TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Το πιθανολογικό μέλλον των προγνώσεων

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η μεγάλη ευαισθησία των μοντέλων καιρού στις αβέβαιες αρχικές συνθήκες  και οι άλλες αδυναμίες της αριθμητικής πρόγνωσης έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη του Συστήματος Προγνώσεων Πολλαπλού Δείγματος (EPS- Ensemble Prediction System) με το οποίο γίνονται πιθανολογικές προγνώσεις όπου πολλές φορές έχουμε κάνει χρήση αυτών.

Στο παραπάνω μετεώγραμμα γίνεται κατανοητή άμεσα από τον χρήστη η τάση της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες , καθώς για την 6η ή την 7η ημέρα μια πρόγνωση με τη μορφή πιθανοτήτων που στηρίζεται στο EPS είναι πιο αξιόπιστη και περισσότερο χρηστική από μια ντετερμινιστική πρόγνωση που στηρίζεται σε ένα μόνο χάρτη (ένα τρέξιμο του μοντέλου). Από τα βασικά μετεωρολογικά στοιχεία η θερμοκρασία και ο άνεμος προβλέπονται πολύ καλά για διάστημα έως 3 ημέρες, ενώ για τις επόμενες ημέρες η δυνατότητα πρόβλεψής τους, βαθμιαία περιορίζεται. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στην ποσοτική πρόγνωση του υετού και ιδιαίτερα του υετού που είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών κατακόρυφης μεταφοράς. Για να δούμε όμως παρακάτω πως μπορούμε να προβλέψουμε με πιθανολογικό τρόπο τα επίπεδα βροχής .

Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να παρατηρήσετε οτι : α) Για σήμερα  υπάρχει πιθανότητα 33% για βροχή ύψους 1 mm (Η αναφορά ύψους βροχής υπάρχει στη λεζάντα πάνω δεξιά)  και πιθανότητα 2% (κόκκινο χρώμα ) για βροχή ύψους εως 5mm   β) Για αύριο  στη δεύτερη στήλη  υπάρχει πιθανότητα 52% για βροχή ύψους 1 mm και σχεδόν 2% περίπου για τα 5 mm . Ο μετεωρολόγος αλλά και ο μέσος πολίτης με αυτόν τον τρόπο κατανοεί άμεσα το πόση βροχή μπορεί να πέσει και με τι πιθανότητες σήμερα, αύριο , αλλά και τις επόμενες ημέρες. Παρόμοια συμπεράσματα μπορώ να βγάλω και για άλλες περιοχές .

Υπάρχουν και άλλοι ανάλογοι χάρτες με τις πιθανολογικές προγνώσεις. Σε αυτούς τους χάρτες καταλαβαίνω σε ποιες περιοχές έχω μεγάλες ή μικρές πιθανότητες βροχής σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Ο παρακάτω χάρτης μας δίνει πληροφορίες σε ποιες περιοχές έχω πιθανότητες- και πόσο- για βροχή ενός χιλιοστού (1 mm)

Πολύ άμεσα γίνεται κατανοητό ότι σε όλο τον κορμό της Ηπείρου της Δυτικής Στερεάς αλλά και της Πελοποννήσου οι πιθανότητες φτάνουν το 65% για αυτό το ύψος βροχής .

Στην πρόγνωσή μας που θα εκδοθεί το μεσημέρι θα δείτε ότι δίνουμε φαινόμενα αστάθειας στα ηπειρωτικά και αύριο. Τον λόγο της διατήρησης της αστάθειας τον εξηγήσαμε στο πρωινό tweet μας.

Βέβαια μετά από αυτά και παρατηρώντας και τα ύψη υετού που έχουμε στο παραπάνω βίντεο, θα μας γεννηθεί η απορία τι γίνεται σε περίπτωση που έχω πάνω από 1 mm βροχής. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θέτουμε νέα όρια ( τα 5 mm),  όπου παρατηρούμε ότι οι πιθανότητες είναι στο 30% και κάτω , άρα όχι σημαντικές . Μόνο σε 3 περιοχές  παρατηρούμε πράσινο χρώμα με ποσοστά πιθανοτήτων το 35 % (πράσινο χρώμα) .

To είδος αυτής της πρόγνωσης προς το παρόν είναι πειραματικό , αλλά βρίσκεται ελεύθερα διαθέσιμο (με άλλη όμως μορφή) στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην παρακάτω διεύθυνση : http://hnms.gr/emy/methods/getMeteogramMap?city=Nea_Filadelfia&name=Nea_Filadelfia

Στο τέλος της εικόνας παρουσιάζεται η πιθανολογική πρόγνωση 24ωρου υετού αλλά με διάρκεια μόλις 5 ημερών .

Προσωπικά , αλλά και υπηρεσιακά ως Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, πιστεύω ότι μπορούμε σιγά σιγά να προσθέτουμε και μέσα στις γενικές προγνώσεις μας και τέτοια δεδομένα , ώστε σιγά σιγά να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τρόπο παρουσίασης των  προγνώσεων.

Το μέλλον βρίσκεται στις πιθανολογικές προγνώσεις . Θέλει δουλειά  και πολύ χρόνο για την διάχυση της γνώσης στο κοινό,  ώστε το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να γίνει κατανοητό από όλους. Φυσικά αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από την  νέα και αναγκαία αναβάθμιση της ιστοσελίδας της υπηρεσίας , ώστε η ΕΜΥ να έχει την δυνατότητα να προσφέρει σε όλους στους πολίτες αναβαθμισμένο τρόπο παρουσίασης,  μέσα από αυτό το γραφιστικό περιβάλλον.

Άλλωστε ο κόσμος πλέον “διαβάζει” με εικόνες .

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

ΥΓ. Σχετικά με τις πρόσφατες προγνώσεις των Ούγγρων μετεωρολόγων για την 20η Αυγούστου οι πιθανότητες καταιγίδας ήταν 80% , αλλά τελικά βγήκε το 20% . “Ο νοών νοείτω”

Visited 41 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *