Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης πριν από λίγο καιρό δημιούργησε την υπηρεσία JAXA Climate Rainfall Watch για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών συνθηκών και του κλίματος σε όλο τον κόσμο. Στην κακοκαιρία της 14/15ης Οκτωβρίου 2022 οι δορυφόροι κατέγραψαν πάνω από 100mm βροχής στις θαλάσσιες περιοχές τόσο του Ιονίου , όσο και του Κρητικού πελάγους και έμμεσα οι δορυφόροι “πιστοποίησαν” – κατά κάποιον τρόπο- και τα προγνωστικά αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων . Ήδη από την Παρασκευή μέρησαν πάνω απο 100 mm βροχής ανοιχτά της Καλαμάτας.
Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου 2022 στον Μετ. Σταθμό της #Ζακύνθου είχαμε 65mm βροχής , ενώ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της #Καλαμάτας ο δορυφόρος έδωσε 12ωρη βροχόπτωση στα 103mm. @News247gr @Starchannelnew1 @Deltiokairou pic.twitter.com/rg47Jz41Pn
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) October 14, 2022
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι οτι οι δορυφόροι όχι μόνο λειτούργησαν συμπληρωματικά με τις επίγειες μετρήσεις αλλά μας μέτρησαν μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν σταθμοί . Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης πλέον έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί για τις ωριαίες παγκόσμιες μετρήσεις της βροχόπτωσης, καθώς και να κατεβάσει δεδομένα για έντονες βροχοπτώσεις και ξηρασία σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες (ημερήσια, πενθήμερη , εβδομαδιαία, 10ήμερη και μηνιαία). Οι παγκόσμιοι χάρτες βροχοπτώσεων που βασίζονται σε δορυφόρους παράγουν μετρήσεις υψηλής ακρίβειας που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του μεταβαλλόμενου κλίματος, να βελτιώσουν τις προβλέψεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές και να ενισχύσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ωσ πρώτο παράδειγμα φέρουμε από τον δορυφόρο της Eumetsat που σήμερα το πρωί κατέγραψε την κακοκαιρία στην Κρήτη
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Παρακάτω μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότητα έχουμε με την χρήση των δορυφόρων της JAXA . Είναι χαρακτηριστικό ότι τα pixel που έχουν καφέ χρωματισμό μας δίνουν πάνω απο 100 mm βροχής
Στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας οι δορυφόροι μέτρησαν 116.5 mm βροχής σε 12 ώρες
Ο πυρήνας-δορυφόρος που έκανε και την παραπάνω καταγραφή στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας μέτρησε 116.5 mm βροχής και φέρει ένα ραντάρ βροχόπτωσης διπλής συχνότητας (DPR) και ένα ραδιόμετρο μικροκυμάτων, ενώ όλοι οι δορυφόροι του αστερισμού φέρουν συσκευές απεικόνισης μικροκυμάτων και ηχοβολητές. Το DPR, αναλύει τις πληροφορίες που παρέχονται από τον αστερισμό των δορυφόρων και παρατηρεί οποιαδήποτε βροχόπτωση από δυνατή βροχή έως ελαφριά βροχή, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές ραδιοσυχνότητες που αναλύουν την τρισδιάστατη δομή της βροχόπτωσης.
Πολύ πιο χρήσιμη βέβαια θα ήταν μια απεικόνιση μέσω ενός #ραντάρ καιρού , αλλά χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο ακόμη για να το αποκτήσουμε . Στην εικόνα που παραθέτουμε φαίνεται η καιρική κατάσταση μέχρι χθές το βράδυ από το ραντάρ της Σούδας. Φανταστείτε πόσο άμεση ενημέρωση θα μπορούσαν να έχουν οι κάτοικοι όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και κάθε γωνιάς αυτού του τόπου μεσω ενός application που θα τους έφερνε την εικόνα στο κινητό τους πληροφορώντας τους άμεσα
Πάντως ή δορυφορική ανίχνευση έστω και με σχετική καθυστέρηση είναι πολύ χρήσιμη , καθώς στο πλαίσιο της αποστολής GPM, η JAXA παρέχει και άλλα εργαλεία για τη μέτρηση των καιρικών φαινομένων και παρακολουθεί την τρέχουσα κατανομή βροχοπτώσεων, συνδυάζοντας εκτιμήσεις βροχόπτωσης από ραδιόμετρα πολλαπλών μικροκυμάτων και εκτιμήσεις της κίνησης των βροχερών περιοχών από συσκευές απεικόνισης υπέρυθρων γεωστατικών δορυφόρων.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ύψη βροχής τελικώς ήταν έως και 3 φορές πάνω απο τα κανονικά επίπεδα, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο Ηράκλειο με 142mm τα οποία σημειώθηκαν σε ένα μόλις 6ωρο και των Χανίων με 111 mm βροχής.
Κλείνουμε με δύο δορυφορικές φωτογραφίες από το πρόγραμμα IMERG της NASA .
Σαν μια κουκίδα φαίνεται το χαμηλο στην πρώτη δορυφορική όπου δικρίνονται ακόμη και πάνω από 229 mm στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης μέχρι τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου 2022 . Η ενίσχυση του χαμηλού προήλθε από από μια δεύτερη διαταραχή που την είχαμε θέσει ως αρχική εικόνα στην ανάλυση του εκτάκτου δελτίου και η οποία προσέδωσε σε αυτό το σύστημα μεγαλύτερη δυναμική , ενέργεια και τελικώς υετό .