεέπει να είναι κοινά και να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία όλοι οι φορείς, αλλά και οι πολίτες και να τηρούνται οι κανόνες της επιστήμης . Για παράδειγμα δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στα ύψη βροχής,, αλλά to πως αυτά σημειώνονται κατά την διάρκεια μια καταιγίδας , κ.α.   

Πριν κλείσουμε, ας υπενθυμίσοω ότι στην προτελευταία παράγραφο της καιρικής ανάλυσης για την κακοκαιρία EVA από τη σελίδα της ΕΜΥ είχαμε επισημάνει οτι : ” Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές , οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής , τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής” . Χαρακτηριστικό ως παράδειγμα αποτέλεσε η περίπτωση του Πειραιά , όπου εκεί αν και το ύψος της βροχής δεν ήταν ακραίο , εν τούτοις αρκούσαν 15 λεπτά καταιγίδας για να δημιουργηθούν προβλήματα.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *