TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Μια αναγκαστική μετανάστευση πουλιών από την Αμερική στην Ευρώπη λόγω κυκλώνα

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 2000 , όταν τα  απομεινάρια του πρώην τυφώνα Isaac έφτασαν στα βρετανικά νησιά σαν εξωτροπικός κυκλώνας.

Μετά το πέρασμά του, Isaac παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ένα ωδικό πτηνό της οικογένειας του γένους Vermivora cyanoptera (blue-winged warbler), που ανήκει αποκλειστικά στην ορνιθοπανίδα της Αμερικής.

 Ο τυφώνας Isaac ήταν ένας ισχυρός και μεγάλος τυφώνας  τύπου “Πράσινου Ακρωτηρίου”  που διήρκεσε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου 2000. Ο τυφώνας Isaac επηρέασε  μεγάλα τμήματα της Λουιζιάνας και του Μισισιπή Ενώ ο άνεμος, η βροχή και η καταιγίδα του Isaac επηρέασε σίγουρα πολλούς ανθρώπους, το πέρασμά του είχε ανάλογες  επιπτώσεις στα πουλιά από  τα μέρη από τα οποία πέρασε ο τυφώνας.

Οι αριθμοί είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά είναι σαφές ότι πολλά πουλιά σκοτώνονται αμέσως από τους τυφώνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα θαλασσοπούλια, τα οποία δεν έχουν πού να αναζητήσουν καταφύγιο από αυτές τις καταιγίδες. Οι παραλίες μπορεί να είναι γεμάτες από πτώματα θαλάσσιων πτηνών μετά από μεγάλες καταιγίδες. Πολύ σπάνιο όμως όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μεγάλες “αναγκαστικές μεταναστεύσεις πτηνών”

Οι περισσότεροι τυφώνες στον Ατλαντικό συμβαίνουν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου – και οι φθινοπωρινές καταιγίδες συμπίπτουν με τη μετανάστευση των πτηνών και μπορεί να διαταράξουν σοβαρά τα πρότυπα μετανάστευσης.

Πολλά πουλιά παγιδεύονται σε συστήματα καταιγίδας και απομακρύνονται μακριά από την πορεία τους, συχνά προσγειώνονται σε αφιλόξενα μέρη ή απλά φτάνουν πολύ χτυπημένα και εξασθενημένα για να επιβιώσουν. Άλλα πουλιά , αν και δεν σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις καταιγίδες, μπορεί να πεθάνουν από την πείνα επειδή δεν μπορούν να κάνουν βρουν τροφή στο έδαφος  ενώ ο καιρός είναι κακός. Ο αριθμός των πτηνών που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα μεγάλων τυφώνων μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες. Οι υγιείς πληθυσμοί πουλιών είναι σε θέση να αντέξουν τέτοιες απώλειες και το έχουν κάνει για αιώνες. Ωστόσο, οι τυφώνες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία συμβαίνουν σε τροπικά νησιά, συχνά ανάμεσα στα μέρη που πλήττονται περισσότερο από τυφώνες.

Για παράδειγμα, ο τυφώνας Hugo το 1989 σκότωσε τους μισούς από τους άγριους παπαγάλους του Πουέρτο Ρίκο που υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Το πτηνό Cozumel Thrasher, που βρέθηκε μόνο στο Isla Cozumel του Μεξικού, ωθήθηκε στο χείλος της εξαφάνισης από τον τυφώνα Gilbert το 1988. Ο τυφώνας Iniki μπορεί να εξαφάνισε έως και τρία είδη  πτηνών όταν έπληξε τη Χαβάη το 1992.

Εκτός από τις άμεσες, φυσικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τυφώνες στα πουλιά, μπορούν επίσης να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα των πτηνών. Τα είδη που φωλιάζουν σε κοιλότητες μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα επειδή τα δέντρα στα οποία φωλιάζουν συχνά καταρρέουν ή κόβονται. Ο τυφώνας Hugo, που έπληξε τις Καρολίνες το 1989, κατέστρεψε τα περισσότερα από τα δέντρα που ήταν φωλιές στη περιοχή του απειλούμενου με εξαφάνιση Δρυοκολάπτη. Το δάσος έχασε το 87 τοις εκατό των δέντρων της φωλιάς των και το 67 τοις εκατό των δρυοκολάπτων του. Μόνο μέσω της εγκατάστασης ειδικών κουτιών σαν φωλιές,  έχουν αποκατασταθεί αυτοί οι πληθυσμοί σε επίπεδα πριν από την καταιγίδα. 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 32 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *