Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Η μακροπρόθεσμη τάση για τον χειμώνα 2022-2023

Τα τελευταία χρόνια από την ΕΜΥ γίνεται μια σύνθεση των μακροπρόθεσμων προγνώσεων από τα μεγάλα Παγκόσμια Κλιματικά Κέντρα.  Για το φθινόπωρο 2022 επιλέξαμε τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχοπτώσεων), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem).

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας  παρουσιάσαμε  μια σύνθεση των εποχικών προγνώσεων για το φθινόπωρο 2022 από την #ΕΜΥ όπου συνοπτικά αναφέρεται ότι:  Το φετινό φθινόπωρο, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπεται σχετικά ζεστό, ενώ μειωμένες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νοτιοανατολικά”

Τα μεγάλα κλιματικά κέντρα επεκτείνουν τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις τους και για τον χειμώνα , αλλά τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζουν μικρότερη προβλεψιμότητα και δεν τα χρησιμοποιούμε στην ΕΜΥ. Περιοριζόμαστε στην τρίμηνη προοπτική και αυτή συμβουλευτικά , όπως γίνεται άλλωστε και με το αντίστοιχο πρόγραμμα EFFIS  το οποίο δίνει προοπτικές και για 7 μήνες . Γεγονός είναι ότι τα στοιχεία αυτά προβάλλονται από πολλές ιστοσελίδες καιρού και μας δίνουν κάποιες ενδείξεις για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας όπως κάνει το Severe-Weather.eu , όπου στην ανάλυσή του εξετάζονται πολλοί παράγοντες της ατμόσφαιρας ( El Nino, Jet Stream κ.α ) . Τα προβάλουμε τα προγνωστικά , αλλά είναι ακόμη νωρίς για να τα εμπιστευτούμε. Αναφέρονται για λιγότερες χιονοπτώσεις και για πιο υψηλές θερμοκρασίες από το κανονικό . Φυσικά δεν νοείται χειμώνας χωρίς κρύο .

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ECMWF ΚΑΙ ΤΟ UKMO ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ 2022-23  

Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη καιρού δεν είναι εύκολη σε καμία περίπτωση. Εξετάζουμε μόνο τις τάσεις και τις πιθανότητες, αλλά παρόλα αυτά, η διακύμανση είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Όσο περισσότερα δεδομένα προβλέψεων μπορούμε να δούμε, τόσο καλύτερη ιδέα μπορούμε να διαμορφώσουμε  Ή μπορεί να μπερδευτούμε ακόμα περισσότερο !  Φυσικά δεν μπορούμε ποτέ να εμπιστευτούμε ένα μεμονωμένο μοντέλο πρόβλεψης – όσο καλό και να είναι -γι αυτό αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε δύο συστήματα πρόβλεψης . Το ECMWF και το σύστημα πρόβλεψης μακράς διάρκειας του UKMO .

ΤΟ ECMWF 

Θα ξεκινήσουμε με το ECMWF, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και ιδιαίτερα αναγνωρισμένο εποχιακό σύστημα πρόβλεψης που χρησιμοποιεί και η υπηρεσία Copernicus (πρόγραμμα EFFIS ) . Πρώτον, κοιτάζοντας τη μέση εικόνα για την Ευρώπη, μπορούμε να δούμε οτι υπάρχει μια αρκετά αδύναμη πρόγνωση χιονόπτωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό.

Οι προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022  δείχνουν κάποιες πιθανότητες για αυξημένες χιονοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη, ενώ στα περισσότερα από τα άλλα μέρη προβλέπονται λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό για αυτόν τον μήνα.

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δείχνει ισχυρότερες αρνητικές ανωμαλίες. Το μοτίβο φαίνεται υπό την επίδραση ενός συστήματος υψηλών πίεσεων ,  καθώς η πρόβλεψη δεν επιτρέπει πολλά εκτεταμένα σενάρια χιονόπτωσης και σαφώς αρνητικά σήματα εμφανίζονται και στην Ελλάδα 

Για την πρόβλεψη του Ιανουαρίου 2023  δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις μέχρι τα μέσα του χειμώνα, εκτός από ορισμένες μικρότερης έκτασης περιοχές.

UKMO WINTER 2022/2023 SNOWFALL FORECAST

Το μοντέλο UKMO aναπτύχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο από το Met Office, από όπου προέρχονται τα αρχικά UKMO. Πρώτον, κοιτάζοντας τον εποχιακό μέσο όρο για την Ευρώπη, μπορούμε να δούμε άλλη μια ασθενή πρόγνωση χιονόπτωσης πανομοιότυπη με αυτή του ECMWF. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό. Το UKMO χρησιμοποιεί μια διαφορετική παράμετρο από το ECMWF, αλλά συσχετίζεται άμεσα και με τη χιονόπτωση.

Η πρόβλεψη του Νοεμβρίου 2022  δείχνει κάποιες δυνατότητες στα βόρεια μέρη της Ευρώπης. Κατά τα άλλα, η υπόλοιπη ήπειρος παρουσιάζει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό για αυτόν τον μήνα.

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου 2022 δείχνει ισχυρότερες αρνητικές ανωμαλίες, όπως και το ECMWF. Αυτή η συμφωνία και στα δύο μοντέλα δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο.

Δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση τον Ιανουάριο 2023 εκτός από τις περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεν διαθέσιμη βροχόπτωση, αλλά οι θερμοκρασίες δεν είναι αρκετά χαμηλές για να συσσωρευτεί πολύ χιόνι στα πεδινά.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές οι μακροπρόθεσμες εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη, καθώς ακόμη έχουν πολύ “δρόμο” μπροστά τους, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας τις προοπτικές βελτίωσής τους σε ένα τόσο πολύπλοκο χαοτικό σύστημα όπως είναι η ατμόσφαιρα. Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι παρότι ο μέσος όρος των χιονοπτώσεων μπορεί να βρίσκεται τελικώς κάτω από τα κανονικά επίπεδα δεν αποκλείεται να ενσκήψει μια περίοδος 7 με 10 ημερών με βαρυχειμωνιά που να ανατρέψει πολλά “δεδομένα”.

Visited 210 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *