TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Η πλημμύρα του Άρνου στην Φλωρεντία – 4 Νοεμβρίου 1966

Το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου 1966, η Ιταλία καταποντίστηκε από τις Άλπεις μέχρι τη Σικελία, καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπεφταν χωρίς διάλειμμα επί 40 ώρες. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Συνολικά 35 άτομα βρήκαν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν από τους ποταμούς νερού και λάσπης που έπνιξαν τις πεδιάδες και απομόνωσαν επί ημέρες τεράστια τμήματα της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μπελούνο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου οι άστεγοι υπερέβησαν τους 15.000.

Τρομερή ωστόσο ήταν η καταστροφή στην Τοσκάνη, όπου τα αγριεμένα νερά του ποταμού Άρνου παρέσυραν σπίτια και γέφυρες και, το κυριότερο, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα αριστουργήματα της Αναγέννησης.  

Ήταν παραμονή της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, μια επίσημη αργία, όταν η αστυνομία στην τοσκανική πόλη της Φλωρεντίας άρχισε να δέχεται αιτήματα για βοήθεια από τα χωριά πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Άρνου. Το νερό εισέβαλε στο Βαπτιστήριο, στο Παλάτσο Βέκιο, στο Ουφίτσι, στο Ντουόμο και στην Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. σε 60.000 βιβλία, 1.300 πίνακες, 3 ως 4 εκατομμύρια χειρόγραφα και άλλα έργα τέχνης που φιλοξενούνταν σε μουσεία, βιβλιοθήκες και εκκλησίες, όπως η ιστορική Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας, καταστράφηκαν από την οργή του Άρνου, αν και τα δύο μεγάλα σύμβολα της περιοχής, ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας και το Πόντε Βέκιο της Φλωρεντίας, έμειναν αλώβητα, προς τιμή των μεσαιωνικών μαστόρων που τα έχτισαν.

Στη φωτογραφία  υπάρχει ένα σημάδι σε ύψος 4 μέτρων στη Φλωρεντία, που δείχνει μέχρι που είχε φτάσει η στάθμη του νερού.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Όταν τα νερά του ποταμού υποχώρησαν, η εικόνα της πρωτεύουσας της Αναγέννησης, όπου βρίσκονται κάποια από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής στον κόσμο, ήταν τόσο κατεστραμμένη που πολλοί θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει την φυσική καταστροφή.Όλοι τότε εργάστηκαν εθελοντικά για την αποκατάσταση των βιβλιοθηκών, αλλά πολλά πράγματα χάθηκαν. Σήμερα, σε πολλά σημεία της πόλης, πάνω σε κτήρια -σε ύψος πολλές φορές 3-4 μέτρων- σημάδια δείχνουν μέχρι που είχε φτάσει η στάθμη του νερού. Αναφορά στο γεγονός υπάρχει στο βιβλίο Οι Άγγελοι της Φλωρεντίας της Τζοάνα Χάινς..

Σημειώνεται οτι το χαμηλό που δημιουργήθηκε τότε ήταν ένα κλασικό χαμηλό του κόλπου της Γένοβας , αλλά πολύ ισχυρότερο από αυτό που πρόκειται να δημιουργηθεί από την Παρασκευή  4 Νοεμβρίου 2022. Πάντοτε αυτά τα χαμηλά είναι αρκετά επικίνδυνα και χρειάζεται η δέουσα επαγρύπνηση  .  Η περιοχή αυτή είναι ευνοική για κυκλογεννέσεις  και αυτό συμβαίνει όταν ιδιαίτερα ψυχρές μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη καταφέρνουν να βρεθούν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου. Τότε ενισχύονται σημαντικά και σημειώνονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής . Πολύ χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση στις  7 Οκτωβρίου 1970 στη Γένοβα και ειδικότερα στο Bolzaneto, όπου μετρήθηκαν πάνω από 950 mm βροχόπτωσης σε 24 ώρες. Πάνω από την πόλη και την κοιλάδα Bisagno, καταγράφηκαν 400 mm βροχόπτωσης σε 24 ώρες.

Πηγή : Wikipedia – Il mio ricordo dell’alluvione di Firenze del 1966 -https://www.orticaweb.it

Visited 94 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *