TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Οι πυκνές ομίχλες της 25ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Πυκνό πέπλο ομίχλης τύλιξε από τα ξημερώματα τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα τον Θερμαΐκό . Από τα ξημερώματα μέχρι και τις 10 το πρωί η ορατότητα ήταν περιορισμένη προκαλώντας δυσχέρειες στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς η ομίχλη είχε σκεπάσει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα κυρίως τα νότια . Όλοι γνωρίζουμε οτι η Θεσσαλονίκη είναι μια περιοχή που επηρεάζεται από το φαινόμενο της ομίχλης και αυτό επιβεβαίωσαν και τα κλιματικά δεδομένα για την περίοδο 1971-2014 , όπου με βάση την εργασία της κ. Δαγκλή πρόεκυψε ότι περίπου 19 μέρες το χρόνο επικρατεί ομίχλη. Αυτό συμβαίνει κυρίως το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου (63%) και τα επεισόδια διαρκούν κατά μέσο όρο 4 ώρες.

Η ορατότητα περιορίστηκε σήμερα 25 Οκτωβρίου 2022 έως και τα 200 μέτρα, νωρίς το πρωί, σε κάποιο τμήμα της περιοχής του αεροδρομίου, ενώ η ορατότητα αργότερα βελτιώθηκε στα 1000 μέτρα και στα 600 μέτρα στα νότια τμήματα του αεροδρομίου της Μίκρας.

Ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ συνηθισμένες αυτή την περίοδο οι ομίχλες ακτινοβολίας η σημερινή ήταν κατά κανόνα μια ομίχλη μεταφοράς. Ο θερμός και υγρός αέρας που μεταφέρθηκε στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την ψυχρότερη ξηρά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ψύχθηκε από κάτω και έγινε έτσι συμπύκνωση των υδρατμών που περιείχε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ομίχλη . Σημειώνεται οτι τα νερά του Θερμαϊκού είναι πολύ θερμά , και η θερμοκρασία εκτιμάται κοντά στους 21°C αυτές τις μέρες.

Η ομίχλη αυτή ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα  προς τη στεριά. Γενικότερα αυτή η ομίχλη “οριζόντιας μεταφοράς” μπορεί να σχηματισθεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων (κατά συνέπεια και της φοράς των ανέμων) κινείται από χαμηλότερα (άρα θερμότερα) γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα (άρα ψυχρότερα). Τότε ο αέρας αυτός μπορεί να κορεσθεί εύκολα καθώς φθάνει πάνω από θάλασσες εύκρατων πλατών. 

Πάντως πολύ πιο συνηθισμένη στη Θεσσαλονίκη είναι η «ομίχλη ακτινοβολίας», συχνότατη επίσης σε περιοχές όπως η Τρίπολη, η Λάρισα και η Κοζάνη. Η ομίχλη αυτή δημιουργείται από την ψύξη υγρού αέρα όταν έρθει σε επαφή με παγωμένο έδαφος. Εμφανίζεται συχνότερα τα βράδια με ξαστεριά, οπότε το έδαφος ακτινοβολεί στο Διάστημα περισσότερη θερμότητα και παγώνει έτσι ταχύτερα. Η ομίχλη που κάλυψε σήμερα τη Θεσσαλονίκη ήταν κυρίως ομίχλη μεταφοράς και λιγότερο ομίχλη ακτινοβολίας. Παρατηρήθηκαν πάντως αντίστοιχες ομίχλες πέραν του Θερμαΐκού και στην περιοχή της Αλεξάνδρειας καθώς και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας .

Υπάρχουν βέβαια και άλλες ομίχλες . Αυτές της μουσικής ,των στίχων και του μυαλού…

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πηγές: Δορυφόρος Sentinel 3- EMY

Visited 43 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *